Un agent din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani riscă să-și piardă locul de muncă, după ce a fost condamnat în urma unui accident rutier produs la beție. Acuzat de conducere sub influența băuturilor alcoolice și trimis în judecată, Ionuț Alin S. s-a ales cu o condamnare de un an și trei luni de închisoare, dar instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Prin urmare, agentul de poliție nu va ajunge la închisoare, dar, chiar și în aceste condiții, condamnarea l-ar face incompatibil cu statutul de polițist, iar acest lucru ar echivala cu destituirea din funcție.
Sentința a fost pronunțată pe 5 noiembrie, de Judecătoria Botoșani, dar nu este definitivă. Agentul are posibilitatea să facă apel, iar până la pronunțarea deciziei definitive el va rămâne în sistem.
Maşină izbită în scuar
Totul s-a întâmplat pe 9 septembrie 2020, când agentul Ionuț Alin S., din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a aflat că cei doi copii ai săi ar fi bolnavi, iar după orele de serviciu a poposit într-un bar din zona gării, unde a băut aproape doi litri de bere. Ulterior, el susține că a vrut să cheme un taxi, dar cum nu mai avea bani la el, a mers să ia din mașina proprietate personală, parcată la circa 50 de metri distanță. A urcat însă la volan, a rulat pe strada Gării, după care a virat la stânga pe Calea Națională, iar după numai circa 30 de metri VW condus de acesta s-a izbit în scuarul ce desparte cele două sensuri de deplasare. În urma impactului, airbag-urile s-au declanșat, iar polițistul a fost rănit ușor.
Bărbatul a fost verificat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițistul a fost dus la spital, unde i s-au recoltat două probe de sânge, analizele de laborator evidențiind o alcoolemie de 2,65 și respectiv 2,47 g%o, iar cazul a ajuns în atenția conducerii IPJ Botoșani, care a dispus declanşarea cercetării disciplinare prin intermediul Biroului Control Intern.
Totodată, polițistul s-a ales cu un dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice, cercetările fiind preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, întrucât agentul făcea parte din structurile poliției judiciare.
Faptă recunoscută în instanţă
În timpul anchetei, Ionuț Alin S. a cerut efectuarea unei expertize pentru estimarea retroactivă a alcoolemiei la momentul producerii accidentului, întrucât, susținea el, cât timp a stat în mașină, până a pleca spre casă, el ar fi găsit un pet cu țuică primit de la o cunoștință și ar fi băut circa 400 de mililitri din conținut. Până la urmă, el a renunțat la această probă, mai ales că cei din Institutul Național de Medicină Legală Iași i-au comunicat că expertiza se poate efectua numai în anumite situații în care el nu se încadra.
Trimis în judecată, agentul de poliție a recunoscut fapta și a regretat cele întâmplate. Cu toate acestea, judecătorii au considerat că cele întâmplate sunt grave. „La stabilirea pedepsei, instanța va mai avea în vedere și calitățile profesionale ale inculpatului, care este lucrător de poliție, dar, tocmai acest element este de natură a caracteriza o gravitate crescută a faptei și a inculpatului. Calitatea sa de polițist este în măsură să ofere instanței garanția că inculpatul este cunoscător al legii penale, fiind și organ de cercetare penală, iar alcoolemia de trei ori mai mare decât limita legală aduc argumente în plus necesității ca pentru reeducarea inculpatului să se aplice o pedeapsă cu închisoarea, între limitele reduse conform art. 374, 396 alin. 10 Cod procedură penală”, au precizat judecătorii în motivarea sentinței.
Prin urmare, agentul de poliție s-a ales cu o condamnare de un an și trei luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. În plus, judecătorii au considerat că se impune aplicarea pedepsei complementare, respectiv interzicerea dreptului de a conduce orice tip de autovehicule pe o perioadă de doi ani. Totodată, pe durata termenului de supraveghere, agentul de poliție ar urma să respecte mai multe măsuri, printre care obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoșani în colaborare cu instituții din comunitate, dar și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare la Primăria Municipiului Botoșani sau la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani.