Angajații instituțiilor puse să aplice legea, să apere ordinea și liniștea publică, ori să combată infracționalitatea sau să-l ajute pe cetățean nu sunt nici ei ușă de biserică. Sunt câte unii care vor să profite de statutul lor,pentru a-și umple buzunarele, ori pentru a beneficia de cine știe ce favoruri. Ba mai mult, atunci când sunt prinși cu ocaua mică, încep să umble cu minciuni și recunosc lucrurile abia în ceasul al XII-lea. Bineînțeles, tot în favoarea lor, pentru a beneficia de clemență și a scăpa cât mai ieftin. Este drept, situația nu poate fi generalizată la nivelul tuturor instituțiilor și angajaților, însă aproape că nu există domeniu de activitate în care să nu-și facă simțită prezența vreo uscătură.
Justiția ar trebui să fie domeniul în care angajații să fie un model de integritate. Însă nu este chiar așa și o dovedește un fost grefier din cadrul Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care a compromis anchetele colegilor doar pentru a-și proteja amanta și a băga câțiva bani în buzunar. Prin prisma atribuțiilor de serviciu, Daniel Bogoș avea acces atât la documentele clasificate, cât și la datele confidențiale de cercetare și urmărire penală.
A cunoscut, însă, o tânără cu care a dezvoltat o relație extraconjugală și, pentru a o ține aproape, i-a găsit un loc de muncă la un bar, care era în realitate un paravan pentru întâlnirea persoanelor implicate în traficul ilicit cu țigarete. Astfel, în schimbul acestui favor, grefierul a început să „livreze” informații din anchetă. Așa s-a ajuns ca infractorii să știe despre orice mișcare a anchetatorilor și să-i aștepte la descinderi cu cafele gata făcute. Descoperit, el a fost trimis în judecată și condamnat anul acesta la doi ani, șapte luni și 10 zile închisoare. Doar că pedeapsa a fost destul de mică întrucât Daniel Bogoș știa că, dacă va recunoaște și va cere să fie judecat în formulă simplificată, condamnarea va fi mai blândă.
Concurs aranjat la ISU
Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) face parte din categoria instituțiilor care se bucură de o încredere mare în rândul populației. Fiind o instituție militarizată, iar angajații supranumiți „salvatori”, mulți trăiesc cu impresia că tot ce se întâmplă în spatele ușilor este corect. Un concurs de angajare din sursă externă organizat de ISU a fost „aranjat” în cel mai josnic mod cu putință.
Pentru a face unele jocuri, fostul șef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Botoșani, colonelul (r) Cornel Guluță, a modificat cu de la sine putere condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească cei care aspirau la funcție, pentru a-l favoriza pe un angajat. Dat în vileag, ofițerul a recunoscut totul în timpul anchetei și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii militari. Așa se face că, în ciuda acuzațiilor destul de grave, acesta a scăpat cu amânarea aplicării pedepsei. Sentința a fost pronunțată anul acesta.
Militar condamnat după ce a încercat să muşamalizeze un accident
Și armata a reușit să cucerească simpatia mai multor români, militarii fiind apreciați pentru curajul și dârzenia lor. Doar că unii dintre cei îmbrăcați în uniforma de militar o mai iau și pe lângă lege. Este și cazul unui subofițer din Botoșani, Paul Neculcea, șef de popotă la o unitate militară, care după ce a provocat un accident rutier, s-a gândit să mușamalizeze totul cu ajutorul soției, care a mințit în anchetă că ea ar fi fost la volan.
Accidentul s-a petrecut la sfârșitul lunii iunie, pe o stradă din oraș, când militarul s-a izbit cu mașina în gardul unei case și a rupt o conductă de gaz. Scena a fost văzută de un martor ocular, care i-a deconspirat la poliție. Așa se face că într-un final cuplul a recunoscut totul, dar ambii au ajuns în fața instanței – el pentru instigare la fals în declarații, iar dânsa pentru fals în declarații și participație improprie la fals intelectual. Pentru că au încheiat cu anchetatorii acorduri de recunoaștere a vinovăției, cei doi au scăpat de pușcărie, judecătorii dispunând amânarea aplicării pedepselor.
Instituţii minţite în faţă
De acest fenomen nu au scăpat nici structurile de informații. Un botoșănean, subofițer în cadrul Direcției de Informații și Protecție Internă (DGIPI) a Ministerului Afacerilor Interne, și-a bătut joc de sistemul judiciar timp de mai mulți ani, mințind în fața tuturor instituțiilor. Într-un final, el a ajuns pe mâna procurorilor militari, iar în momentul în care a realizat că riscă să-și distrugă toată cariera, a recunoscut totul și a cerut clemență. Culmea este că magistrații militari au acceptat „târgul”, iar botoșăneanul George Donici ar putea rămâne în continuare în structura de contrainformații.
Întreaga poveste care s-a petrecut în municipiul Botoșani este halucinantă, iar firul evenimentelor uluitor. Astfel, pe 5 ianuarie 2019, în jurul orei 22, pe o ninsoare măruntă, George Donici, acum în vârstă de 37 de ani, subofițer operativ din cadrul Serviciului de Informații și Protecție Internă Botoșani (n.r. – structură a DGIPI), conducea un autoturism Honda, iar în intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu I.C. Brătianu a pierdut controlul asupra volanului. Mașina s-a izbit mai întâi în bordură, după care a ricoșat în gardul locuinței de la numărul 117. Un accident banal – dar ce a urmat întrece orice închipuire.
Subofițerul a abandonat mașina și a fugit, după care a revenit și a susținut că altcineva a fost la volan. Ulterior, el a recunoscut accidentul, dar nu și-a declinat calitatea de angajat DGIPI, așa încât cazul nu a fost anchetat de procurorii militari. Abia când a fost condamnat de instanța civilă și a fost destituit, el a recunoscut totul și a cerut rejudecarea pe motiv că prima sentință nu a fost dispusă de o instanță competentă. Iar când cercetările au fost reluate de procurorii militari, el a recunoscut din nou și a cerut clemență, semnând un acord de recunoaștere a vinovăției. Prin urmare, și în cazul lui s-a dispus tot amânarea executării pedepsei, sentința fiind pronunțată tot anul acesta.
Incidente pe bandă rulantă la IPJ
Instituția cea mai „lovită” de acest fenomen pare a fi Inspectoratul de Poliție Județean, Este drept, și numărul angajaților este mai mare. Aproape că nu este an fără vreun incident de „securitate”. Doar că multe dintre întâmplări ies la iveală abia când cei implicați ajung să fie trimiși în judecată, arestați sau condamnați. Anul acesta, de exemplu, 16 polițiști sau foști polițiști din Serviciul Rutier au fost trimiși în judecată pentru luare de mită.
La câte accidente sunt pe drumurile din județ, ei trebuiau să fie intransigenți cu șoferii care încălcau normele rutiere. Însă nu era așa. În schimbul unor bani sau a unor „atenții”, ei închideau ochii la abateri și îi lăsau cu permisul de conducere. Ba mai mult, un ofițer, comisarul Eduard Iacob, a fost acuzat că ar fi „aranjat” un dosar penal pentru a-l scăpa pe un șofer de eventuale urmări penale. Tot anul acesta, doi polițiști din comuna Vârfu Câmpului au fost condamnați pentru fals material în înscrisuri oficiale după ce s-au apucat să întocmească procese verbale de contravenție unul în numele celuilalt pentru a se ajuta reciproc și pentru a avea „rezultate” în activitate. Faptele s-au petrecut prin 2018, când fostul șef de post, agentul șef principal Romică Gorgan, a întocmit și completat cinci procese-verbale de contravenție în numele colegei sale de patrulă, agent Elena Munteanu, inclusiv cu contrafacerea subscrierii.
În aceeași zi, colega lui a redactat și ea un proces-verbal de contravenție în numele șefului de post, imitând la final semnătura acestuia. În anchetă, inclusiv procurorii au încercat să-i protejeze. Considerând că faptele nu sunt grave, ei au dispus în primă fază renunțarea la urmărirea penală. Judecătorii nu au fost de acord, iar în final cei doi au fost inculpați și trimiși în judecată și condamnați. Un alt fost agent de poliție, care a făcut „pierdută” o șpagă de 1.000 de lei și a subtilizat peste 2.000 de pachete cu țigări de contrabandă confiscate de foștii săi colegi, a fost condamnat definitiv, tot în 2021, la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare sub acuzația de delapidare şi contrabandă în formă asimilată.
Paul Cătălin Nechita a deţinut funcţia de agent tehnician criminalist, cu atribuţii de gestionar și o parte din ce se confisca ajungea la el pentru examinare criminalistică. Așa au ajuns și țigările, care au fost fumate, dar și șpaga dintr-o presupusă faptă de dare de mită, care a dispărut pur și simplu prin buzunarele fostului agent. Prins de colegi, el a umblat cu tot felul de justificări, care însă nu au ținut nici în fața anchetatorilor, și nici în fața judecătorilor
Nereguli şi la primării
Doar că flagelul nu se oprește aici, ci lovește și administrația locală. Printre zecile de tineri condamnați anul acesta pentru operațiuni cu droguri s-a aflat și un tânăr din Bălușeni, Silviu Cristian Ștefan, încadrat ca inspector debutant în cadrul Compartimentului de implementare proiecte europene din Primăria Bălușeni. În seara zilei de 1 august 2020, tânărul a fost surprins de o patrulă de jandarmi în apropierea Casei Armatei cu cannabis.
Trimis în judecată de procurorii DIICOT, el s-a ales cu amânarea aplicării pedepsei. Și secretarul comunei Frumușica, Petru Anton, a fost reținut și apoi trimis în judecată pentru luare de mită, în urma unui flagrant. Acesta ar fi pretins 300 de euro cu scopul de a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, în sensul de a verifica, sub aspectul legalității, documentația privind atribuirea în concesiune a unei suprafețe de teren. Este drept, până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți beneficiază de prezumția de nevinovăție. Doar că acestea sunt doar câteva din cazurile care ajung să fie făcute publice pentru că multe altele sunt ținute departe de opinia publică din diverse considerente – ori că lucrurile nu sunt chiar atât de clare, ori nu sunt probe, ori unii sunt protejați chiar de șefi.