spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăUltimii la bani europeni în spitale

Ultimii la bani europeni în spitale

Sănătatea botoşănenilor continuă să fie lăsată în coada priorităţilor de către toate autorităţile publice care se perindă pe la conducerea judeţului. În ciuda lozincilor aproape propagandistice ale politicienilor care sunt sau au fost în fruntea judeţului, sănătatea nu a fost şi continuă să nu fie pe lista de priorităţi.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cele mai recente statistici de la nivel naţional, valabile până în primăvara acestui an, au aşezat Botoşaniul la coada clasamentului naţional în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene pentru sistemul sanitar. Nici măcar lupta împotriva Covid nu a mişcat lucrurile, banii pompaţi în sistemul sanitar ocolind aproape în totalitate judeţul, până acum, din cauza lipsei unei viziuni şi a unor proiecte realiste.

În ultimul an doar din fonduri europene 2,7 miliarde de lei au alocați pentru dotarea spitalelor din România pe fondul pandemiei de COVID 19. Finanţările au fost făcute de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. În cadrul apelurilor dedicate, în perioada 15 mai 2020 – 15 mai 2021, MIPE a semnat cu beneficiarii din sectorul medical 169 de contracte de finanțare, la nivelul întregii țări.

Dintre acestea, la Botoşani a fost semnat doar unul, şi nici acela pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, cea mai mare unitatea sanitară din Moldova, ca număr de paturi ci cu Spitalul TBC. Astfel, dintre cei 108,8 milioane de lei investiți în Regiunea 1 Nord-Est, Botoşaniul a primit doar 4,5 milioane de lei pentru proiectul „Creşterea capacităţii de răspuns adecvat în serviciile medicale oferite pacienţilor, confirmaţi cu virusul SARS-Cov-2, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Botoşani, prin dotarea cu echipamente şi aparatură medicală”.

În prezent, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Botoşani, un proiect asemănător a fost depus şi pentru Spitalul Judeţean. Valoarea acestuia este de 30,5 milioane de lei, însă se află în stadiul de evaluare.

Doar 3% din investiţiile din judeţ au fost în sănătate

Situaţia investiţiilor în sănătate a fost, însă, dezastruoasă şi înainte. Astfel, potrivit cifrelor de la Bucureşti, județul Botoșani a beneficiat, până la data de 31 martie 2021, de 97 de proiecte din toate domeniile finanțate din fonduri europene, în perioada de programare 2014-2020.

Valoarea contractelor derulate în acest județ, prin intermediul tuturor Programelor Operaționale 2014-2020, este de 1.407.017.254 de lei. La aceşti bani s-a adăugat încă aproape un miliard de lei din fonduri naţionale.

Aceşti bani au mers în 97 de proiecte, care, deşi ar putea părea multe, sunt desfăşurate pe parcursul a mai bine de şapte ani, iar termen de finalizare este anul 2023. Din aceşti bani, însă, grosul, adică aproape un miliard, a mers în drumuri. Spre sănătate au fost alocaţi doar 85 de milioane de lei.

Ce mai mare sumă a fost alocată într-un proiect care bate pasul pe loc

Din aceşti bani, cea mai importantă sumă, aproape 17 milioane de lei, a fost alocată pentru construirea Spitalului de îngrijiri paliative, care pare că nu se mai termină. Din fonduri europene se realizează extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, dar şi modernizarea şi dotarea Ambulatoriilor de la Maternitate şi Pediatrie, toate trei însumând 15 milioane de lei.

Un alt proiect în sistemul sanitar este cel de „asigurare a accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu” prin achiziţia de echipamente medicale în valoare de 3,2 milioane de lei, iar alte 7,7 milioane ar urma să fie alocate pentru echipamente medicale în serviciile de urgenţă din Dorohoi şi Botoşani.

Unul dintre cele mai de anvergură proiecte, crearea unui nou ambulatoriu de specialitate la Spitalul Judeţean, este încă în faţa de aprobare, valoarea de peste 8 milioane de euro făcându-l eligibil pentru PNRR.

„Sănătatea a fost lăsată tot timpul pe ultimul plan”

Din păcate, însă, mult prea puţine realizări şi proiecte care încă sunt în lucru, la mai bine de un an jumătate de pandemie şi decenii întregi de investiţii în orice, numai în sănătate nu. Situaţia a fost adusă în atenţie şi de fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă, într-un interviu acordat pentru Monitorul de Botoşani.

„Pot să spun că este incompetență peste tot. O lipsă de interes generală, unde sănătatea a fost lăsată tot timpul pe ultimul plan, cum am spus de mai multe ori. Mergeai la politicieni să ceri bani pentru spital, iar ei spuneau „ce mă baţi la cap atâta cu sănătatea? Eu am de făcut drumuri, ce îmi trebuie mie spitale?”. Președinți de Consiliul Județean, prefecți, primari, deputați sau senatori, pe toți îi durea în colțul mesei când venea vorba de dat bani la sănătate. Acum, de când este cu pandemia, nu mai pot toți de dragul sistemului sanitar. Toți fac interpelări în Parlament, la ministru, la președintele României. Dar în esență toţi sunt niște demagogi și nu au nici cea mai mică înclinare spre a dori să miște într-un sens pozitiv”, a spus medicul Radu Malancea în primăvara acestui an.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0.6 ° C
-0.4 °
-1.7 °
80 %
0.5kmh
84 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...