Trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență și spălare de bani, fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, a ajuns din nou în administrația publică. Din vara anului trecut, el a devenit sfătuitorul viceprimarului comunei Mihai Eminescu, Valeriu Drobotă, instituție păstorită de primarul PNL Verginel Gireadă, nimeni altul decât martorul principal al apărării în dosarul instrumentat de DNA. Asta pentru că, de anul trecut, Florin Țurcanu, vicepreședinte al organizației județene ALDE, a renunțat la calitatea de consilier al fostului său colaborator, Radu Judele, și a devenit consilier personal al viceprimarului liberal Valeriu Drobotă. Și nu oricum, ci pe o leafă lunară de aproape 4.000 de lei net, plătiți, bineînțeles, din bani publici, pe statul de plată al primăriei, conform grilei de salarizare pentru un consilier cu studii superioare.
Angajarea nu s-a făcut prin concurs, adică pe baza unei selecții, întrucât Codul administrativ permite ca primarii și viceprimarii localităților, inclusiv ai comunelor, să înființeze, în limita posturilor disponibile, Cabinetul primarului sau al viceprimarului, iar consilierii care fac parte din aceste cabinete pot fi angajați, legal, prin simpla dispoziție a primarului. Ceea ce s-a și întâmplat și în acest caz.
„Oho, câtă treabă face”
Așa se face că Florin Țurcanu ar trebui să ajungă, în principiu, zi de zi la Primăria comunei Mihai Eminescu și să presteze acele activități specifice fișei postului. „Am primit această ofertă și, după ce am analizat-o, am decis să-i dau curs și să plec de la societatea domnului Judele”, a declarat Florin Țurcanu, care spune că își face cu prisosință munca pentru care este plătit.
„Există și o fișă a postului, iar dacă o veți solicita, cu siguranță vă va fi pusă la dispoziție. Multe dintre ideile mele s-au concretizat în proiecte de hotărâri ale Consiliul local, iar unele dintre investițiile care se derulează în prezent în comună sunt și rodul muncii mele”, a spus Florin Țurcanu.
La rândul său, primarul comunei, Verginel Gireadă, a recunoscut că fostul său șef de partid a ajuns să muncească în primărie, desemnarea lui Țurcanu în calitatea de consilier personal al viceprimarului având la bază în primul rând experiența și cunoștințele sale în materie de administrație publică locală. „Oho, câtă treabă face! Îl trimit peste tot, cu tot felul de documente, pentru că are experiența necesară”, a spus Verginel Gireadă.
Ţurcanu şi Gireadă au condamnări definitive
Nimeni nu pare, însă, deranjat de faptul că Florin Țurcanu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2014, la șase luni închisoare cu suspendare pentru fals și uz de fals, după ce, în calitate de președinte al organizației județene PNL Botoşani, a exclus din partid mai mulți membri pentru a face loc în posturile de consilieri locali și județeni unor persoane agreate de el. Astfel, deși în Delegația permanentă se votase doar retragerea sprijinului politic, când a realizat că acest lucru nu este suficient pentru ca cei în cauză să-și piardă mandatele de consilieri, Florin Țurcanu a semnat în fals că cei în cauză au fost excluși din partid, fără ca în realitate să se fi discutat această variantă.
În urma falsurilor, doi consilieri județeni și-au pierdut atunci mandatele, iar Florin Țurcanu a fost condamnat. Este drept, în cazul dosarului DNA, chiar dacă Florin Țurcanu a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Botoșani la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, atât timp cât sentința nu este definitivă, primează prezumția de nevinovăție.
Însă, nu trebuie uitat faptul că inclusiv actualul primar, Verginel Gireadă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în aprilie 2012, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de fals după ce a modificat o serie de titluri de proprietate așa încât o serie de terenuri să ajungă, prin interpuși, chiar la copiii lui.
Prietenie cu state vechi
Între Florin Țurcanu și Verginel Gireadă există o prietenie mai veche, pentru că, la alegerile parlamentare din 2012, la numai câteva luni de la condamnarea penală, Gireadă a ajuns să figureze pe listele de candidați ale PNL pentru Camera Deputaților, la acea vreme organizația PNL Botoșani fiind condusă de Florin Țurcanu. „Atât timp cât nu are interdicția de a candida pentru această funcție, înseamnă ca are dreptul de a candida”, spunea atunci Florin Țurcanu, iar acum s-a aplicat același principiu.
Că în acest colț de țară se ține cont mai mult de amiciții și rubedenii s-a văzut și după ce Verginel Gireadă a ajuns în Parlament alături de actualul șef al organizației PNL Botoșani, Costel Șoptică, în trecut mâna dreaptă a lui Florin Țurcanu. Și atunci, pentru că orice parlamentar avea nevoie de consilieri, Gireadă și Șoptică și-au angajat copiii reciproc. Astfel, fiica lui Gireadă (n.r. – care acum lucrează tot în Primăria comunei Mihai Eminescu) a ajuns pe postul de consilier la cabinetul parlamentar al lui Șoptică, iar fiul acestuia din urmă la cabinetul deputatului Verginel Gireadă.