Sute de botoşăneni au luat parte astăzi la manifestările organizate în Centru istoric al municipiului de Ziua Naţională a României. Numărul mare al celor adunaţi în Piaţa 1 Decembrie 1918 a arătat că şi locuitorii municipiului vibrează la sărbătoarea naţională şi că sentimenul patriotic nu a fost afectat de pandemie și de restricțiile instituite de autorități. Cu mic, cu mare, îmbrăcați în haine de sărbătoare, unii purtând tricolorul în mâini, botoșănenii au început să se adune în Centrul vechi înaintea autorităților, fiecare ocupându-și locurile de unde sperau să vadă mai bine întreaga ceremonie.
Festivismul oficialilor s-a făcut simțit şi de această, damele și domnii din înaltele funcții ale urbei făcând paradă cu propriile toalete sau cu ținutele oficiale. Unii au venit în piața singuri, dar cei mai mulți au venit în grupuri, încercând să dovedească unitatea în simțiri. Cert este că oamenii politici au reprezentat o marea parte a oficialilor prezenți la manifestări. De altfel, la ceremonie a asistat și noul ministrul al Muncii, Marius Budăi, dar și parlamentarii din județ.
Intonarea imnului, cel mai emoţionant moment
De departe cel mai emoționant și mai impunător moment a fost intonarea Imnului Național de către Loredana Călin, Alina Huțu, Petronela Rusu și Elena Mândrescu. Îmbrăcate în costume populare, acestea au apărut din două direcții opuse, rând pe rând, fiecare fiind însoțită de câte un instrumentist din cadrul Ansamblului Folcloric „Rapsozii Botoșanilor”. Cu toții s-au reunit în mijlocul pieței, unde au intonat ultima strofă a imnului, încercând să simbolizeze astfel înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie, când toate provinciile românești s-au adunat sub același tricolor.
Un sobor format din nouă preoți a oficiat un „Te Deum”, după care au urmat discursurile oficialilor. Alocuțiunile rostite nu au fost foarte multe, de la tribună ținând să se adreseze doar prefectul Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean Doina Federovici, primarul municipiului Cosmin Andrei și comandantul Garnizoanei Militare Botoșani, lt.col. Ovidiu Damian.
Coroane depuse la Monumentul Eroilor
Ceremoniile au continuat mai apoi cu depunerile de coroane la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, unde, și de această dată s-a mers în grup, în funcție de apartenența la instituții, partide politice sau asociații.
Finalul festivităților dedicate Zilei Naționale a României a fost anost întrucât defilarea trupelor militare, atât de mult așteptată de botoșăneni, nu a avut loc, ea nefiind inclusă în programul manifestărilor. Cei din public au așteptat, însă retragerea oficialităților pentru a urmări plecarea încolonată a celor trei detașamente militare prezente la ceremonii de la UM 01251, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, acesta fiind cel de-al doilea moment apreciat de localnici.
Că a existat două sărbători – una pentru oficiali, iar cealaltă pentru populație – s-a văzut la final când sutele de oameni rămași în Piața 1 Decembrie 1918 au luat cu asalt Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial pentru a imortaliza sărbătoarea în felul lor – unii fotografiindu-se cu familia, alții cu prietenii. Un botoșănean a venit însoțit, însă de o boxă și a rămas țintuit în fața monumentului preț de câteva minute pentru a asculta o melodie patriotică, ignorându-i pe toți cei care se foiau în jurul lui.