Un pompier din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani a fost condamnat definitiv pentru violență în familie, după o agresiune comisă asupra soției însărcinate, dar și asupra unui fiu. Decizia definitivă a fost pronunțată pe 22 decembrie de Curtea Militară de Apel București, după un proces început la Tribunalul Militar Iași. Bărbatul s-a ales în final cu o pedeapsă de doi ani și patru luni închisoare, dar magistrații militari au dispus suspendarea executării pedepsei.
Astfel, timp de patru ani, bărbatul va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații, el fiind trimis să presteze și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani sau Primăria Municipiului Botoșani. Totodată, bărbatul a fost obligat să-i plătească soției daune morale în valoare de 5.000 de lei.
În plus, judecătorii i-au interzis acestuia să se apropie de soție la mai puțin de 50 de metri sau de locuința acesteia, ori de locul de muncă, pe o durată de cinci ani.
Scene de groază în apartamentul familiei
Scenele violente s-au petrecut în noaptea de 11 spre 12 octombrie 2020, când soția pompierului a sunat la 112. Femeia vorbea în șoaptă și a anunțat că este agresată de soţ. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au sunat la interfon și, pentru că nu li s-a răspuns, ei au sunat la alte apartamente şi au reușit să intre în bloc cu ajutorul vecinilor. Când au ajuns la ușa locuinței se auzea gălăgie, iar polițiștii au sunat și au bătut în ușă, dar fără succes. Din interior, femeia le-a spus că nu are cheile, nu poate deschide, iar ulterior o voce bărbătească le-a solicitat să plece de la ușa lui. Atunci, patrula de poliție a solicitat prin dispecerat serviciul de descarcerare, precum și alte echipaje în sprijin.
Prin urmare, la locuința familiei au ajuns și pompierii botoșăneni, adică colegii bărbatului, care au încercat să-l convingă să deschidă uşa, dar subofițerul a replicat că, dacă forțele de intervenție nu pleacă, îi taie gâtul soţiei. Ba mai mult, bărbatul a întrerupt și energia electrică, pentru a îngreuna intervenția forțelor de ordine.
Neavând de ales, pompierii au forţat uşa, permiţând intrarea poliţiştilor şi jandarmilor. Imobilizat cu bastonul cu electroșocuri, bărbatul a fost încătușat, iar femeia a scăpat teafără. Ulterior, bărbatul a fost internat în spital, iar expertiza medico legală efectuată asupra femeii a evidenția o serie de leziuni suferite în urma agresiunii.
Cazul a intrat şi în atenţia conducerii ISU Botoşani, care a dispus efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile. În timpul anchetei penale, procedurile disciplinare au fost sistate, așteptându-se decizia magistraților militari.
Fapte comise cu discernământ
Ancheta a mers însă repede. Trimis în judecată, pompierul a încercat să dea vina pe o serie de afecțiuni medicale de care a suferit în trecut și a susținut că nu-şi aminteşte episodul violent. El a declarat că a venit acasă şi a vrut să întreţină relaţii intime cu soţia, dar au fost deranjaţi de copii, după care a venit poliţia la uşă. Doar că, expertiza efectuată în cauză a stabilit că bărbatul a comis faptele cu discernământ, dovadă fiind reacțiile lui din timpul incidentului, dar și de după intervenția forțelor de ordine.
În plus, anchetatorii au stabilit că afecțiunile vechi invocate erau de natură psihică, nu psihiatrică. Așa se face că magistrații Tribunalului Militar Iași l-au condamnat la închisoare cu executare. Doar că sentința nu a rămas definitivă, întrucât atât bărbatul, cât și procurorii au contestat hotărârea la Curtea Militară de Apel București. În urma apelului, magistrații au suspendat executarea pedepsei, sub supraveghere.
Astfel, chiar dacă a scăpat de pușcărie pe ultima sută de metri, condamnarea primită îl face incompatibil cu statutul de militar. Prin urmare, în baza sentinței, Inspectoratul pentru Situații de Urgență urmează să dispună încetarea raporturilor de muncă.