spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăTrei funcţii în jumătate de an pentru subprefectul Aneta Gireadă

Trei funcţii în jumătate de an pentru subprefectul Aneta Gireadă

Evoluție fulminantă a actualului subprefect al județului, Aneta Gireadă (PNL), chiar înainte de a prelua funcția de demnitate publică. În mai puțin de o jumătate de an, ea a trecut pe trei funcții, unele posturi fiind scoase la concurs de Primăria comunei Mihai Eminescu, acolo unde ea a ocupat funcția de primar. Rezultatele ultimului concurs au fost, însă, anulate întrucât acesta a fost organizat chiar în ziua în care Aneta Gireadă era învestită în funcția de subprefect.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Toate aceste schimbări au avut loc practic în intervalul octombrie 2020 – martie 2021, după ce Aneta Gireadă a preferat să facă rocada cu soțul ei, Verginel Gireadă, la conducerea Primăriei Mihai Eminescu. Astfel, după mandatul de deputat din perioada 2012 – 2016, Verginel Gireadă nu a mai reușit să intre în Parlament și a revenit în cadrul Primăriei Mihai Eminescu ca șef al Serviciului pentru Situații de Urgență. O funcție parcă prea mică, dacă se ține cont că în intervalul 2004-2012 el a condus comuna. Așa se face că la alegerile din toamna anului trecut, Aneta Gireadă a făcut un pas în spate pentru a-i face loc soțului în lupta pentru fotoliul de primar. Tactica a funcționat, iar Verginel Gireadă a ieșit victorios și s-a instalat în funcția de edil.

Concurs fix în ziua învestirii

Imediat ce rezultatele alegerilor locale au fost validate, iar Verginel Gireadă a fost învestit în funcția de primar, Aneta Gireadă a trecut pe o funcție de execuție, respectiv cea de referent clasa a III-a, grad profesional superior, în compartimentul de contabilitate al Primăriei, deținută înainte de a candida la funcția de primar.

Se întâmpla în octombrie 2020, dar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, după numai o lună, în noiembrie 2020, soția noului și vechiului primar a trecut pe funcția de consilier gradul I, grad profesional asistent, în Compartimentul contabilitate al Primăriei. Ba mai mult, în martie a.c., primăria a organizat un nou concurs de data aceasta pentru funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Compartimentului Impozite și taxe din Primărie.

Aneta Gireadă a fost singurul candidat și chiar a obținut 98 de puncte la interviu. Doar că acest interviu a fost organizat pe 4 martie, adică fix în ziua în care ea a fost învestită în funcția de subprefect, hotărârea de numire în funcția de demnitar public fiind publicată în Monitorul Oficial cu o zi înainte.

Practic, pentru Aneta Gireadă ziua de 4 martie a fost una extrem de încărcată. Astfel, interviul pentru noua funcție din Primărie a avut loc la ora 12, iar rezultatul a fost anunțat o jumătate de oră mai târziu, ea fiind declarată admisă. O oră mai târziu, Aneta Gireadă participa la festivitatea de învestire în funcția de subprefect. Și, în timp ce Aneta Gireadă depunea jurământul în Palatul Administrativ, rezultatul concursului era postat pe site-ul Primăriei.

Prefectul nu a dat aviz de legalitate pentru concurs

„A fost o simplă coincidență pentru că acel concurs din cadrul Primăriei Mihai Eminescu fusese anunțat cu mai mult timp în urmă, conform legii, iar la data respectivă nu știam că urma să fiu propusă pentru funcția de subprefect. Ulterior, prefectul județului nu a dat aviz de legalitate pentru hotărârea privind validarea rezultatului concursului, iar procedura a fost anulată. De ce, nu am reușit să mă lămuresc pentru că am discutat inclusiv cu secretarul comunei, dar și cu cei de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) și nu am reușit să aflu care a fost temeiul pentru că totul a fost legal”, a spus Aneta Gireadă.

Cu toate acestea, pe site-ul primăriei nu apare nici o mențiune cu privire la anularea concursului. Ba mai mult, în CV-ul prezentat pe site-ul Instituției Prefectului, Aneta Gireadă menționează că în martie a.c. a devenit consilier, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Compartimentului Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Mihai Eminescu. „Îl aveam deja scris, iar după anularea concursului nu l-am mai modificat”, a explicat Aneta Gireadă.

„Legea nu permite așa ceva”

Contactat de reporterii „Monitorul”, prefectul județului, Dan Nechifor, a recunoscut că nu a dat aviz de legalitate pentru concursul de la Primărie întrucât Aneta Gireadă nu putea fi numită în aceeași zi subprefect și să susțină un concurs.

„În ziua respectivă ea a obținut calitatea de demnitar public, ori nu se putea ca fix în aceeași zi să susțină și un concurs. Legea nu permite așa ceva. Pentru cei care au deja această calitate de demnitar public nu este nici o problemă – persoana în cauză își poate lua o zi din concediu și se prezintă la orice concurs de la orice altă instituție întrucât legea nu interzice așa ceva. Ulterior, dacă persoana câștigă concursul, în baza hotărârii de guvern prin care a fost  numit în funcția de demnitate publică, raporturile de muncă sunt suspendate. În cazul dumneaei, totul se întâmpla într-o singură zi”, a explicat prefectul Dan Nechifor.

Este drept, Aneta Gireadă recunoaște că a susținut un al doilea concurs pentru aceeași funcție, însă nu a putut spune când s-a întâmplat acest lucru. Pe site-ul Primăriei Mihai Eminescu apare un concurs pentru aceeași funcție, organizat în perioada 2 – 4 august a.c., însă numele candidatului nu a fost făcut public, pe anunț menționându-se doar un cod. Este posibil să fi fost exact Aneta Gireadă, mai ales că în una dintre comunicări se face o mențiune potrivit căreia „candidata poate depune contestație”, semn că este vorba de o femeie.

Reguli pentru organizarea concursurilor

Concursurile de recrutare pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere şi de execuţie se organizează, potrivit Codului administrativ, numai după înștiințarea prealabilă a ANFP, cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data publicării anunţului de concurs. Anunţul privind concursul se publică pe pagina de internet a instituţiei organizatoare şi pe site-ul ANFP cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării.

Rezultă așadar un termen de cel puțin 45 de zile de la demararea procedurilor și până la organizarea concursului. Prin urmare, la concursul din noiembrie 2020, dacă se dă timpul înapoi cu cele 45 de zile ar rezulta că demersurile ar fi fost inițiate prin septembrie, când Aneta Gireadă era încă primar și ea a fost cea declarată câștigătoare. Legea prevede o singură excepție privind reducerea termenelor, atunci când concursul este organizat în vederea ocupării funcţiilor publice de execuţie temporar vacante, însă nicăieri nu s-a făcut această mențiune.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...