O primărie din județ a ajuns în situația de a da în judecată o firmă pentru a recupera aproape 20.000 de euro duși pe apa sâmbetei. Este vorba de Primăria comunei Adășeni, care a acționat în instanță societatea MFORGRUP SRL care trebuia să foreze mai multe puțuri de mare adâncime în încercarea a asigura surse de apă pentru oamenii din comună.
Banii au fost plătiți, dar puțurile au rămas doar pe hârtie întrucât utilajele firmei au cedat, iar aceasta nu a mai avut cum să continue lucrarea.
Localități lovite de o secetă extremă
Totul a început în 2016 când, din cauza secetei prelungite care s-a abătut asupra județului, 35 de localități din județ, care nu beneficiau de aducțiuni de apă, au căutat să găsească soluții alternative.
Nivelul foarte scăzut al precipitațiilor de atunci a determinat uscarea solului și mii de gospodării au rămas fără apă în fântâni, în condițiile în care nici sistemele de captare a apei din pânza freatică nu au făcut față cerințelor.
Din cauza secetei, animalele primeau apă cu porția, iar oamenii disperați au fost ajutați de cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care le aduceau apa cu cisternele.
Bani oferiți de la Guvern pentru soluții alternative
Un an mai târziu, Guvernul a alocarea peste 10 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 18 localități din Botoșani, fără resurse financiare, pentru plata unor lucrări şi achiziții efectuate în vederea reducerii efectelor secetei severe din 2016.
Printre comunele care au beneficiat atunci de sprijin s-a aflat și comuna Adășeni, banii fiind oferiți pentru realizarea unor puțuri de mare adâncime scopul fiind completarea și asigurarea volumului de apă pentru comunitățile afectate. Așa se face că în septembrie 2017, Primăria Adășeni a semnat un contract cu societatea MFORGROUP SRL pentru săparea unui puț de mare adâncime în satul Zoițani.
Lucrarea a fost recepționată două luni mai târziu, adică în noiembrie 2017, doar că la sfârșitul lui martie 2018 s-a constat că puțul de mare adâncime executat în satul Zoițani a devenit impracticabil întrucât malurile puțului s-au surpat, fiind distrusă și tubulatura.
Foraje executate pentru a doua oară
Întrucât lucrarea era în garanție, a fost înștiințat constructorul în vederea remedierii problemei, fie construirea unui alt puț. Societatea a comunicat atunci că reprezentanții firmei se vor deplasa la fața locului în vederea remedierii celor arătate în nota de constatare. Acest lucru s-a întâmplat în septembrie 2019, adică la doi ani de la realizarea lucrărilor, soluția fiind executarea altui puț.
Doar că, în timpul forajului, la o adâncime de 130 metri, s-a blocat sapa într-un strat dur de rocă, iar coloana de țeavă s-a rupt. Echipa de muncitori a constatat atunci că nu mai poate recupera coloana de țeavă, fiind în imposibilitate de a continua lucrarea. Ba mai mult, printr-o adresă trimisă Primăriei Adășeni, firma a anunțat că renunță la contractul încheiat întrucât nu mai dispune de utilajele necesare.
Camera de Conturi cere recuperarea banilor
A urmat însă un audit al Camerei de Conturi, care a verificat modul de utilizare a fondurilor publice și gestionare patrimoniului unităților administrației publice locale, constatându-se că, deși lucrările sunt executate, puțul nu poate fi folosit și drept urmare a obligat Primăria la refacerea lucrării sau recuperarea sumelor plătite.
Urmare a procesului verbal întocmit de Camera de Conturi, Primăria a notificat societatea pentru a restitui cei 90.000 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor, însă firma în cauză nu a dat curs solicitărilor. Presată de Camera de Conturi, Primăria Adășeni nu a avut decât o singură variantă la dispoziție – a acționat în instanță societatea MFORGROUP, în speranța că va recupera banii. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Botoșani, secția Contencios administrativ, magistrații fiind cei care vor decide dacă acel contract a fost dus la îndeplinire și dacă firma în cauză trebuie să restituie suma cu pricina.