Surpriză în scandalul de la împărțirea banilor pentru drumurile județene și comunale. Încercând să dejoace acțiunea inițiată în instanță de prefectul județului, Dan Nechifor, care a contestat în Contenciosul Administrativ modalitatea de împărțire a sumelor pe unități administrativ teritoriale, conducerea Consiliului Județean (CJ) a convocat astăzi o ședință extraordinară cu scopul de a revoca hotărârea CJ din 23 martie a.c. În acest fel, acțiunea inițiată de prefect ar rămâne fără obiect, iar CJ ar putea utiliza banii. Asta pentru că, odată cu acțiunea inițiată în instanță de prefect, sumele cu pricina au fost blocate, iar CJ s-a aflat în imposibilitatea de a mai repara drumurile cuprinse în programul de reabilitare.
„Luând în considerare timpul scurt rămas până la închiderea exercițiului bugetar al anului 2021, termenele stabilite de instanță pentru soluționarea acțiunilor promovate, starea precară a întregii rețele de drumuri (județene și comunale), necesitatea achiziționării de materiale antiderapante și a încheierii contractelor subsecvente pentru activitatea de deszăpezire, ținând cont de imediata apropiere a sezonului rece, precum și faptul că există riscul pierderii sumelor alocate de la bugetul de stat pentrujudețul Botoșani întrucât, potrivit Normelor de închidere a exercițiilor bugetare anuale „sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale se regularizează la finele anului cu bugetul de stat”, propun revocarea Hotărârii Consiliului Județean Botoșani nr.64/23.03.2021 și promovarea unui nou proiect de hotărâre de repartizare a sumelor pe unități administrativ-teritoriale pentru anul 2021 și estimări pentru anii 2022 – 2024”, a invocat președintele CJ, Doina Federovici.
Un alt motiv pentru care conducerea CJ a procedat în acest mod ar fi și rezultatul procesului. Astfel, în situația în care magistrații Curții de Apel Suceava ar fi dat câștig de cauză Instituției Prefectului, atunci conducerea CJ Botoșani trebuia să recunoască faptul că a împărțit prost banii. Prin această revocare a hotărârii din martie, acțiunea inițiată de prefect rămâne fără obiect.
Bani împărţiţi politic
În fapt, imediat după adoptarea hotărârii CJ privind repartizarea banilor, instituția prefectului a atacat hotărârea în Contenciosul Administrativ, întrucât cea mai mare parte din bani ar fi mers spre acele localități conduse de primari PSD, fără să se respecte criteriile de repartizare. La mijloc era vorba de 13,2 milioane de lei, bani proveniți de la bugetul de stat, din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată.
Procesul a fost deschis pe 31 martie a.c., însă pe 7 mai a.c., după numai un termen de judecată, Tribunalul Botoșani a respins acțiunea Instituției Prefectului ca fiind „nefondată”. Cum hotărârea nu era definitivă, prefectul județului, Dan Nechifor, a formulat recurs la Curtea de Apel Suceava, însă instanța a stabilit ca termen de judecată data de 8 noiembrie a.c.
Consiliul Județean Botoșani a înaintat cerere de preschimbare a termenului de judecată, însă solicitarea ar urma să fie analizată abia pe 13 septembrie. Chiar dacă CJ ar avea câștig de cauză și aici, oficialii instituției au considerat că nu ar mai fi timpul fizic necesar pentru utilizarea sumelor întrucât trebuie organizate licitații, lucrările trebuie ulterior atribuite și s-ar ajunge la situația ca, în loc să fie reparate drumurile, cele 13,2 milioane de lei să se întoarcă, la sfârșitul anului, la bugetul de stat, drumurile județene și comunale urmând să rămână încă un an pline de gropi.
Repartiţie făcută la fel
Noua hotărâre reia însă exact aceeași repartiție a banilor. Astfel, din suma întreagă de 13,228 milioane de lei, o mare parte, respectiv 9,045 milioane de lei ar urma să ajungă la bugetul propriu al județului, în speță Direcția de Drumuri și Poduri, iar diferența de 4,183 milioane lei ar urma să fie repartizată către unitățile administrativ-teritoriale din județ.
În schimb, au fost propuse o serie de modificări în ce privește sumele alocate pe localități. Astfel, municipiul Botoșani ar urma să piardă 45.000 de lei față de hotărârea din luna martie.
Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi
Hotărârea a fost supusă la vot și a fost adoptata cu unanimitate de voturi. Proiectul a fost votat inclusiv de consilierii liberali, care au precizat, prin vocea liderului de grup, Viorel Iliuță, că speră că acele probleme privind repartizarea sumelor pe localități vor fi corectate la viitoarea rectificare bugetară.
„Noi, consilierii liberali suntem perfect conștienți că nu există nicio garanței privind soluționarea în timp util a problemei în cauză, în instanțele de judecată, și nici că soluția identificată de instanță în cazul hotărârii CJ 64/20021 va putea fi aplicată în timpul rămas până la sfârșitul anului. Știm – suntem perfect conștienți că sunt probleme cu starea drumurilor, atât la nivelul drumurilor județene cât și a celor comunale – bani alocați de hotărârea inițială și prin proiectul acesta de hotărâre nu sunt mulți, dar ei pot rezolva o serie de probleme urgente la nivelul comunităților. Suntem pe deplini conștienți că este nevoie de bani pentru pregătirile pentru iarnă, și mă refer aici la achiziția de materiale antiderapante, pentru încheierea contractelor subsecvente pentru deszăpezire, și mai știm că există și riscul ca banii să fie pierduți la finalul anului, dacă nu sunt cheltuiți. Suntem responsabili și dorim să acționăm pentru binele comun al locuitorilor județului, chiar dacă rămânem la părerea inițială că sumele alocate prin proiectul inițial, care s-a regăsit în hotărârea 64/2021 nu respecta criteriile invocate pentru repartizarea sumelor primite de la bugetul de stat prin cotele defalcate de TVA și că primăriile conduce de către primarii liberali au primit sume mai mici decât li s-ar fi cuvenit. Dar, în același timp, cum speranța moare ultima, suntem convinși că la rectificarea bugetară care urmează veți corecta aceste neajunsuri și într-un final toată lumea va fi mulțumită”, a spus consilierul județean PNL Viorel Iliuță.
Prin urmare, hotărârea inițială a fost revocată, iar CJ a adoptat o nouă hotărâre pentru a putea da drumul la lucrările de întreținere a drumurilor județene și comunale.
Rămâne de văzut cum va reacționa prefectul județului, Dan Nechifor, după ce noua hotărâre CJ va ajunge la Instituția Prefectului pentru avizul de legalitate. Dacă acesta va considera că nici acum nu au fost respectate criteriile în distribuirea banilor pe unități administrativ teritoriale, există posibilitatea ca și noua hotărâre să fie atacată în Contenciosul Administrativ. Prin urmare, chiar și în urma acestei manevre, s-ar putea ca suma să fie blocată și a doua oară.