spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăBântuiţi de restricţii după explozia Covid

Bântuiţi de restricţii după explozia Covid

♦ în două comune s-ar putea institui carantină cu pază militară, iar în municipiul Botoşani ar putea deveni obligatoriu certificatul verde pentru foarte multe activităţi.

Creşterea explozivă a noilor cazuri de Covid-19 la nivelul județului modifică aproape zilnic scenariile de restricții. Astfel, două comune au trecut, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, de şase cazuri la mia de locuitori (pragul de la care trebuie instituită carantina, n.r.). Este vorba despre comunele Roma, unde sunt raportate 28 de persoane infectate, și comuna Tudora, cu 34. Din acest motiv, incidența în cele două comune este de 7,14 respectiv 6,87.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Municipiul Botoşani aproape de scenariul roşu

De asemenea, municipiul Botoșani a depășit, după exact cinci luni, 3 cazuri la mia de locuitori. Cu 362 de persoane infectate în prezent, Botoșaniul a ajuns la 3,05, fiind, pe hârtie, în scenariul galben. Alte opt localități din județ au depășit această bornă. Este vorba despre Blândești, cu 3,54, Corni, cu 3,51, Curtești, cu 4,21, Havârna, cu 3,55, Mihai Eminescu, cu 3,37, Răchiți, cu 3,59, Vorniceni, cu 3,11 și Vorona, cu 3,04 cazuri la mia de locuitori. De altfel, primarul unei comune a lansat deja un avertisment către populaţie. „Dragi tudoreni, situaţia în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri este alarmantă. Fac apel la dumneavoastră să respectaţi normele sanitare, altfel vom fi monitorizaţi de către Institutul de Sănătate Publică Bucureşti cu forţe de ordine la intrare şi ieşire din localitate”, este apelul făcut de șeful administrației locale.

În ultimele 24 de ore DSP a raportat 105 cazuri de îmbolnăvire la nivelul județului, iar 48 dintre acestea sunt în municipiul Botoşani.

Tudora şi Roma la un pas de închidere

Localitățile Tudora și Roma din județul Botoșani vor intra în carantină până la sfârșitul acestei săptămâni. Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că urmează să se facă o analiză de risc care va fi transmisă către Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, după care joi sau vineri se va întruni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru adoptarea unei hotărâri privind carantinarea celor două localități. “În cursul zilei de astăzi (n.r., ieri) vom face analizele de risc. Dacă se depășesc cele 60 de puncte, acele localități, Tudora și Roma, vor intra prin hotărâre a CJSU timp de 14 zile în carantină. Ieri am dat și Hotărârea CJSU pentru actualizatrea planului de măsuri pentru combaterea SARS-CoV 2 ca urmare a aparției HG 960 privind interzicerea anumitor activități în localitățile care depășesc indicele de 6 la mia de locuitori”, a precizat Nechifor.

Scenariul roşu presupune certificat, carantina e mult mai dură

Conform hotărârii de guvern de săptămâna trecută, în județele/localitățile cu o incidență între 3 și 6 la mie, accesul la mai multe activități este permis doar în baza certificatului verde, care atestă că o persoană a fost vaccinată, are un test COVID negativ sau a trecut prin boală în ultimele 6 luni.

Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.

Pe de altă parte, în localitățile unde se va impune carantina nu se va mai putea intra sau ieși decât cu declarație pe proprie răspundere, iar deplasările în interiorul localităților sunt limitate la anumite situații. Ieșirea din locuințe/gospodării pe timpul nopții, între orele 20:00 și 5:00, este interzisă, cu anumite excepții. Nu este permisă circulația în grupuri mai mari de șase persoane, magazinele au program limitat, restaurantele funcționează doar în regim „take away”, iar organizarea de evenimente în spații închise nu este permisă.

Cum se stabilește carantina zonală

Procedura stabilită prin legea 136/18.07.2020 pentru carantina zonală este următoarea:

Direcția de Sănătate Publică (DSP) face o analiză pe baza metodologiei legale și propune carantinarea zonală Institutului Național de Sănătate Publică (INSP)

-INSP evaluează analiza de situație locală propusă de către DSP

-INSP avizează sau nu propunerea DSP

-INSP, în cazul avizării favorabile, o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU)

-CJSU decide

-Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență instituie, prin ordin, carantina zonală

Metodologia pentru carantină include mai multe condiții decât rata de infectare de peste 6 la mia de locuitori, cum ar fi, spre exemplu, criteriul demografic: care este procentul din populație peste 65 de ani; rata de răspândire a bolii; câte dintre cazuri sunt în focare, şi aşa mai departe.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat. În cazul copiilor sub 6 ani părinții nu trebuie să prezinte un certificat verde.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...