Situaţia critică în care au ajuns secţiile care au de a face cu bolnavii Covid-19 face ca şi autorităţile să recurgă la măsuri disperate. Astfel, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani şi Prefectura fac apel către medicii de familie din centrele de permanență din județ să sprijine activitatea din spitale în lupta cu pandemia. Medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP, a declarat că medicii din spitale sunt suprasolicitați și nu mai fac față valului de bolnavi cu coronavirus, motiv pentru care le cer medicilor de familie să-i sprijine la triajul pacienților de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean și Camera de primiri urgențe de la Spitalul Municipal Dorohoi. „Vom cere sprijinul medicilor de familie din centrele de permanență să sprijine UPU, în primul rând. Fluxul de pacienți la UPU și Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Municipal Dorohoi este extrem de mare și medicii de acolo au nevoie de sprijin. De un an și jumătate s-a lucrat la foc continuu și este nevoie și de ajutor, și atunci vom sesiza medicii de familie, cei care sunt în centrele de permanență, să vină în sprijinul colegilor de la Urgenţe și să ajute la triajul pacienților”, a spus Monica Adăscăliței.
Toate locurile de la ATI sunt ocupate
Şefa DSP Botoşani spune că toate locurile de la ATI pentru bolnavii cu coronavirus sunt ocupate, iar cadrele medicale fac cu greu față numărului mare de îmbolnăviri. O mare problemă este şi lipsa de specialişti cu care se confruntă spitalele, iar solicitări de medici vin din toate părţile. „Avem în momentul de față două solicitări, de la Spitalul de Recuperare și Spitalul Municipal Dorohoi, prin care ni se solicită dublarea liniei de gardă la Recuperare, pentru că un singur medic nu face față la numărul de pacienți internați, iar la Spitalul Municipal Dorohoi avem solicitare pentru zona Covid, să aibă separat linie de gardă. De asemenea, colegii de la Spitalul Județean sunt suprasolicitați. La Secția Boli Infecțioase sunt 90 de paturi ocupate cu un singur medic de gardă, care face și consulturile în camera de primiri a pacienților depistați pozitiv, plus că trebuie să facă vizita și să supravegheze în timpul gărzii pacienții Covid care au o patologie care se poate deteriora de la o oră la alta. Plus colegii din Blocul principal al Spitalului Județean. La fel, Secția medicală 1 are 69 de paturi cu un singur medic de gardă. Deficitul de personal este foarte mare”, a mai spus medicul Monica Adăscăliței.
Criză de specialişti pe secţiile vitale
Directorul DSP susține că deficitul de medici este cauzat de pensionările din sistem, dar și de plecarea unor medici în alte județe. Există lipsă de medici pe secțiile ATI, Boli Infecțioase, Pneumologie, UPU. Numai pe secţia de Boli Infecţioase, înainte de valul 4 au plecat doi medici. Unul s-a pensionat, altul s-a mutat la Spitalul Suceava.
În prezent, activitatea Spitalului Judeţean în privinţa pacienţilor Covid este aproape blocată, în timp ce bolnavii continuă să vină în valuri. Pe două etaje sunt comasate nu mai puţin de şapte secţii, toate chirurgicale, iar în alte două etaje sunt secţiile medicale. Pe trei etaje sunt internaţi bolnavi Covid sau suspecţi, iar Secţia de reanimare a fost mărită şi aservită complet bolnavilor Covid, pentru celelalte afecţiuni fiind făcută o secţie mai mică de terapie intensivă.
Reapare cortul în curtea spitalului
Din dorința de a crea condiții cât de cât umane celor care așteaptă cu orele la Urgențe, reprezentanții unității sanitare au decis şi închirierea unui cort de mari dimensiuni, care va acoperi toată zona în care se află containerele destinate pacienților Covid.
Bolnavilor nu le mai ajunge oxigenul
O altă problemă cu care se confruntă unităţile sanitare este lipsa de concentratoare de oxigen. Șefa DSP a precizat că a solicitat mai multe concentratoare de la Ministerul Sănătății, având în vedere că mulți pacienți au nevoie și de câte trei surse de oxigen. „Am solicitat concentratoare. Foarte mulți pacienți acum folosesc trei surse de oxigen. Vorbesc de cei care sunt pe secții și nu pe terapie intensivă. Unii stau la sursa de la salon, plus alte două concentratoare”, a spus medicul Monica Adăscăliței.
Cadrele medicale susțin că pacienții internați ajung la spital cu forme medii spre grave, iar acest fapt implică o terapie cu mai mult oxigen ca până acum. Din acest motiv, autorităţile au cerut de la Bucureşti mai multe concentratoare de oxigen şi chiar tuburi pentru oxigen, pe care să le umple şi să le monteze la paturile bolnavilor. „De cât mai multe este nevoie, unele dintre ele s-au stricat, pentru că au fost folosite la maximum și unele s-au defectat. Majoritatea pacienților internați au nevoie de minim o sursă de oxigen. Pacienții internați prezintă forme medii spre grave”, a mai spus medicul Monica Adăscăliței.
175 de cazuri în ultimele 24 de ore
Autorităţile sanitare botoşănene au raportat faptul că, în ultimele 24 de ore, 175 de persoane au fost diagnosticate cu Covid-19 în judeţ. 95 dintre aceste cazuri au fost depistate în municipiul reşedinţă de judeţ, unde rata de infectare a ajuns la 6,79 de cazuri la mia de locuitori.
La nivel judeţean indicele este de 3,60 de cazuri la mia de locuitori.
“În continuare numărul de cazuri se menţine ridicat. După ziua de marţi, când am avut un record de cazuri pozitive, respectiv 223 de persoane, cu 111 la nivelul municipiului Botoşani, şi adresabilitatea către spitale este la fel de mare, motiv pentru care s-a hotărât creşterea numărului de paturi în zona Covid”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei.
Carantină prelungită în două localităţi
Autorităţile au decis ieri ca două localităţi din judeţ, respectiv Roma şi Tudora, să rămână în carantină pentru încă şapte zile. Restricţiile din aceste zone ar fi urmat să fie ridicate ieri, însă, după ce au reevaluat situaţia, autorităţile au decis ca măsura carantinării să fie prelungită.
“Astăzi (n.r., ieri) cele două localităţi, Roma şi Tudora, ar fi trebuit să iasă din carantină. După reevaluarea situaţiei din cele două comune, punctajul este în continuare peste 65 de puncte şi am solicitat prelungirea cu şapte zile a carantinei”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.
La Tudora rata de infectare este de 6,66 de cazuri la mia de locuitori, în timp ce la Roma aceasta este de 7,16. La nivel judeţean indicele este 3,60.
Şi municipiul Botoşani este sub ameninţarea restricţiilor
La un pas de carantină se află şi municipiul Botoşani, unde incidenţa cazurilor este de 6,79 la mia de locuitori.
“De fiecare dată când am carantinat o localitate am luat în considerare o serie de criterii pe baza cărora se face un anumit punctaj. Este posibil ca şi la nivelul municipiului să se depăşească nivelul de 65 de puncte la care se impune carantina, dar până nu definitivăm acest scor nu pot să mă pronunţ. Deocamdată am solicitat partenerilor din structurile militare, respectiv Poliţie, Jandarmerie, ISU să continue verificările şi să ia măsurile care se impun la o incidenţă de peste 6 la mie”, a declarat directorul DSP.