spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăDrama micuţului Carol aduce speranţă în alte familii (video)

Drama micuţului Carol aduce speranţă în alte familii (video)

Drama prin care trece familia micuţului Carol, copilul în vârstă de doi ani jumătate, care în urmă cu aproape două săptămâni a căzut de la etajul trei, va aduce o rază de lumină pentru mai multe familii. Asta deoarece părinţii au decis, alături de medici, ca organele copilului să fie donate.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Micuţul Carol a fost declarat, duminică, în moarte cerebrală. Până acum copilul a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor, însă leziunile pe care acestea le-a suferit au fost extrem de grave şi nu s-a putut face mai mult.

„Pacientul transferat de la Botoşani, în vârstă de doi ani, cu traumatism cranio cerebral sever prin cădere de la înălţime, a fost declarat în cursul zilei de ieri, spre seară, în jurul orei 22.00, în moarte cerebrală. Părinţii au făcut un gest extraordinar şi au fost de acord să doneze organele copilului lor. În această dimineaţă s-au recoltat rinichii, ficatul şi cordul. Un eveniment neplăcut, dar aceşti părinţi au dat o şansă altor copii”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Patru vieţi vor fi salvate

Gestul părinţilor lui Carol a salvat patru vieţi. „Părinţii au fost lăsaţi să îşi ia rămas bun de la copilul lor. Le putem înţelege durerea, dar au avut puterea să facă acest lucru fiind conştienţi că copilul lor nu mai are nici o şansă. Din punct de vedere neurologic activitatea cerebrală era zero. Prin gestul lor, părinţii le-au dat o speranţă la viaţă altor copii”, a mai spus Alina Belu.

Rinichii vor fi transplantaţi unui copilaş la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iaşi, iar ficatul şi cordul au plecat în Germania. Toate organele vor ajunge tot la copii.

„S-au prelevat ficatul, cordul, rinichii şi corneea. Întrucât noi nu am avut primitori atât de mici în ţară, au venit cei de la Eurotransplant şi au prelevat cordul şi ficatul, acestea fiind preluate în Germania”, a declarat medicul Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iași.

Eforturi zadarnice făcute de medici 

Din câte se pare, micuţul se urcase pe un obiect de mobilier, din apropierea geamului, apoi pe pervazul ferestrei, după care s-a sprijinit de plasa de insecte, care s-a deschis, iar micuţul a căzut în gol. Deşi a căzut pe o bucată de pământ, impactul a fost unul extrem de puternic.

Din nefericire, încă de la început, prognosticul medicilor, în ciuda eforurlor depuse, a fost rezervat. Starea foarte gravă a copilului nu a permis transferul acestuia până vineri, când a fost preluat de elicopterul SMURD şi transportat la Iaşi.

Tragedie într-o clipă de neatenţie

Tragedia de la care a pornit totul a avut loc pe 9 februarie, în timp băieţelul se afla acasă, alături de părinţi, într-un apartament situat într-un cartier de pe Bulevardul Eminescu, din municipiul Botoşani. Familia angajase o femeie care să se ocupe de menaj, iar ziua respectivă aceasta a făcut curăţenie în camera copilului. După ce a spălat pe jos, aceasta a lăsat geamul din cameră deschis şi a mers în baie. După doar câteva momente femeia a auzit-o pe mama băieţelului ţipând, iar când s-a întors în cameră a realizat că cel mic căzuse de la fereastră. Femeia spune că nu-şi explică ce s-a întâmplat şi cum a ajuns copilul la fereastră având în vedere că îl văzuse lângă mamă cu doar câteva momente mai devreme.

Părinţii au sunat imediat la 112, iar în scurt timp la faţa locului a ajuns un echipaj SMURD, care l-a preluat pe copil transportându-l la Centrul de Primiri Urgenţe al Secţiei de Pediatrie. Ulterior, din cauza stării grave în care se afla, cel mic a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru a fi supus unui computer tomograf, după care a fost internat de urgenţă pe secţia de reanimare.

Eforturi supraomeneşti ale medicilor botoşăneni

Drama părinţilor micuţului Carol a sensibilizat întreaga comunitate. Sute de oameni le-au transmis acestora mesaje de solidaritate şi s-au rugat într-o minune pentru copil. Imediat după accident, micuţul a fost supus la o multitudine de teste şi examinări, medicii sperând că există o şansă ca acesta să fie recuperat. A fost o bătălie continuă, timp de zece zile, în care organismul copilului a fost pe punctul de a ceda, de mai multe ori.

Medicii botoşăneni au încercat de mai multe ori transferul acestuia într-un centru universitar, însă de fiecare dată acesta nu a fost avizat din două motive. Fie din cauza stării foarte grave, care face transportul practic imposibil, fără a deteriora şi mai mult starea, fie pentru că medicii din centrele universitare nu puteau face mai mult decât se făcea la Botoşani. „Pacientul a fost internat în secţia ATI, în stare foarte gravă din primul moment. Din păcate starea s-a menținut gravă, fără nici o achiziție neurologică. S-a păstrat legătura cu Ministerul Sănătății și colegi specialiști din alte centre, pentru cea mai bună conduită terapeutică. S-a constituit şi o comisie medicală pentru evaluarea multidisicplinară şi s-au făcut eforturi continue pentru stabilizarea stării pacientului, până la trimiterea la Iaşi”, a precizat medicul primar de anestezie şi terapie intensivă Claudia Malancea, şefa secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

După abia zece zile de investigaţii, majoritatea făcute în premieră la Botoşani, pentru a se determina moartea cerbrală a unui pacient, copilul a fost trimis la Iaşi cu elicopterul. Medicii ieşeni au dat verdictul crunt după doar o zi de investigaţii, acelaşi dat şi de medicii de la Spitalul Judeţean, iar familia a fost consiliată pentru donarea de organe. Deşi au luptat timp de zece zile, în speranţa că micuţul ar avea o şansă să îşi revină, medicii botoşăneni au făcut posibilă şi operaţia de prelevare. „Este marele merit al trupei de medici de la secţia ATI, că l-au putut stabiliza şi ţine în viaţă atâta timp. Au făcut enorm pentru echilibrarea lui”, a spus unul dintre medicii implicaţi în acest caz.

play-sharp-fill
play-sharp-fill
play-sharp-fill
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...