O afacere cu droguri derulată în municipiul Botoșani a fost demontată de procurorii biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism (DIICOT) după ce unul dintre suspecți a hotărât să recunoască totul. Ba mai mult, el a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu anchetatorii pentru a scăpa astfel cu o pedeapsă mai blândă. În final, acordul a fost validat de instanța de judecată, iar tânărul, care fusese implicat în activitățile de cântărire și distribuire a drogurilor a scăpat cu o atenționare. Asta pentru că, deși fusese acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la vânzare de droguri de risc, el s-a ales cu măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de șase luni, la data comiterii faptelor el fiind minor.
Droguri livrate de la domiciliu
Gruparea ar fi fost pusă pe picioare chiar la începutul acestui an de Marian L. împreună cu alți trei tineri cu care acesta a locuit într-un imobil închiriat de pe Calea Națională, undeva în apropierea Liceului tehnologic de Cooperație Botoșani. Marian L. era cel care organiza și coordona activitățile de procurare, depozitare, porționare, ambalare, repartizare pentru vânzare și vânzare a cantităților de droguri către consumatori. „Săgețile” erau tânărul care a decis să facă pactul cu anchetatorii, adică Claudiu G, atunci în vârstă de 17 ani, vărul său minor Cristian-Ştefan M. și Liviu Adrian M.. Cei trei se ocupau de predarea drogurilor de risc către consumatori, respectiv preluarea sumelor de bani de la aceștia. Drogurile erau livrate de la domiciliu, ori din proximitatea unei agenții de pariuri situată vis-a-vis de respectiva locuință, atât liderul grupării cât și ceilalți membrii ai rețelei frecventând această agenție de pariuri. Mâna dreaptă a liderului a fost însă Florin Bogdan G., cel care asigura materia primă, adică cannabisul, la un preț modic de circa 40 de lei gramul.
Când a văzut că afacerea merge, liderul grupării a apelat și la serviciile concubinei sale, Claudia R., care a început să pună la dispoziția membrilor inclusiv mașinile familiei sale – un BMW seria X3, dar și un Mercedes Benz. Ba mai mult, și cel care aducea cannabis-ul a ajuns să apeleze la un „colaborator”, care a acceptat să depoziteze drogurile la locuința lui, până ce acestea urmau să fie porționate și distribuite.
Convorbiri telefonice interceptate
Cannabisul era porționat în vederea vânzării în cantități cuprinse între 0.85 – 1 gram și era vândut cu sume cuprinse între 60-70 lei doza. Pentru a nu fi depistat, Marian L. le-a indicat clienților să îl contacteze prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee criptată și apeluri vocale criptate, comunicațiile fiind purtate în acest fel pentru a nu putea fi interceptate.
Doar că anchetatorii au ajuns la ei tocmai prin intermediul clienților, care erau prinși pe străzi de jandarmi și polițiști. Ba mai mult, au început să le intercepteze convorbirile telefonice, într-una dintre discuțiile înregistrate suspecții făcând glume pe seama unei intervenții a poliției în zona Pod de Piatră, unde fuseseră prinși doi consumatori, undeva pe lângă o pizzerie și complexul comercial Orhideea.
În luna mai 2021, la grupul infracțional organizat a aderat și Florin Ovidiu M., care era aprovizionat constant cu cantități cuprinse între 10 și 20 de grame de cannabis. Doar că, pe 14 mai a.c., urmare a unui conflict dintre Marian L și Claudiu G., grupul s-a scindat. Astfel, liderul grupării s-a mutat din imobilul închiriat continuând însă activitatea de distribuție a drogurilor de risc, cu același mod de operare, indicând consumatorilor ca loc de întâlnire pentru predarea drogurilor imobilul Școlii Gimnaziale nr. 8 ”Elena Rareș” din municipiu.
„În baza unei rezoluții infracționale unice, de la înființare și până în prezent, gruparea infracțională organizată și coordonată de Marian L și Florin Bogdan G., în calitate de furnizor al drogurilor și sprijinită de Tiberiu Constantin I.,ultimul în calitate de depozitar al drogurilor, a efectuat numeroase operațiuni de procurare, manipulare, porționare, ambalare, plasare pe piață, transport și distribuție în mod direct către consumatori a unor droguri de risc”, au precizat anchetatorii.
Percheziţii organizate de poliţişti
Filați, suspecții s-au trezit cu polițiștii la ușă câteva luni mai târziu. Astfel, pe 24 iunie a.c., procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani au efectuat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza municipiului Botoșani, urmată de 8 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 40 de grame de substanțe vegetale, susceptibile de a fi cannabis, un grinder și un cântar de precizie.
În urma descinderilor de atunci, patru dintre membrii grupării au fost reținuți pentru 24 de ore. Printre ei s-a aflat și Claudiu G., care a acceptat încă de atunci să colaboreze cu anchetatorii. Astfel, în urma audierilor care au urmat, tânărul a fost plasat sub control judiciar. În schimb, Marian L. Și Florin Bogdan G au fost arestați preventiv, iar Florin Ovidiu U a fost plasat în arest la domiciliu.
Probele adunate de anchetatori l-au determinat, însă pe Claudiu G. să recunoască totul, oferind informații despre modul în care funcționa gruparea și rolul fiecăruia dintre membri. Ba mai mult, tânărul, asistat de tatăl său și de avocat, a decis să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Acordul a fost semnat pe 15 noiembrie a.c., când, având în vedere că tânărul avea 17 ani la data săvârșirii faptelor și a recunoscut în totalitate infracțiunile, procurorii au apreciat că acesta poate beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, implicit a măsurilor educative privative de libertate. Așa se face că anchetatorii au optat pentru măsura educativă a asistării zilnice timp de șase luni. Acordul a fost validat de Tribunalul Botoșani pe 14 decembrie a.c. În schimb, în cazul celorlalți suspecți, procurorii DIICOT urmează să decidă trimiterea în judecată.