Primul caz de bullying înregistrat oficial în școlile botoșănene a ajuns la final, doi dintre elevi fiind condamnați de instanțele de judecată la măsuri educative. Doar că, de la înregistrarea cazului și până la aplicarea sancțiunilor au trecut aproape patru ani, timp în care așa-zișii agresori au devenit majori. În schimb, pentru tratamentul de înjosire aplicat colegului au răspuns atât penal, cât și civil. În plus, ei și aparținătorii legali vor trebui să-i plătească victimei daune morale în valoare de 8.000 de lei pentru trauma psihică creată.
Scenele care au dus la acest deznodământ s-au petrecut în anul 2018, când victima, pe atunci în vârstă de 14 ani, era elev al Școlii Generale nr. 11 din municipiul Botoșani, o unitate de top din învățământul gimnazial botoșănean. Printre colegi se aflau și cei doi agresori, J.A.C. ţi S.C.I., ambii în vârstă de 15 ani. În ziua de 14 februarie 2018, în jurul orei 12:55, fiind la începutul orelor de curs, cel care avea să devină victimă a intrat în sala de clasă, și-a lăsat haina pe cuier, după care a mers în bancă. Atunci, fără niciun motiv, a fost abordat de cei doi colegi care au venit lângă el și i-au aplicat în mod repetat „castane” peste cap.
Agresiune sub ochii colegilor
„Termenul este folosit în limbajul argotic al elevilor și constă în faptul că cei doi colegi au strâns pumnii și, cu articulațiile oaselor metacarpiene, i-au aplicat lovituri în cap”, spun polițiștii. Imobilizat de S.C.I., care îl ținea de la spate, elevul nu a avut cum să reacționeze, iar J.A.C. i-a mai tras un pumn în spate. Cum pe unul dintre degete avea și un inel, lovitura aplicată a fost resimțită destul de acut de victimă. Totul s-a întâmplat sub ochii celorlalți elevi din clasă, violențele aplicate urmărind, pe lângă suferințele directe, înjosirea victimei în fața colegilor.
Cum scena nu fusese singulară, iar cei doi exercitau, de mai mult timp, asupra victimei, o presiune psihică, prin intimidare, agresare fizică și ridiculizare, caracteristică „bullying-ului” școlar, elevul agresat a început să plângă, după care a anunțat-o pe diriginta clasei cu privire la incident. Reacția profesorilor a fost una imediată întrucât, în timpul orei ce a urmat pauzei, diriginta clasei i-a pus în vedere lui S.C.I. să se transfere la o altă unitate de învățământ, motiv pentru care, în perioada următoare, cel în cauză a plecat la Școala Generală nr. 1 din municipiul Botoșani.
Doar că lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, la următoarea pauză dintre cursuri, în jurul orei 15, J.A.C. l-a amenințat că va vedea el „bătaie” începând de luni, când îi va veni un prieten de gașcă de la Şcoala generală nr. 14 Botoșani. Păreau să fie doar același intimidări, însă, la terminarea cursurilor, cei doi agresori l-au așteptat din nou pe coleg în stradă, prilej cu care, J.A.C. l-a amenințat din nou cu bătaia susținând că „a pus gașca” pe el.
Poliţie anunţată de părinţi
Prin urmare, bătut, înjosit și amenințat, băiatul i-a povestit și mamei sale cele întâmplate, iar aceasta a anunțat imediat poliția. Astfel, incidentul nu s-a rezumat doar la intervenția cadrelor didactice, cazul ajungând inclusiv în atenția autorităților.
Elevul terorizat a fost examinat medico-legal, certificatul emis de autorități atestând faptul că acesta a suferit o agresiune soldată cu un traumatism cranio-cerebral acut închis, contuzie epicraniană parietală și contuzie perete toracic drept. Ba mai mult, elevul a avut nevoie de tratament și consiliere psihologică pentru a trece peste moment.
Au urmat cercetările, colegii din clasă au fost întrebați despre comportamentul din clasă, iar cei doi agresori au fost audiați de polițiști și au recunoscut faptele. În schimb, în încercarea de a-și minimaliza gesturile și a veni cu o explicație, cei doi au invocat că au adoptat acest comportament întrucât și colegul lor nu era prietenos și îi pâra la profesori.
Fapte recunoscute în faţa magistraţilor
Ancheta s-a prelungit, însă, până în iulie 2019, când cei doi elevi agresori au fost trimiși în judecată. Cum în termeni juridici nu există infracțiunea de bullying, J.A.C. și S.C.I. au fost acuzați de loviri și alte violențe și amenințare. A urmat Camera preliminară, așa că procesul propriu zis a început mult mai târziu.
În schimb, în momentul în care au ajuns în fața magistraților, cei doi foști colegi ai victimei au recunoscut totul și au cerut să fie judecați în formulă simplificată, adică pe baza probelor la dosar. Astfel, J.A.C. a fost condamnat la măsura educativă a supravegherii pe o durată de șase luni, iar S.C.I. La măsura supravegherii pentru o perioadă de patru luni. În plus, cei doi fuseseră obligați la plata unor daune morale de 10.000 de lei față de victimă. Astfel, prima sentință a Judecătoriei Botoșani a fost pronunțată pe 25 iunie 2020, dar hotărârea nu a rămas definitivă întrucât J.A.C. a formulat apel.
A urmat un alt proces la Curtea de Apel Suceava, unde tânărul a scăpat de acuzația de amenințare, întrucât fapta s-a prescris. În plus, daunele morale față de victimă au fost reduse de la 10.000 de lei, la 8.000 de lei, iar tinerii care au aplicat tratamentul de bullying vor trebui să urmeze un curs de pregătire școlară sau de formare profesională și de a se prezenta la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Botoșani la datele fixate de acesta. Ambii și-au continuat, însă, studiile, unul fiind elev al Liceului „Alexandru cel Bun”, iar celălalt al Școlii de cooperație.
Cazul în sine arată însă că, din cauza prevederilor legale, anchetele și toate celelalte proceduri pentru tragerea la răspundere a agresorilor de tip bullying durează la fel de mult ca și în cazul altor infracțiuni. Între timp, elevii ajung la maturitate, iar efectele sancțiunilor s-ar putea să nu mai aibă aceeași eficiență. Polițiștii botoșăneni au avut în ultimii ani mai multe întâlniri cu elevii pentru a-i învăța despre modul în care ar trebui să reacționeze la bullying. La fel, cadrele didactice au fost incluse în mai multe proiecte pentru a depista la timp comportamentele de tip bullying și pentru a reacționa imediat.