Sâmbătă s-au împlinit 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, iar cu acest prilej mai multe instituții de cultură au organizat diverse activități, marcând astfel și Ziua Culturii. Cu toate eforturile depuse pentru ca evenimentele să fie de înaltă ţinută, a ieşit din nou în evidenţă faptul că se fac eforturi să-l cinstim pe Eminescu doar de 15 ianuarie, şi nici măcar în această zi nu reuşim să evităm momentele stânjenitoare, în condiţiile în care ne arogăm singuri titlul de „Capitala culturii româneşti” şi ştim că toţi ochii sunt aţintiţi asupra noastră. Ca şi în anii trecuţi, un exemplu de simplitate şi decenţă despre cum ar trebui să-l sărbătorim pe Eminescu vine de peste Prut, din Republica Moldova, chiar de la preşedintele ţării, Maia Sandu.
Până atunci însă, să trecem în revistă cum s-au desfăşurat Zilele Eminescu la Botoşani.
Spre exemplu, sâmbătă a avut loc decernarea Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opus Primum (pentru debut, n.r.), eveniment care s-a desfășurat la Memorialul Ipotești.
În cadrul manifestării, nominalizații la premiu au recitat câte o poezie, iar o tânără poetă, Cătălina Stanislav, a uimit auditoriul recitând poezia “Gwyneth Paltrow și cu mine” care conține cuvinte obscene şi versuri cu aluzii sexuale. „…cele mai bune minți ale generației mele sunt Gwyneth Paltrow, care nu știe diferența dintre vulvă și vagin/ cele mai bune minți ale generației mele sunt și eu, așteptând să termini o bucată de pizza cu brânză unsuroasă/ ca să putem să mergem la tine în cameră și să nu ne f….m pentru că ești prea beat/ și eu prea obosită/ și am purtat salopeta mea preferată ca tu să mănânci pizza cu brânză unsuroasă/și să nu mă f..i/, este finalul poemului care a stârnit din nou indignare.
Caz similar petrecut în 2018
Situația de sâmbătă nu este una singulară. În urmă cu patru ani, în 2018, Medeea Iancu a ales să prezinte în cadrul aceluiași eveniment o poezie cu expresii pornografice, în consecință aceasta fiind sancționată cu avertisment de către polițiști.
Totul a plecat de la o sesizare înaintată atunci Administraţiei Prezidenţiale de scriitorul bihorean Ionuţ Caragea. Administraţia Prezidenţială a remis sesizarea, spre competentă soluţionare, Poliţiei Botoşani, instituţia transmiţându-i petiţionarului o adresă prin care se arată modul în care a fost soluţionată sesizarea. Ulterior aceasta şi-a cerut scuze public.
Memorialul Ipotești a șters înregistrarea
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a șters de pe pagina sa înregistrarea de la Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum. “În urma apariției în mediul online a înregistrării în care o poetă nominalizată înțelege să recite una dintre poeziile sale care conține cuvinte licențioase, am decis, fără a ne pronunța asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării”, au transmis reprezentanții Memorialului Ipotești.
Instituția de cultură a mai precizat că recitarea unei poezii care include și cuvinte sau expresii licențioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. “Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opțiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înțelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipotești nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg”, potrivit instituției.
Poeta nominalizată însă la Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opus Primum a dat de înţeles că gestul ei a fost unul asumat şi nu îl regretă. Cătălina Stanislav spune că poemul ales nu este despre sex. “Am ales să citesc poemul pentru că așa am știut să răspund microagresiunilor din timpul evenimentului. Nu e un poem despre sex, e un poem militant, chiar dacă e jucăuș. Aș putea spune că mă simt cenzurată pentru că au ales sa şteargă înregistrarea, da, dar poemul există în cartea mea, nominalizată de juriul acestui premiu. Că nu exista niciun fel de asumare din partea organizatorilor e altceva. Nu mă gândeam că se va ajunge în punctul asta. Speram doar la o reacție de moment, speram poate să i se ceara scuze câștigătoarei, căreia i-a impus să nu citească un anumit tip de poeme din cartea ei, care până la urmă a câștigat”, a transmis Cătălina Stanislav.
Master în studii de gen în Olanda
Acesta este poetă, traducătoare şi editor, şi chiar co-organizator al Festivalului Internaţional de Poezie “Zona Nouă” Sibiu, dedicat poeţilor tineri. Cătălina Stanislav are şi un masterat în studii de gen la Universitatea din Utrecht – Olanda.
Ileana Negrea a fost laureata pentru debut
Laureatul celei de-a XXIV-a ediții a Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Opus Primum a fost până la urmă Ileana Negrea, cu cartea “Jumătate din viața mea de acum”.
Pentru acest premiu acordat de Memorialul Ipotești, juriul a fost format din dr. Alexandru Cistelecan, dr. Mircea A. Diaconu, dr. Mihai Iovănel, dr. Alex Goldiș şi dr. Andrei Terian.
“În România violența domestică este la ordinea zilei, la fel ca abuzurile asupra femeilor și copiilor, disprețul față de comunitatea queer (n.r. se referă la persoane lesbiene, gay, bisexuale și transgen) este la ordinea zilei (..) Îmi doresc un viitor în care poetele să fie egale cu poeții, în care să nu mai existe femicituri, în care să nu mai existe proiecte de lege care să cenzureze dreptul la exprimare și autoafirmare a persoanelor queer, în care să nu mai vorbim cu scârbă de asistații sociali, în care să nu mai trimitem la groapa de gunoi familii precare, în care să nu ne mai fie rușine să vorbim de menstruație sau depresie (…)”, a transmis Ileana Negrea.