Situația din comuna Mihăileni, unde un individ „plantează” cuie în drum pentru a se răzbuna pe localnicii care trec pe acolo cu mașinile, a generat nemulțumiri în lanț. Sătenii sunt revoltați și spun că numărul celor care s-au ales cu anvelopele sparte la mașini este mult mai mare decât cazurile reclamate la poliție. Oamenii susțin că situația datează din 2017, iar până acum polițiștii nu au luat vreo măsură împotriva bărbatului. Din acest motiv, localnicii cred că bărbatul ar fi „protejat” de forțele de ordine, toate anchetele derulate până în prezent fiind fără rezultat. De partea cealaltă, polițiștii susțin că nu au existat probe materiale care să demonstreze fără dubii că individul este autorul distrugerilor, faptele petrecându-se la marginea localității, într-o zonă fără locuințe. În plus, orice încercare de organizare a unui flagrant ar fi sortită eșecului, întrucât orice prezență străină ar da de bănuit suspectului. Cazul este fără precedent în județ, iar anchetatorii susțin că sunt deciși să facă uz de toate metodele care le stau la dispoziție pentru a stopa situația și a-l trage la răspundere în fața legii pe cel vizat.
Victime numărate pe parcursul a patru ani
Cazul a ieșit la iveală săptămâna trecută, după ce un alt localnic, Ștefan Sîrghi, s-a ales cu anvelopele sparte la mașini și a decis să facă public cele întâmplate. Bărbatul a povestit că după ce a văzut roțile dezumflate la Logan a mers la un service auto, unde au fost găsite două cuie înfipte în anvelopă. A mers la poliție, unde a făcut o plângere pentru distrugere, iar polițiștii care au mers să verifice drumul cu pricina au mai găsit alte cinci cuie înfipte în pământ. Cuiele aveau o bandă de tablă sudată în capăt și erau înfipte în drum, cu vârful în sus, tocmai pentru a străpunge anvelopele. Cazul a ajuns în atenția Secției de Poliției Rurală nr. 5 Mihăileni, care a dechis o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de distrugere şi împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice. Primele „victime” ale drumului plin de cuie ar fi fost însă prin 2017, când mai mulți localnici care au trecut pe acel drum s-au ales cu roțile sparte la mașini. În toamna lui 2018, patru persoane au depus plângere la poliție, printre victime numărându-se și participanții la o acțiune organizată de o asociație a iubitorilor de mașini, care au organizat un traseu prin zonă. Atunci, anchetatorii au inițiat mai multe cercetări, însă dosarele penale deschise de polițiști au fost trecute în evidența pasivă, întrucât nu s-a putut dovedi activitatea infracțională. Ba mai mult, și actualul primar al comunei, Ioan Laurențiu Barbacariu, s-ar fi ales și el cu roțile sparte după ce a mers cu mașina pe drumul cu pricina.
Proprietar de piscină suspectat că este autorul
Sătenii spun că problemele au apărut după ce un sucevean a venit în comună și a construit o pensiune în apropiere, unde a amenajat și o piscină, clienților fiindu-le oferite și șezlonguri. Doar că, din cauza drumului de pământ din apropiere, în zilele fără ploi, trecerea mașinilor generează valuri de praf, care ar ajunge pe mobilier și pe apa din piscină. Deranjat de aceste lucruri și pentru a-i descuraja pe săteni să mai treacă cu autoturismele pe acolo, bărbatul ar fi apelat la această metodă oarecum barbară. Că așa stau lucruruile o dovedește un comentariu postat pe o rețea de socializare. Proprietarul pensiunii a postat în iunie 2017 un anunț pe pagina pe care o administrează, anunțând deschiderea piscinei, iar un localnic i-a răspuns sec și direct printr-un comentariu „Fără cuie”.
În urma plângerilor formulate de localnici, polițiștii au mers în zonă și au găsit cuiele înfipte. Însă, pentru a-l putea acuza pe bărbat de distrugere, anchetatorii trebuiau să facă dovada că respectivele obiecte au fost „platate” de suspect, ori fără imagini care să demonstreze acest lucru și fără alte probe directe, anchetele au fost sortite eșecului. Astfel, chiar dacă polițiștii ar fi forțat nota și l-ar fi pus sub urmărire penală, bărbatul avea toate șansele să scape basma curată într-un eventual proces, simplele bănuieli nefiind luate în considerare de judecători.
Expertiză ADN pe capcane
Din acest motiv, polițiștii au luat în calcul inclusiv expertiza ADN pe probele ridicate de pe cuiele respective în încercarea de a arăta că acestea ar proveni de la proprietarul pensiunii. Primarul comunei Mihăileni, Ioan Laurențiu Barbacariu, a recunoscut că toate anchetele de până acum ale poliției au fost ineficiente, dar are convingerea că într-un final cel vinovat va fi tras la răspundere penală. „Toată lumea știe cine este. Și polițiștii știu, dar fără probe totul se rezumă la simple bănuieli. În plus, pentru ca anchele să aibă rezultat, măsurile trebuie luate legal”, a spus primarul Ioan Laurențiu Barbacariu, care a adăugat că cel bănuit dă dovadă și de un tupeu incredibil, cunoscând probabil viciile sistemului legislativ. În plus, acesta ar apela și la avocați, dacă situația ar deveni sensibilă pentru el.
Caz cunoscut şi la nivelul IPJ
Cazul este cunoscut și la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), conducerea instituției precizând că toate anchetele demarate în trecut sunt în atenția anchetatorilor, urmând ca imediat ce vor fi găsite probe, indicii sau alte date care să-i conducă spre autor, cercetările vor fi reluate în vederea luării măsurilor legale. „În cercetările pe care le desfășurăm vom face tot ceea ce este legal și ne stă în putință pentru a proba această infracțiune și pentru identificarea autorilor”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani. În plus, dacă situația o va impune, polițiștii vor cere inclusiv sprijinul altor structuri, așa încât măsurile luate să aibă efect, iar situația din comună să revină la normal.