Disputele poltice din comuna Ibănești ajung să fie tranșate în instanță. Din cauza unor declarații făcute în public, considerate deplasate, cei din administrația locală au ajuns să apeleze la arbitrajul judecătorilor. Situația este fără precedent, în război fiind atrași și simpatizanți politici.
Tensiunile au izbucnit în luna februarie a.c., când consilierul local PSD Aurel Șlincu l-a acționat în instanță pe consilierul local PNL Octav Vițcu pentru o serie de afirmații făcute chiar în seara alegerilor locale din toamna anului trecut. Fost candidat la funcția de primar din partea PSD, Șlincu a vrut să asiste în seara zilei de 27 septembrie 2020 la numărătoarea voturilor, dar a fost întâmpinat de Vițcu, care a început să îi adreseze injurii, insulte, expresii și cuvinte indecente, scena fiind filmată cu telefonul mobil.
A urmat o plângere la poliție, iar Vițcu a fost sancționat contravențional, după care în luna februarie, pentru că adversarul politic nu a retractat spusele și nu și-a cerut scuze, Aurel Șlincu l-a dat în judecată în civil și a solicitat daune morale de 20.000 de lei pentru prejudiciile aduse.
Scenă negată în instanţă
Chemat în instanță, Octav Vițcu a negat scena cu pricina, dar a recunoscut că s-ar afla în război cu reprezentantul PSD încă din 2015, când a fost desemnat „om al timpului” de către o comisie națională, iar Șlincu l-ar fi insultat la rândul său în timpul ședințelor consiliului local.
Martorii audiați, dar și înregistrarea video prezentată drept probă în instanță i-au convins pe magistrați, iar Octav Vițcu a fost obligat să-i plătească adversarului politic daune morale de 1.000 de lei, precum și cheltuieli de judecată. Pronunțată de Judecătoria Dorohoi, sentința nu este definitivă și a fost atacată deja la Tribunal.
Proces după postări pe Facebook
Doar că lucrurile nu se opresc aici. În luna aprilie a.c. și primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț, l-a acționat în instanță pe Virgil Bordei, tot pentru o serie de afirmații făcute de această dată pe Facebook. Contestând activitatea executivului local în ce privește modul de administrare a comunei, dar și activitatea unuia dintre consilierii liberali, care a fost cândva în conducerea Școlii de ofițeri de la Sibiu, Virgil Bordei a postat în rețeaua de socializare mai multe mesaje cu privire la activitatea din trecut a acestora, bazându-se pe o serie de documente mai vechi. Doar că a fost chemat și el în fața judecătorilor de primarul comunei, Romică Magopeț, care ar fi acționat în numele Consiliului local.
Procesul a fost deschis tot la Judecătoria Dorohoi, pentru apărarea drepturilor nepatrimoniale pentru o presupusă atingerea adusă reputației și imaginii prin afirmații calomnioase proferate în public. „Totul a plecat de la niște jigniri, de la niște aprecieri care nu sunt corecte și era normal să acționez în consecință”, a spus primarul Romică Magopeț.
Cerere depusă pentru protest
Primul termen al procesului a fost stabilit pe 22 septembrie, iar în replică Virgil Bordei a dorit să organizeze un protest, imediat după ieșirea din sala de judecată, în fața Primăriei Ibănești, prin care să arate că de fapt el a fost cel ponegrit de unii dintre consilierii liberali. A făcut chiar o solicitare în scris către Primăria Ibănești pentru autorizarea protestului, însă răspunsul primit de la Comisia de avizare a fost total eronat. Astfel, în comunicarea semnată de primar, secretarul comunei și șeful postului de poliție se face referire la Legea 61 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, nicidecum la Legea 60/1990 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
„Mă întreb dacă nu cumva este o obstrucționare a drepturilor cetățenești. Dacă era o greșeală de tehnoredactare aș fi înțeles, dar în răspuns se precizează clar, negru pe alb, Legea pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, care nu are nimic de a face adunările publice și nici măcar nu conține articolele la care făceau ei trimitere”, spune Virgil Bordei. De partea cealaltă, primarul comunei Ibănești, Romică Magopeț, spune că cererea i-a fost avizată favorabil.
„Politica trebuie dusă în limitele decenței”
„Trebuie să înțelegem că politica trebuie dusă în limitele decenței și să ne aplecăm în zona administrativă, astfel încât proiectele să fie puse în aplicare, nu de a jigni. Politica nu se duce într-o manieră neelegantă, care să creeze prejudicii de imagine, care să jignească. Asta o fac cei care nu au educație și locul lor nu este în politică. Din punctul meu de vedere, a trecut vremea celor nepregătiți”, a spus primarul Romică Magopeț, care a adăugat că politica ar trebui dusă la un alt nivel.
„Constat cu surprindere și cu mâhnire că, în ultimul timp, calitatea oamenilor politici a început să scadă și nu este bine. Nu este bine pentru societatea pe care o construim”, a mai spus Romică Magopeț, care a adăugat că mai devreme sau mai târziu fiecare va pentru afirmațiile pe care le face, iar instanța poate reprezenta singura cale prin care se pot rezolva problemele, mai ales atunci când sunt derapaje de la o anumită conduită.