spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăUrgenţe blocate de un proiect greşit

Urgenţe blocate de un proiect greşit

♦ Extinderea Unităţii de Urgenţe de la Spitalul Judeţean a intrat în impas din cauza unor erori grosolane în proiectul de reabilitare.
♦ Pe parcursul lucrărilor, Urgenţele s-au mutat în alt corp de clădire, unde spaţiul pentru bolnavi şi cadrele medicale este prea mic

Autorităţile judeţului au reuşit să-şi demonstreze încă o dată incompetenţa. De această dată victimă a căzut Spitalul Judeţean, a cărui Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a intrat în reabilitare. Deşi au anunţat lucrările cu festivism şi se preconiza că acestea vor fi finalizate în timp record, mai ales în contextul în care încă ne aflăm în pandemie, acestea au ajuns recent într-un punct mort. Asta deoarece, surpriză, proiectul, întocmit cu fonduri europene, este greşit. Cel puţin asta afirmă reprezentaţii firmei Conest, care se ocupă de reabilitare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 “Proiect în bătaie de joc”

Astfel, proiectul, întocmit de o firmă din Bucureşti, prevede dărâmarea unor stâlpi şi pereţi de rezistenţă, lucru total interzis. Acesta fapt demonstrează clar faptul că firma care a întocmit acest proiect nu a verificat foarte bine planurile şi schiţele cu actualul amplasament al UPU şi structura clădirii. „Cine a făcut acel proiect, l-a făcut în bătaie de joc. Altfel nu poate fi descris”, a concluzionat un reprezentant al Spitalului Judeţean.

Constructorul a observat aceste neconcordanţe încă de la începutul lucrărilor şi a sesizat, de asemenea, faptul că deja ar fi afectată structura clădirii prin anumite lucrări. În acest context, reprezentanţii Conest s-au adresat Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean. La rândul său, instituţia a trebuit să ia legătura cu arhitectul care a întocmit proiectul.

Între timp, pentru a nu intra într-un blocaj, muncitorii Conest au continuat să lucreze, mai bine de jumătate de an, sperând că la un moment dat CJ va reuşi să remedieze erorile.

Muncitori retraşi de pe şantier

Reprezentanţii Conest spun că acest lucru nu s-a întâmplat şi s-au trezit în imposibilitatea de a mai continua lucrările. În acest context, şantierul a fost închis, şi va rămâne aşa cel puţin încă două săptămâni.

Nu aş putea spune chiar că am retras echipele de muncitori, ci facem o scurtă pauză, până se actualizează proiectul şi se emit noile dispoziţii de şantier, care cad în responsabilitatea beneficiarului. Ni s-a promis că în următoarele două săptămâni şi după 10 ianuarie am relua activitatea”, a precizat Irinel Tofan, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al Conest Iaşi.

Reprezentanţii CJ Botoşani spun, însă, că cei de la Conest ar fi primit deja avizul de şantier, iar modificările proiectului sunt deja făcute, însă firma a preferat să revină în şantierul de la UPU după Anul Nou.

Reprezentant al CJ trimis la Bucureşti

Pentru deblocarea situaţiei, un reprezentant al CJ a fost nevoit să meargă la Bucureşti pentru a discuta cu arhitectul, punându-se în discuţie şi un proces în cazul în care nu se obţineau modificările necesare. În urma acestor modificări există, însă, voci care spun că unele circuite şi saloane nu vor mai avea utilitatea pe care le-ar fi avut în proiectul iniţial.

Proiectul a fost întocmit în timpul fostei conduceri a CJ, aparţinând, însă, tot de PSD. Voci din interiorul CJ spun că dacă proiectul ar fi fost verificat încă o dată şi cu un constructor sau un arhitect local, toată această situaţie ar fi putut fi evitată.

Conducerea spitalului nu este îngrijorată

Conducerea unităţii sanitare spune că pentru moment nu este cazul de îngrijorare, asta şi pentru că lucrările ar fi destul de avansate. „Eu din câte ştiu, la foarte multe capitole sunt cu mult înaintea termenelor prevăzute. Predarea este prevăzută la finalul lunii martie, acesta este termenul oficial. Vom vedea în preajma acelei date care va fi situaţia”, a precizat Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În cadrul vizitelor ce au fost organizate pe şantierul de la UPU pe parcursul anului, şi chiar la demararea lucrărilor, şefii judeţului anunţau că lucrările vor fi gata până la finalul anului. Unii muncitori spun, însă, că acesta nu a fost vreodată un termen realist.

Acum, însă, şi finalul lunii martie intră serios sub semnul întrebării, existând riscul prelungirii cu încă cel puţin o lună, adică perioada în care constructorul nu a putut lucra la UPU, deşi ar fi vrut. „Facem eforturi să finalizăm până la finele lui martie, aşa cum a fost prevăzut iniţial. Dar dacă nu, se va prelungi termenul cu această perioadă în care s-a aşteptat dispoziţia de şantier”, a mai spus directorul general al Conest.

Şantier deschis în martie

Şantierul de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” a fost deschis pe data de 1 martie, iar de atunci, în repetate rânduri, reprezentanţii CJ Botoşani, beneficiarul lucrării, au spus că la finalul acestui an lucrarea va fi recepţionată.

Compania Conest este liderul asocierii de firme care a fost declarată câștigătoare la licitația organizată de Consiliul Județean Botoșani. Iniţial, şi administratorii acesteia au promis că vor realiza investiția până la finalul anului.

Consilierii judeţeni deja au aprobat o sumă totală de 1.956.228,01 lei fără TVA, din banii judeţului, pentru greşelile tuturor. „Lucrările care au devenit necesar a fi executate sunt în principal lucrări de instalații funcționale și instalații speciale de curenți slabi, lucrări care se interconectează”, se arată în proiectul de hotărâre, care mai spune că sunt necesare și lucrări de recompartimentare și creare de circuite medicale și spații, fără a menţiona mai exact şi de ce apar aceste recompartimentări, pricinuite de indolenţa proiectantului bucureştean. Asta după ce, în octombrie CJ a aprobat o altă suplimentare, de aproape 600.000 de lei. Acestea se adaugă la cele peste 11 milioane de lei, cu TVA, care este valoarea totală a proiectului. Contribuţia proprie a CJ a depăşit 4,5 milioane de lei iniţial, dintre care 4,3 milioane cheltuieli neeligibile.

„Fiecare euro care intră în judeţul Botoşani aduce un plus de valoare pentru toate investiţiile care se desfăşoară în acest moment. Lucrările vor fi efectuate în două etape, astfel încât această investiţie, extrem de bună şi utilă pentru locuitorii judeţului Botoşani, să aibă finalitatea pe care ne-o dorim cu toţii, iar la finalul perioadei contractuale să avem una dintre cele mai moderne unităţi de primiri urgenţe din zona Moldovei”, a afirmat, la începerea lucrărilor, preşedintele Doina Federovici.

Conform proiectului, lucrările de modernizare presupun extinderea fostei clădiri cu una nouă, care va avea o suprafață totală de aproape 325 metri pătrați și un regim de înălțime P+1, şi modernizarea suprafeţei existente a UPU, de 930 de metri pătraţi.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...