spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăCozi de luni de zile pentru o consultație

Cozi de luni de zile pentru o consultație

Titulatura de cea mai mare unitate sanitară din Moldova, pe care Spitalul Județean de Urgență (SJU) și-o arogă din cauza numărului foarte mare de paturi, nu pare să fie un motiv prea serios pentru medicii specialiști de a veni la Botoșani. Această lipsă se resimte cel mai mult în calitatea serviciilor medicale și mai ales în îngrijirile pe care le primesc botoșănenii care, tot mai des, aleg să meargă în privat pentru consultații. Nici aici, însă lucrurile nu stau mai bine, programările ajungând să aibă termeni de așteptare de câteva săptămâni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Asta pentru că, cel mai adesea, medicii din privat sunt aceeași specialiști care acord consultații și în Spitalul Județean, Botoșaniul neavând alți specialiști. ”Am încercat să îmi fac o programare la oftalmologie și mi s-a spus să revin în trei săptămâni. Păi pe mine mă deranjează acum ochiul, nu peste trei săptămâni. Sunt conștient că nu este o problemă de Urgențe, dar acum înțeleg de ce lumea ia cu asalt UPU. Măcar acolo sigur îl consultă cineva pe acel om, chiar dacă așteaptă câteva ore”, a spus un botoșănean.

Această situație se reflectă și în prezentările de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). “Suntem tot mai asaltați de prezentări, iar multe dintre ele sunt non urgențe. Cred că 30-40% dintre acestea sunt urgențe reale, în afară de cazurile Covid. Unii pacienți sunt văzuți de un specialist, alții sunt direcționați către medicul de familie. Oamenii trebuie să înțeleagă că urgențele au prioritate aici”, spune medicul primar de medicină de urgență Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU SMURD.

Trei medici pe fiecare specialitate

Statistica celui mai mare spital în privința medicilor specialiști este mai mult decât edificatoare. Astfel, pe 21 de specialități medicale există  70 de medici care acordă consultații. Asta înseamnă cam trei medici pe fiecare specialitate. În condițiile în care aceiași medici lucrează și în spital pe specialități precum Pneumologie, Neurochirurgie, sau chirurgie oromaxilofacială în Policlinică mai acordă consultații doar cinci ore pe săptămână.

În aceste condiții cei care se programează pentru o consultație au de așteptat uneori și câteva luni. “La Pneumologie și Neurochirurgie nu există listă de așteptare mai mare de 30 de zile. Cele mai îndepărtate date de programare sunt la cabinetele de Cardiologie și ortopedie, pentru noiembrie, respectiv decembrie”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.

Activitatea din spital este prioritară

Fiind puțini medici pe secții, aceștia alocă puțin timp privatului, prioritară fiind activitatea din spital. În aceste condiții, chiar și speranța de a fi văzuți de un medic în sistemul privat rămâne destul de mică.

În acest context botoșănenii sunt nevoiți să meargă în alte județe unde sunt mai mulți specialiști. “Am sunat la Suceava, la o clinică, mi s-a făcut programarea a doua zi și chiar mă întrebau la ce medic prefer, aveam de ales între trei. În condițiile în care la Botoșani în privat am fost programat peste 21 de zile, iar în ambulatoriu peste o lună”, a spus un botoșănean care avea nevoie de o consultație cardiologică.

Medicii tineri fug de Botoșani

Deși la o primă vedere poate părea că autoritățile locale reușesc să atragă specialiști tineri, mare lor majoritate aleg să plece după ceva timp și consideră spitalul din Botoșani doar o haltă în cariera lor medicală. Astfel,  o parte dintre medicii tineri care ajung, totuși, la Botoșani, pleacă după puțin timp.

În ultimii ani, nu mai puțin de zece medici tineri, specialiști de perspectivă, pe secții extrem de deficitare, au ales calea altor spitale, deși au avut post în Spitalul Județean.

Spre exemplu, în ultima perioadă, doi medici rezidenți pe post la Urgențe, alții doi la Neonatologie, doi de la Radiologie și unul de la Infecțioase au ales să lucreze în alte spitale.

Unul dintre motivele pentru care tinerii specialiști fug de județ este lipsa de suport. Astfel, un medic cardiolog, după ce a activat câțiva ani la Botoșani, a propus conducerii de atunci a spitalului să creeze o secție de cardiologie intervențională. A propus inclusiv aducerea de sponsori pentru acest fapt, însă a  fost amânat, refuzat, iar ulterior acesta a plecat la Spitalul Suceava, acolo unde acum Botoșaniul trimite pacienții cu infarct pentru a fi tratați.

Personalul este tot mai puțin

Cei care s-au perindat pe la conducerea Consiliului Județean sau a spitalului au găsit de fiecare dată un act de mândrie în atragerea chiar și a unui medic, realitatea cifrelor din martie 2020 și până în primăvara acestui an, arată că numărul medicilor și al asistenților care s-au pensionat îl depășește pe cel al celor care au venit.

Potrivit datelor unității sanitare, 14 medici s-au pensionat din primăvara anului trecut. În același interval de timp s-au angajat pe perioadă nedeterminată 12 medici. La asistenți, care de multe ori duc greul unei secții, situația stă și mai rău, în același interval de timp plecând 42 și venind doar 7.

Tot mai mulți șefi de secție din cadrul spitalului spun că rămân descoperiți în actul medical pentru că unii colegi se pensionează, iar în locul lor nu mai vine nimeni sau vine foarte greu un coleg nou. “Nu există anticipație în urmărirea posturilor. Adică de la pensionarea unui medic și până la scoaterea postului la concurs poate dura și un an. Mulți medici specialiști doresc să practice ceea ce au învățat, adică să pună în aplicare medicina aici și nu să fie doar o stație în tratarea pacientului spre o clinică universitară. Asta presupune aparatură, echipă multidisciplinară, protocoale. Mulți medici preferă sa rămână în clinici universitare, dar să facă medicină adevărată”, este concluzia dureroasă a unui medic cu vechime din cadrul SJU Mavromati.

Vină dată pe concursurile organizate deficitar

Actuala conducere a Consiliului Județean acuză, însă, și modalitatea deficitară în care se organizau concursurile în anii trecuți, de către fostele conduceri al SJU, dar și ale CJ, care a ținut tot de PSD. ‘‘Până acum se scoteau la concurs posturile pentru medici primari. Nu o să vină în veci un medic primar la concurs, pentru că are deja o anumită vechime pe postul dintr-un alt județ, sau în centrul universitar. Foarte rar se întâmplă așa ceva”, a explicat un reprezentant al CJ Botoșani.

Un astfel de exemplu, fericit, dar aproape singular, este al unui medic primar care a lăsat centrul universitar din Iași și chiar un post la catedra Facultății de Medicină. Motivul nu a fost, însă, neapărat calitatea unității sanitare. “Am ajuns aici printr-o conjunctură familială. În 2010 au fost mai multe evenimente nefericite în familia mea, eu fiind din Dorohoi. A fost acea poveste cu inundațiile, iar imediat după, din păcate, tatăl meu s-a îmbolnăvit grav, iar în același an, de Crăciun, l-am îngropat. Fiind singur la părinți, mama mea, care era medic acolo, nu a vrut să se rupă din mediul ei şi atunci am zis să vin să fiu mai aproape de familie”, a spus medicul primar Bogdan Alexandroaie, din cadrul SJU Mavormati.

Bloc construit pentru medici

Șefii CJ au reușit să finalizeze un proiect început încă din fostul mandat de la șefia instituției și anume un bloc pentru medicii tineri, tocmai pentru a încerca să îi atragă spre Botoșani. Ca orice “treabă românească”, însă, lucrurile s-au blocat după ce blocul a fost Recepționat în Februarie, iar în Martie li s-a promis medicilor cărora li s-au repartizat locuințe, că se vor muta imediat.

“Acuș se face anul și nimic. Tot întrebăm când ne putem muta și ni se spune că luna viitoare. Tot luna viitoare și se împlinește anul. Ca să nu mai spun ce munte de acte și declarații ni s-au tot cerut. Am un coleg care a terminat în același timp cu mine, a mers la Spitalul Bacău, a primit apartamentul în câteva săptămâni și s-a mutat. Normal că se îndreaptă spre alte spitale”, a spus unul dintre beneficiari.

“Nu există o politică de atragere a medicilor rezidenți”

Medicii din cadrul unității sanitare acuză politica de personal dezastruoasă din ultimele decenii, fapt ce duce acum la o criză tot mai acută de medici. “Nu există o politică de atragere a medicilor rezidenți. De exemplu să efectueze gărzi încă din perioada rezidențiatului. Sunt spitale care atrag medicii la gărzi din anul IV de rezidențiat. Sunt spitale care cer minimum legal pentru efectuarea gărzilor ca și rezident, aici se cere maximum de acte. De multe ori durează chiar și o lună să reușești să aduni toate actele necesare pentru un contract de gărzi ca medic rezident. Mulți au renunțat din cauza birocrației”, a spus un tânăr medic din cadrul SJU.

Potrivit unor medici care au trecut pe la Botoșani, sunt specialiști care se prezintă pe secții deficitare întrebând dacă este nevoie de oameni și  sunt refuzați pe motiv că există rezidenți în pregătire, care însă, de multe ori, nu se mai prezintă la post.

Proceduri înecate în birocrație

O altă problemă este procedura de scoatere la concurs a unui post, care este extrem de greoaie. Durează și 3-4 luni de la aprobare în consiliul director și până la concursul efectiv.

“Sunt spitale care ajută medicul cu contracte de colaborare până la concurs să îi păstreze interesul. Știu două exemple concrete de medici care doreau să vina și până s-a afișat concursul se înscriseră la alt spital”, a spus un medic din cadrul SJU Mavromati.

În aceste condiții e de la sine înțeles că singurele soluții pentru a te trata rămân județele învecinate, Suceava sau Iași. Era de așteptat ca sistemul sanitar de stat să nu mai facă față, tot timpul au fost cozi în policlinici. Dar nici cei care sunt dispuși să plătească pentru o consultație sau o intervenție nu mai reușesc să se descurce în Botoșani, județul fiind unul din puținele locuri din țară unde e întâlnită această situație.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...