Petardele și artificiile sunt greu de interzis în România. Zeci de tone de materiale pirotehnice sunt confiscate anual la nivel național, dar cu toate acestea oamenii continuă să le folosească, ignorând pericolele. Deși există o lege care spune că poți face închisoare dacă ești prins că folosești petarde sau vinzi articole pirotehnice către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani, mulți nu țin cont de reguli. Ba mai mult, în perioada sărbătorilor de iarnă orașele se transformă în adevărate câmpuri de luptă, exploziile având loc în aproape în toate cartierele.
Incendiul recent din Constanța pare să fi pornit de la doi minori care s-au jucat cu petarde, aruncând câteva la 1 noaptea înspre mașinile din parcarea subterană. Bilanțul a fost unul înfiorător – 35 de apartamente arse, familii rămase fără un cămin, mașini distruse și numai o minune a făcut ca nimeni să nu fie rănit. În mod normal, drama trăită de acei oameni ar trebui să fie suficientă pentru a interzice petardele în România, dar din câte se vede cu ochiul liber, nimeni nu pare să se sinchisească de acest lucru.
Tragedii din cauza petardelor
Petardele au fost interzise acum niște ani în urmă, după ce mai mulți copii au rămas fără degete sau fără vedere din cauza exploziilor. Prin urmare, într-o perioadă, aceste obiecte nu se puteau comercială decât în preajma sărbătorilor de iarnă. Doar că legea, care trebuia să fie înăsprită, a fost modificată în sens invers. S-a făcut o nouă clasificare, în funcție de încărcătură, însă, în loc ca ele să fie interzise, a fost permisă comercializarea lor pe tot parcursul anului.
Este drept, nu și persoanelor sub 16 ani, și numai prin intermediul societăților sau persoanelor autorizate. Pe de altă parte, în loc ca textul legii să fie limpede pentru toată lumea, restricțiile au fost înșiruite una după alta. Doar că, atunci când sunt puse cap la cap, toate aceste restricții interzic practic utilizarea lor în localități.
Astfel, potrivit legii, oamenii nu au voie să cumpere şi să folosească decât materiale pirotehnice din categoriile P1 și F1, care nu conţin mai mult de 3 grame de amestec pirotehnic. Aici sunt incluse articole pirotehnice de divertisment şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse ori în interiorul locuinţelor (n.r. – vechile artificii de mână), dar și articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment, cum ar fi steluţe, lumânări scânteietoare, inele de foc, sateliţi, obiecte zburătoare luminoase, minipetarde cu confetti, care prezintă un risc scăzut. Restul nu pot fi folosite decât de firme specializate și numai cu autorizare prealabilă.
Pe scurt, oamenii nu ar trebui să folosească articole care nu produc explozii puternice, ci numai produse cu încărcături ușoare gen focuri bengale (n.r. – jerbe mici de artificii), beţişoarele bengale (n.r. – artificii sub formă de băț care ard și nu provoacă niciun zgomot), granule scânteietoare, pocnitori cu confetti, ori bobițe explozive.
În realitate, din cauza codurilor de clasificare greu de înțeles, oamenii nu mai stau să analizeze dacă au voie sau nu, dacă e periculos sau nu, și cumpără de unde apucă și ce apucă, mai ales pentru a-și impresiona rudele, ori vecinii.
Reguli stabilite în legislaţie
În plus, petardele nu ar trebui să fie folosite la petreceri, ci doar la limita localităților pentru speriat animalele sălbatice. De altfel, ele sunt interzise a se folosi între orele 24:00 şi 6:00, la o distanţă mai mică de 50 metri de construcţiile de locuinţe cu până la patru niveluri şi la mai puţin de 100 metri faţă de cele cu peste patru niveluri, la o distanţă mai mică de 500 metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze, în apropierea obiectivelor chimice şi petrochimice, în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane, ori la o distanţă mai mică de 500 metri de păduri. Punând cap la cap toate acestea, rezultă că ele nu au pot fi folosite în localități, dar, pentru că în lege nu scrie limpede acest lucru, oamenii continuă să le folosească pentru că nu va veni nimeni să măsoare pentru a vedea dacă s-a respectat distanța.
În lege scrie însă că persoanele fizice sau juridice care nu respectă limitările respective riscă amenzi de până la 7.500 de lei. Doar că aceste sancțiuni nu pot fi aplicate decât de polițiștii de la Arme și Muniții, iar luna aceasta, deși exploziile prin cartiere au început de mult, polițiștii din Botoșani nu au aplicat nici o amendă pentru utilizarea nejustificată a obiectelor pirotehnice. Motivul – polițiștii de la Arme sunt prea puțini. În schimb, poate au existat amenzi date de cei de la Ordine Publică, pentru producere de zgomote și implicit tulburarea liniștii și ordinii publice, dar este greu de contabilizat dacă au fost sancțiuni, câte anume și în ce cuantum. Cert este că amenda în aceste cazuri este de la 500 lei la 1.500 lei.
Vânzarea se poate face numai de persoane autorizate
Tot în lege se prevede că vânzarea se poate face numai de persoane autorizate, în spații amenajate, însă petardele și artificiile se vând ilegal peste tot în oraș, inclusiv în piață, sub ochii autorităților. „Până în prezent au fost întocmite 10 dosare penale privind 13 infracțiuni la regimul materiilor explozive și contrabandă calificată, fiind confiscate 97 de kilograme de articole pirotehnice”, a precizat Nicoleta Mendeleac, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Ce nu se spune oficial este că mare parte din marfa vândută ilegal este comercializată online. Chiar și în aceste condiții, folosirea tiribombelor, a petardelor ori a artificiilor de către amatorii care le cumpără de pe tot felul de platforme se poate lăsa și cu dosare penale. Astfel, dacă sunt vândute minorilor, e caz de dosar penal și de închisoare, de la 3 luni la un an.
Polițiștii spun că au început să facă verificări încă din luna noiembrie pentru a vedea dacă comercianții respectă legea. Doar că acțiunile lor nu au adus, așa cum ar fi fost de așteptat, diminuarea „războiului” de pe străzi. Ba mai mult, în ultimii ani, de când a început nebunia petardelor, niciun botoșănean nu a fost trimis în judecată și condamnat pentru infracțiuni la regimul materialelor pirotehnice, lucru care spune foarte mult despre eficiența legii. Pentru că, dacă se merge doar pe amenzi, este binecunoscut faptul că multe sancțiuni nu sunt plătite, altele sunt contestate în instanță, iar efectul este zero.