spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăRecord sumbru adus de pandemie

Record sumbru adus de pandemie

♦ Luna octombrie s-a dovedit a fi cea mai neagră din istoria judeţului numărul botoşănenilor care s-au stins din viaţă fiind cel mai mare de când se fac aceste statistici

Luna octombrie a acestui an s-a dovedit a fi cea mai neagră lună din istoria României de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. Asta arată cifrele prezentate recent de Institutului Național de Statistică.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Situaţia nu este mai bună nici în judeţul Botoşani, unde numărul deceselor este cel mai mare de când se fac aceste statistici. Astfel, dacă în ultimi zece ani media deceselor lunare era de aproximativ 450, a zecea lună din acest an a dus cifrele la aproape dublu. „Centralizatorul lunar al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani a arătat, pentru luna octombrie a acestui an, un număr de 804 decese. Este vorba despre 420 de bărbaţi şi 384 de femei, 257 fiind în mediul urban, iar 647 în mediul rural”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Anul trecut spre exemplu, tot în perioadă de pandemie, au fost raportate 520 de decese, iar în anii precedenţi, când nu apăruse Covid19, media a fost de 450 de decese în această lună. În 2019 au fost 430.

Cele mai multe decese au fost din cauza bolilor aparatului circulator

O parte din diferenţa de aproape 400 de decese poate fi pusă pe seama Covid, dar nu în totalitate. Potrivit cifrelor, în luna octombrie a acestui an au murit aproape 170 de persoane diagnosticate cu această afecţiune. De altfel, o analiză sumară arată că cele mai mari creşteri la decese faţă de 2019, când nu exista Covid, sunt la afecţiunile respiratorii, adică cele date de SARS-CoV-2, 120 anul acesta, faţă de 25 în 2019, dar şi la afecţiunile cardiovasculare. De altfel, aici se văd şi cele mai mari creşteri. Dacă în 2019 mureau 234 de botoşăneni din cauza bolilor aparatului circulator, anul acesta în octombrie au murit 444 de persoane.

Cele mai mari creşteri au fost la cei care au suferit accidente vasculare cerebrale. Astfel, în 2019, 59 de persoane şi-au pierdut viaţa din această cauză, iar în acest an 121. La fel, diabeticii au murit într-un număr mult mai mare în luna octombrie 2021, faţă de 2019. În 2021 au murit 46 de persoane care sufereau de diabet, iar în 2019 10.

Acestea nu sunt, însă, singurele creşteri. Şi morţile violente aproape că s-au dublat în 2021 faţă de 2019, ajungând de la 17 la 30.

„Accesul la sistemul de sănătate a fost tot mai dificil”

Medicii spun că aceste cifre arată adevăratul efect al pandemiei Covid.

„Nu doar cei care mor direct din cauza acestei afecţiuni au îngroşat statisticile. Se ştie foarte bine, Covid afectează aparatul circulator, dă chiar de multe ori cazuri de accident vascular. Dar pe lângă aceste realităţi, la fel de real este şi faptul că accesul la sistemul de sănătate a fost tot mai dificil, pentru toţi bolnavii, din toate categoriile. Pacienţii cronici au fost văzuţi mai rar sau deloc de medicii specialişti sau de familie, au ajuns mai greu în spital pentru a-şi putea face analizele uzuale sau să fie observat de un medic. O parte din afecţiuni s-au agravat din acest motiv, altele pentru că oamenii au refuzat să ajungă la spital, tocmai de teama Covid şi s-a ajuns la aceste cifre dramatice”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Situaţie dramatică la nivel naţional

Şi la nivel naţional, cifrele sunt mai mult decât duble față de lunile din anii de dinainte de pandemie. Astfel, numărul deceselor înregistrate în luna octombrie 2021 a fost de 44.595 (22.717 bărbați și 21.878 femei), cu 19.858 decese (9.796 bărbați și 10.062 femei) mai multe decât în luna septembrie 2021. În octombrie 2020, care a fost, până acum, luna cea mai sumbră de după război au fost 27.491 de români înregistrați decedați.  În 2019 muriseră în octombrie 21.154 de români. Iar media lunii octombrie în ultimul deceniu la decese este de 21.615.

Din diferența de mortalitate de 23.000 de oameni, numai o parte, respectiv 10.000, provine de la decesele înregistrate COVID.

Evoluția din România este o confirmare a observațiilor cercetătorilor din mai multe țări, care susțin că excesul de mortalitate față de media anilor și deceniilor precedente arată adevăratul efect al pandemiei COVID. La exces de mortalitate intră nu doar decesele COVID neînregistrate, ci și restul deceselor, din alte cauze, unele provocate de supraaglomerarea sistemului medical.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...