spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăBotoşănean exemplu în lupta împotriva gripei (video)

Botoşănean exemplu în lupta împotriva gripei (video)

Când tot mai mulţi români se răzvrătesc împotriva vaccinării în general, un botoşănean, în vârstă de 90 de ani, aşteaptă cu nerăbdare vaccinul împotriva gripei. Îl face an de an, de aproape 30 de ani şi spune că nu a avut niciodată gripă şi nu nici îi înţelege pe anti vaccinişti.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșăneanul Nicolae Sandu se pregătește, în aceste zile, să împlinească vârsta de 90 de ani. Născut și într-o zi cu o puternică însemnătate, pe 1 decembrie, fostul asistent medical de igienă așteaptă cu nerăbdare începutul campaniei de vaccinare antigripală.

Nonagenarul spune că nici nu își mai amintește când a făcut prima doză de vaccin gripal, iar de atunci repetă acest lucru an de an, indiferent dacă structura vaccinului s-a modificat în funcție de tulpinile în circulație. „Am lucrat din septembrie ´52 până în ´94, când am ieșit la pensie. Nici nu mai ţin minte în ce an a fost primul vaccin. Mă vaccinez împotriva gripei de când se face vaccinul, mă vaccinăm și când eram în activitate an de an. M-am vaccinat pentru că vaccinul protejează, iar gripa, ca și Covidul, este o afecțiune care se transmite aerogen. Transmiterea asta se face când intri în contact cu oameni și în acest context este bine să fim vaccinați, să ne protejăm pe noi, dar și pe cei din jur”, a spus domnul Sandu.

„Este, sincer, un exemplu pentru noi”

S-a vaccinat deja cu a treia doză de vaccin împotriva Covid, însă botoșăneanul spune că este nerăbdător ca și vaccinul gripal să apară în sistemul public de vaccinare. Dacă până anul trecut acesta se inocula la sediul DSP Botoşani, unde puteau fi vaccinate persoanele care doreau acest lucru, din acest an s-a decis ca toate vaccinările să fie făcute prin cabinetele medicilor de familie, medicină şcolară sau în cabinetele medicale ale unităţilor sanitare.

„Domnul Sandu ne sună, an de an, la debutul sezonului rece, pentru a se interesa de sosirea vaccinului și pentru a-și manifesta interesul. Este, sincer, un exemplu pentru noi și mi-aș dori să fie aşa și pentru cât mai mulți semeni”, a spus medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

„Nu își dau seama oamenii ăștia ce se întâmplă”

Fost asistent de igienă în cadrul Sanepid, timp de 42 de ani, Nicolae Sandu spune că experiențele cumplite pe care le-a trăit în vremurile când omenirea aștepta cu nerăbdare un vaccin împotriva poliomielitei îl fac să nu înțeleagă reticența actuală la aproape orice tip de vaccin, fie el gripal, ROR sau anti Covid.

„Am lucrat și în perioada regiunii din ´52 până în ´68, când s-a desființat regiunea. Pe timpul Sanepidului, pe atunci evoluau atâtea boli, mai ales tifosul și febră tifoidă, care făceau ravagii. Tifosul mai ales provoca bolnavi cu droaia. În 57 a fost epidemie de poliomielită în Botoșani, în regiunea Suceava. Atunci am fost detașat șase luni de la Sanepid la Spitalul de Boli Infecțioase. Am lucrat la triaj şi veneau la internare câte 15-20 de bolnavi, în special copii, bolnavi de poliomielită. Zilnic câte trei-patru pacienți ieșeau morți. Lucrăm acolo și când vedeam ce se petrece era jale, vedeam că erau atâția morți.

Când vedeai copilași de cinci, șase ani, morți, cum îi scotea pe poartă te prindea jalea. Atunci, dacă era vaccin nu mai făcea nimeni ca azi atâta caz, din contră, toţi erau disperați. Astăzi se face atât scandal să nu te vaccinezi și să îți sfătuiești copilul să nu se vaccineze. Este o prostie, e ceva strigător la cer. Nu își dau seama oamenii ăștia ce se întâmplă”, mai spune pensionarul cu peste 4 decenii în sistemul sanitar.

Acesta spune că nu îi înţelege nici pe mulţi angajaţi din sistemul de sănătate publică, cei care ar trebui să fie un exemplu. „În privința oamenilor din sistemul sanitar care nu se vaccinează eu nu-mi pot explica ce se petrece cu ei, or fi plătiți, or fi manipulați sau pur și simplu din prostie. Îmi cer scuze că spun, dar geme România de prostie și de ignoranță”, a concluzionat bătrânul.

„Vaccinul antigripal nu trebuie neglijat”

Acesta este conștient de importanța vaccinului și spune că fiecare inoculare își are rostul ei, deși mulți cred, sau speră, că vaccinarea împotriva Covid protejează de gripă, sau invers.

„Vaccinul antigripal nu trebuie neglijat. Chiar dacă sunt aproape aceleaşi tulpini în doi ani consecutivi, deşi e puţin probabil. Protecţia pe care ţi-o oferă acest vaccin e pe durata unui sezon rece şi nicidecum nu eşti protejat de vecinul anti-Covid sau invers. Prima dată când m-am vaccinat eram încă în activitate, acum vreo 30 de ani. Nu mi-a fost frică niciodată de vaccin, mai ales pentru că am lucrat în domeniul acesta, știu ce înseamnă vaccinare, știu ce înseamnă măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor și a bolilor epidemiologice infecțioase, care se transmit pe cale aerogenă sau prin contact cu alte persoane care sunt contaminate. Eu nu am făcut niciodată gripă în toţi aceşti ani. Mi-a mai curs nasul, am strănutat, poate. Dar gripă, să mă țină la pat, nu”, a mai spus fostul angajat al Sanepid.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat două milioane de doze de vaccin gripal

Pentru sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătăţii intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea a aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal.

Ministerul Sănătății a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300.000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie livrate alte 1.000.000 de doze pentru continuarea imunizărilor.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranșe, la fel ca în anii trecuți. Direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

Anumite categorii de persoane au prioritate

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Potrivit specialiştilor, o persoană care s-a vaccinat anti-COVID și face parte din categoriile la risc, trebuie să primească și vaccinul gripal. De asemenea, respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun,  folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

Tot mai mulţi botoşăneni se vaccinează împotriva gripei

La Botoșani a sosit deja prima tranşă, de aproximativ 10.000 de doze de vaccin, de care vor beneficia copiii, cadrele medicale şi angajaţii instituţiilor vitale. Tranşa a doua va fi distribuită medicilor de familie, pentru a fi vaccinaţi cu precădere cei peste 65 de ani şi cu boli cronice.

„Pentru că sezonul gripal începe de obicei undeva către sfârșitul lunii decembrie și are o intensitate maximă în lunile februarie-martie este de preferat ca momentul în care avem cel mai mare număr de cazuri să ne prindă încă cu protecție. Vaccinarea împotriva gripei are o caracteristică: datorită particularităților virusului, această vaccinare are o perioadă de protecție limitată, de aproximativ 6 luni pentru a oferi o protecție maximă. Beneficiul maxim îl obținem atunci când începem vaccinarea în a doua jumătate a lunii octombrie, o continuăm și în luna noiembrie și chiar în luna decembrie”, a mai spus seful DSP Botoşani.

Botoşănenii se vaccinează, totuşi, în număr tot mai mare împotriva gripei. Astfel, dacă acum doi ani au fost cerute 28.000 de doze, dintre care 23 de mii au fost folosite, cu un an înainte au fost inoculaţi antigripal doar 15.000 de botoşăneni. Anul trecut au fost au fost folosite 49.012  doze, un adevărat record la nivelul judeţului. Şi în acest an DSP a solicitat de la Bucureşti 60.000 de doze, iniţial fiind aprobate 40.126. În fiecare an însă, are loc o redistribuire a vaccinurilor şi este posibil ca numărul dozelor să îl depăşească şi pe cel de anul trecut.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...