Au parcurs de aproape cinci ori distanţa de la Pământ la Lună şi înapoi, pentru a salva vieţi. Echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) au răspuns la peste 50.000 de solicitări în anul care a trecut, iar pentru a ajunge la botoşănenii care au avut nevoie de ajutor au parcurs aproape două milioane de kilometri.
Potrivit statisticilor instituţiei, ambulanţele au fost prezente la nu mai puţin de 541 de accidente rutiere şi 402 stopuri cardio-respiratorii. Din fericire, 253 dintre acestea au fost resuscitate cu succes până a se ajunge în spital, în timp ce în 149 dintre situaţii pacientul a decedat.
În total, autosanitarele SJA au parcurs 1.910.507 kilometri, ceea ce înseamnă de două ori jumătate drumul dus-întors de la Pământ la Lună, iar distanţa a fost percursă pe nişte drumuri jalnice. Dacă timpul de răspuns în mediul urban este de opt minute jumătate pentru a ajunge la un pacient, în mediul rural o ambulanţă pierde, în medie, 26 de minute, atât din cauza distanţelor mari, dar şi a drumurilor proaste.
Pentru soluţionarea cazurilor, un echipaj petrece aproape o oră şi un sfert la un pacient din mediul urban, în timp ce pentru unul din mediul rural timpul se ajunge la o oră şi 40 de minute.
Potrivit reprezentanţilor SJA Botoşani, numărul de solicitări creşte de la an la an, deşi numărul de echipaje şi ambulanţe rămâne aproape la fel. Spre exemplu, în 2020 au fost 46.374 de cazuri, pentru care s-au parcurs 1.849.540 de kilometri.
„Ne-ar mai trebui, pe viitor, atât personal medical, cât şi ambulanţieri. Numărul de solicitări este tot mai mare, iar personalul este din ce în ce mai solicitat le fiecare caz în parte”, a spus medicul Eduard Gurău, managerul SJA Botoşani.