spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăAnchetă blocată cu poliţista bătută

Anchetă blocată cu poliţista bătută

♦ Poliţiştii botoşăneni nu pot explica incidentul cu colega lor bătută în plină stradă şi nici ce fac pentru ca scena şocantă să nu se mai repete.

La aproape o lună de la scandalul care a stârnit ecouri la nivel national, după ce doi poliţişti s-au chinuit minute în şir să încătuşeze un bărbat, autorităţile nu reuşesc încă să găsească o explicaţie. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) spun că au demarat o „analiză de caz” cu privire la incidentul în care o poliţistă a fost chiar lovită în timp ce încerca să imobilizeze un bărbat. Întreaga scenă a fost filmată, iar imaginile cu pricina au devenit virale, şi au atras o reacţie chiar şi din partea sindicatului Europol. Reporterii „Monitorul de Botoşani” au cerut o serie de lămuriri cu privire la mai multe aspecte legate de intervenţia de atunci, însă răspunsurile reprezentanţilor IPJ nu au reuşit să clarifice situaţia.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Scandal pornit de la un loc de parcare

Incidentul de la care a pornit totul a avut loc pe 20 august. Atunci, o tânără, în vârstă de 20 de ani, din comuna Blândeşti, a sunat la 112 şi a cerut ajutorul poliţiştilor, după ce ar fi fost ameninţată de un bărbat în urma unui conflict izbucnit din cauza unui loc de parcare. La cinci minute după efectuarea apelului, la faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie, iar oamenii legii l-au identificat imediat pe presupusul agresor. Acesta a continuat, însă, injuriile şi ameninţările, după care a fugit în stradă, fiind la un pas de a fi lovit de o maşină. În acel moment polițiștii au încercat să îl imobilizeze, însă au reuşit să îi pună cătuşele doar pe una dintre încheieturi, întrucât în zonă şi-a făcut apariţia un grup de cinci persoane, cunoscuți de-ai bărbatului imobilizat.

Având în vedere că nu reuşeau să ducă misiunea la final, la nici un minut de la începutul intervenţiei cei doi agenţi au cerut ajutorul colegilor. Astfel, în momentul în care poliţista a fost bruscată, aceasta a apăsat butonul de pe staţia de la piept, care ar trebui să transmită alerta în dispeceratul IPJ. După alte 30 de secunde, se solicită ajutor şi verbal prin staţie, solicitându-se mai multe patrule, iar după un minut solicitarea se repetă. Abia după aproape alte două minute jumătate se aud sirenele primei maşini de poliţie, iar după alt minut apare şi echipajul de jandarmi, care a liniştit lucrurile.

Staţii cu “buton de panică”

Staţiile cu care sunt dotaţi acum poliţiştii dispun de funcţionalitatea „om la pământ”, sau un aşa numit „buton de panică”. Apăsat, acesta alertează automat centrul de comandă atunci când un agent are nevoie de ajutor. Concret, dacă un poliţist este atacat, printr-o simplă apăsare de buton, acesta poate alerta dispeceratul, iar în centrul de comandă sosesc automat şi coordonatele omului aflat în pericol, fără ca acesta să spună nimic prin staţie.

Reprezentanţii IPJ contrazişi de imagini

Printre întrebările adresate de „Monitorul de Botoşani” reprezentanţilor IPJ se solicitau informaţii legate de câte echipaje de ordine publică erau de serviciu în acel moment la nivelul municipiului, dacă existau alte intervenţii în acel moment în care erau angrenate celelalte echipaje şi cât a durat de când a fost solicitat un alt echipaj în ajutor şi până a venit.

Singurul răspuns al celor de la IPJ, în ciuda imaginilor care arată cu totul altceva, a fost că „polițistul agresat nu a abandonat acţiunea, iar în scurt timp de la acest incident, aproximativ 20 de secunde, la faţa locului au apărut şi celelalte patrule în sprijin, ocazie cu care bărbatul a fost imobilizat şi condus la sediu”.

Nu este nicio menţiune, însă, legată de câte echipaje erau de serviciu pe ordinea publică la nivelul municipiului sau dacă s-a verificat dacă staţia a funcţionat sau nu corespunzător.

În răspunsul oferit de IPJ se menţionează doar că „celelalte patrule aflate în teren erau implicate în alte activități specifice, aflându-se la distanțe de aproximativ 2,5 km, față de locul intervenției”. Cum ar fi putut ajunge, însă, în 20 de secunde de la 2,5 kilometri distanţă, aşa cum se spun cei de la IPJ, rămâne de aflat.

Pregătire profesională făcută doar pe foaie

O alte serie de aspecte pentru care reprezentanţii IPJ nu au oferit răspunsuri clare se referă la cursurile de pregătire profesională ale poliţiştilor. Astfel, conform ordinelor şi regulamentelor interne, poliţiştii trebuie să treacă anual printr-o serie de cursuri de pregătire profesională, menite să îi antreneze pentru astfel de situaţii limită. Unii agenţi din cadrul IPJ se plâng, însă, de faptul că unii colegi, chiar şi la nivelul ofiţerilor, doar semnează în foile de prezenţă, figurând că au urmat acele cursuri, deşi în realitate nimeni nu îi vede la faţă.

Cu privire la acest aspect, conducerea instituţiei a oferit un răspuns de aproape 150 de cuvinte, în care doar enumeră cinci ordine şi dispoziţii. Astfel, fiind solicitate lămuriri legate de câţi poliţişti, procentual, au la zi cursurile de pregătire profesională, în ce constau aceste cursuri, dar mai ales dacă sunt poliţişti care figurează că le-au urmat, dar în realitate nu au fost prezenţi şi dacă se analizează acest aspect, răspunsul IPJ Botoşani a fost unul în care nu s-a comunicat nimic.

„În ce privește pregătirea profesională a polițiștilor, precizăm faptul că pregătirea fizică și tactică, respectiv pregătirea în domeniul tragerilor cu armamentul din dotarea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani se realizează în conformitate cu prevederile Anexei 4 din OMAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ordinului ministrului de stat, ministrului administrației și internelor nr. 154/2004 privind activitățile de educație fizică și sport în Ministerul Afacerilor Interne, ale Ordinului ministrului internelor și reformei administrative nr. 485/2008, cu modificările și completările ulterioare, ale Dispoziției inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române nr. 27/31.03.2021 privind organizarea, desfășurarea și evaluarea formării profesionale continue, pe post și prin cursuri pentru anul 2021-2022 și Dispoziției șefului Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani nr. 16005/01.04.2021 privind organizarea, desfășurarea și evaluarea formării profesionale continue, pe post și prin cursuri pentru anul 2021-2022”, se arată în adresa IPJ către Monitorul de Botoşani.

Potrivit normelor, polițiștii din structurile de acțiuni speciale efectuează 10 ore de pregătire, cei din structurile operative, aici fiind vorba şi despre cei care sunt văzuţi pe teren cel mai adesea, şase ore, iar cei din structurile neoperative patru ore. Nicio vorbă, însă, despre câţi au făcut sau nu aceste cursuri, deşi ne apropiem de ultimul trimestru al anului.

„Menționăm faptul că nu s-a impus intervenția polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, la acest eveniment, iar la nivelul instituției nu a fost declanșată nici o anchetă privind modul de intervenție al polițiștilor, însă s-a dispus efectuarea unei analize de caz, conform procedurilor interne”, se arată în răspunsul oficial al IPJ.

Poliţista agresată a primit mai multe premii

Polițista lovită în timpul altercației este agentul Iulia Froicu, cea care a salvat o fetiță de trei ani, în urmă cu câteva luni, care era sechestrată de tatăl ei care ameninţa că se sinucide. Aceasta lucrează de trei ani în cadrul Biroului de Ordine Publică al municipiului Botoșani, iar în 2019 a devenit singura poliţistă din România care a fost premiată la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu „Emblema de Onoare”, cea mai înaltă distincție din Poliția Română.

Principalul suspect în cazul agresării poliţistei aflată în misiune a scăpat atunci de arestare şi a fost plasat în arest la domiciliu. Acesta este însă cercetat pentru ultraj și riscă închisoarea.

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...