spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomePrima PaginăExemplu pozitiv în calvarul Covid (video)

Exemplu pozitiv în calvarul Covid (video)

♦ Ştiubieni nu a avut în ultimele două săptămâni vreun caz de Covid, dar acolo şi preotul duce muncă de lămurire despre pericolul bolii.

Într-o societate mai dezorganizată ca oricând, îngenuncheată de Covid, o comunitate din judeţ arată că se poate şi altfel. Majoritatea localităţilor din judeţ au peste 3 cazuri la mie, iar opt sunt în scenariul roşu. Cu toate acestea, într-o comună din judeţul Botoşani autorităţile au reuşit performanţa să nu înregistreze vreun caz în ultimele două săptămâni. Asta după ce, un fapt tot mai puţin întâlnit, toţi factorii de decizie şi-au dat mâna şi au demarat o campanie de convingere a populaţiei să respecte măsurile de protecţie şi să se vaccineze în număr cât mai mare. În statistica oficială realizată de DSP Botoşani, comuna Ştiubieni figurează cu zero cazuri de Covid în ultimele două săptămâni, în condiţiile în care aproape în tot judeţul cifrele cresc de la o zi la alta. Edilul comunei susţine că peste 30% din populaţia comunei este vaccinată, iar acest fapt se datorează atât asistentului comunitar şi conducerii şcolii, dar mai ales preotului. Principalul rol al acestora a fost, în aceste vremuri extrem de problematice, să convingă cât mai mulţi localnici să se vaccineze, iar cei care nu sunt hotărâţi să facă acest pas să respecte cu stricteţe măsurile sanitare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„La nivelul comunei am avut o colaborare perfectă cu cadrele didactice, cu unitatea sanitară de aici, inclusiv cu personalul asistent. Am colaborat foarte bine şi cu preotul, toţi am făcut front comun şi s-a comunicat necesitatea vaccinării. Nu există persoană la nivelul comunei care să nu ştie regulile de protecţie. Doamna asistent comunitar merge zilnic din poartă în poartă şi discută cu oamenii. Noi am calculat că, per total, 37-38% din comună s-a vaccinat”, a spus Paul Ştefanache, primarul comunei Ştiubieni.

„Omul de la ţară ascultă de omul înţelept”

Unul dintre cei mai importanţi formatori de opinie în comună a fost chiar preotul parohiei Sfinţii Voievozi din Ştiubieni. Preotul Ioan Grosu a trecut chiar el prin boală, o formă destul de agresivă, care l-a ţinut internat timp de nouă zile în Secţia de Boli Infecţioase. Părintele recunoaşte că la început nu a crezut în gravitatea bolii, dar a avut înţelepciunea să asculte de membrii familiei, care l-au convins să se testeze la timp, dar mai ales de medicii din Botoşani.

„Am trecut prin această boală şi mi-am dat seama că nu e de glumă. Omul de la ţară este foarte pragmatic şi ascultă de omul înţelept. Recomand ca în orice domeniu, în special cel al sănătăţii, să vorbească specialistul. Trecând prin boală, şi mai ales văzând atâţia oameni tineri care mai puteau face ceva pentru familie şi pentru societate, lucrul acesta m-a îndârjit, chiar dacă am primit critici. Mi se spunea că noi preoţii să ne vedem doar de rugăciune. Nu! Noi suntem în slujba poporului şi vrem un popor sănătos şi la minte şi la trup. Nu există slujbă sau serviciu religios în care să nu discut cu oamenii despre măsuri de protecţie, despre vaccinare. Tot timpul le spun să urmeze părerea specialistului, nu a unora şi altora de pe internet. Sunt oameni, la ora actuală, care cred că nu se gândesc la poporul român şi de aceea lumea este atât de dezbinată. Acum s-au convins toţi că spitalele sunt pline, medicii sunt obosiţi. Dacă noi, românii, nu ne vom uni şi nu ne vom iubi, nu o să ne iubească nimeni, nimeni nu o să vină să facă curăţenie în casa noastră şi nu o să ducă mai departe moştenirea strămoşilor noştri”, a spus preotul Ioan Grosu.

„Ar trebui mai multă ordine de sus până jos”

Acesta a concluzionat că românii, prin natura lor de sorginte latină, respectă mai greu regulile sau distanţarea şi tocmai de aceea şi numărul mare de contaminări, dar şi vaccinarea redusă. „Românii, în esenţa lor, sunt oameni buni, oameni cuminţi, respectuoşi, dar când este vorba de ordine, aici este o mare problemă. Noi nu suntem nemţi, francezi, suedezi. Ei respectă ordinea şi disciplina. Ar trebui mai multă ordine de sus până jos. Sfătuiesc pe toţi ca pe copiii mei, ca pe părinţii mei, să fie conştienţi că prin ceea ce fac acum clădesc viitorul copiilor şi nepoţilor dumneavoastră. Cu cât o să fim mai neglijenţi, cu atât vom plăti mai mult şi noi şi copiii copiilor noştri”, a mai spus preotul paroh din Ştiubieni.

Asistentul comunitar le explică oamenilor despre vaccinare

Un alt rol extrem de important l-a avut şi asistentul medical comunitar. Aceasta s-a asigurat în fiecare zi că toţi localnicii cunosc măsurile sanitare care trebuie respectate, motiv pentru care este aproape tot timpul pe teren. Vizitează familii care s-au vaccinat, încearcă să le explice altora despre vaccinare sau măsuri de protecţie.

„Noi am făcut Pfizer şi ne simţim chiar foarte bine. Ne-am vaccinat şi pentru nepoţi, pentru copii. Dar purtăm în continuare masca. Mai ales pe stradă, pentru că nu ştim cu cine avem de a face, chiar dacă suntem vaccinaţi. Nu avem niciun caz şi asta este foarte bine, pentru că oamenii îşi văd fiecare de casa lui. Lumea nu prea iese din curte. Doamna asistentă trece cât de des pe la noi, ne întreabă cum ne simţim după vaccin, ne aminteşte de măsurile de protecţie”, au spus doi localnici.

Tânăra stă pe teren uneori şi toate cele opt ore de program, în încercarea de a vorbi cu cât mai mulţi localnici, zi de zi. „Încercăm, pe cât posibil, să îi vizităm pe toţi cei din localitate. Sunt mulţi care au decis să se vaccineze. Sunt şi foarte mulţi tineri plecaţi la muncă în străinătate, şi au transmis şi ei rudelor să se vaccineze. Avem multe persoane vârstnice şi încercăm să le monitorizăm cât mai îndeaproape şi să le fim alături ori de câte ori putem, prin toate mijloacele. Oamenii înţeleg importanţa vaccinării, dar şi a măsurilor de protecţie”, a spus Magdalena Ascurtulesei, asistent medical comunitar în comună.

Nu reuşeşte să îi convingă pe toţi să se vaccineze, dar îi face să conştientizeze riscurile şi îi determină să respecte măsurile minime de protecţie. „Toată lumea stă în casă. Lumea are treabă. Nu face politică. Doamna asistentă a venit, a discutat cu noi foarte frumos. Ne-a spus să avem grijă să ne protejăm, să avem masca, să ne spălăm pe mâini şi să păstrăm distanţa. Mi s-a spus care e treaba, dar opţiunea este a mea. Sunt om liber. Dar totuşi masca o am la mine. Merg zilnic să îmi iau nepoata de la şcoala, iar pe drum dacă întâlnesc trei persoane. Dar nu ştii cu cine te întâlneşti. De aia prefer să mă protejez”, a spus un alt localnic.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
2.6 °
93 %
1.5kmh
49 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...