Fostul șef al Biroului Cadastru Imobiliar și Edilitar din Primăria municipiului Botoșani, Mihai Dorin Palaghiu, destituit după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar penal, a reușit să obțină, în primă instanță, anularea dispoziției primarului prin care era obligat să restituie banii încasați de la condamnarea sa și până la încetarea raporturilor de muncă. Ba mai mult, Primăria a fost obligată să-i plătească și 1.000 de lei drept cheltuieli de judecată.
În schimb, Tribunalul a menținut decizia prin care acesta era concediat. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Războiul dintre fostul funcționar public și Primăria Municipiului Botoșani a început în primăvara acestui an, după ce Mihai Dorin Palaghiu a fost condamnat la închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. Pe 3 decembrie 2018, acesta a băut, după care a plecat cu mașina spre casă. Pe Calea Naţională, el a pierdut controlul volanului, iar maşina s-a izbit într-un autoturism Jaguar parcat regulamentar. Accidentul nu s-a soldat cu răniţi, dar poliţiştii rutieri care au ajuns la faţa locului l-au verificat cu etilotestul pe Palaghiu, rezultatul indicând o îmbibaţie de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, buletinul de analiză toxicologică emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală a arătat că bărbatul avea o alcoolemie de 1,95 g‰, la prima probă şi de 1,70 g‰ la proba a doua.
Fapte recunoscute în instanţă
Trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, Mihai Dorin Palaghiu a recunoscut totul şi a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Prin urmare, judecătorii botoşăneni i-au aplicat o amendă penală de 1.500 de lei. Doar că procurorii au făcut apel, considerând pedeapsa prea blândă. Aşa se face că în momentul în care magistraţii Curţii de Apel au reanalizat cazul, amenda a fost anulată, iar Mihai Dorin Palaghiu a fost condamnat la pedeapsa închisorii, alcoolemia fiind foarte mare.
Sentinţa definitivă a fost pronunţată pe 27 ianuarie 2020, dar Mihai Dorin Palaghiu a continuat să lucreze până 18 martie 2021 când, la sesizarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), s-a dispus încetarea raportului de serviciu. Ba mai mult, după numai o zi de la concediere, Mihai Dorin Palaghiu a mai primit o decizie prin care i s-a imputat și suma de 143.692 lei reprezentând drepturi salariale brute, inclusiv contribuția asiguratorie de muncă (CAM) acordate în perioada 27 ianuarie 2020 (ziua în care a fost pronunțată sentința definitivă) până pe 28 februarie 2021, ca măsură de recuperare a drepturilor salariale încasate necuvenit. Asta întrucât nu ar fi informat Primăria cu privire la condamnarea sa și implicit la schimbarea statului său juridic.
„Întâmplarea în urma căreia am fost condamnat a reprezentat un episod singular”
Considerând deciziile nelegale, Mihai Dorin Palaghiu le-a contestat în instanță și a cerut inclusiv suspendarea aplicării acestora, dar ultima acțiune i-a fost respinsă. Motivul invocat de Palaghiu – fapta comisă nu se poate încadra la o infracțiune contra umanității, care împiedică înfăptuirea justiției, de corupție sau de serviciu, de fals, sau la o infracțiune săvârșită cu intenție care l-ar face incompatibil cu statutul de funcționar public, și nici nu a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate.
„Întâmplarea în urma căreia am fost condamnat a reprezentat un episod singular, care nu are nicio legătură cu activitatea de la serviciu ca șef cadastru, iar activitatea din 2007 până anul acesta a fost ireproșabilă, fără sancțiuni disciplinare și cu evaluări profesionale foarte bune”, a invocat în instanță Mihai Dorin Palaghiu, făcând trimitere inclusiv la caracterizarea primită de la Primăria Botoșani în timpul procesului penal.
Salariile încasate nu trebuie restituite
În ce privește cererea privind anularea dispozițiilor emise de primarul Cosmin Andrei, Tribunalul a cântărit fiecare aspect și a decis că destituirea a fost legală, Codul Administrativ stabilind că încetarea raporturilor de serviciu, în cazul unui funcționar public, survine dacă cel în cauză a fost condamnat penal „printr-o hotărâre judecătorească definitivă privind aplicarea unei sancțiuni privative de libertate, indiferent de modul de individualizare a sancțiunii”.
În schimb, în ce privește recuperarea drepturilor salariale încasate începând cu data de 27 ianuarie 2020, drepturi salariale considerate de către cei din Primărie ca fiind încasate necuvenit, instanța a apreciat că nu s-ar impune acest lucru întrucât, în perioada de la condamnare și până la destituire Mihai Dorin Palaghiu a prestat o activitate în cadrul Primăriei, conform atribuțiilor postului ocupat, și prin urmare el trebuie plătit pentru acest lucru. „Admite în parte acţiunea. Anulează în parte Dispoziţia nr. 325/18.03.2021 emisă de Primarul Municipiului Botoşani, în privinţa art. 2, şi menţine celelalte prevederi ale acesteia. Anulează Dispoziţia de imputare nr. 328/19.03.2021 emisă de Primarul Municipiului Botoşani. Obligă pârâţii să plătească reclamantului suma de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor formulate în cauză”, se arată în hotărârea instanței.