Nevoiți să dea șpagă pentru a beneficia de pensiile pe caz boală, zeci de botoșăneni au ajuns să fie purtați pe drumuri într-un proces care pare fără sfârșit. Este vorba de cei chemați drept martori în cel de-al doilea dosar penal intentat Lilianei Teodoriu, fostul medic din cadrul Comisiei de Evaluare şi Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă de pe lângă Casa Judeţeană de Pensii, trimisă în judecată în 2016, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, pentru alte peste 100 de presupuse fapte de corupţie.
Umiliți atunci când au mers să fie examinați pentru a primi pensia, audiați apoi de polițiști și procurori, aceștia au ajuns să bată drumurile către instanțele de judecată, din cauza unor legi ineficiente și a carențelor din sistem. Asta pentru că din 2016 și până în prezent dosarul nu a trecut de instanța de fond, deși au trecut deja șase ani, iar până acum au fost 22 de termene de judecată. „Am fost chemați peste tot. Am mers la procese și la Botoșani, și la Suceava, însă instanțele amână judecata. Nu am mai rezistat și i-am spus judecătorului. Toți suntem bolnavi, suntem în vârstă și ne întrebăm cât o să mai fim plimbați pe drumuri? Mâine, poimâine murim…. Nu mai știm cum se va termina totul…Poate lucrurile sunt tărăgănate tocmai pentru a se prescrie faptele”, s-a plâns Dumitru Petraș, martor în dosar.
Procesul a început în septembrie 2016, dar la 11 termene de judecată a fost vorba de lipsă de procedură și prin urmare nu s-a putut face nimic. În plus, a fost și starea de urgență decretată anul trecut din cauza pandemiei de Covid-19, când toate dosarele au fost suspendate din oficiu. Calvarul, însă a continuat întrucât dosarul a trecut de la un complet de judecată la altul, iar pentru respectarea principiilor de drept a fost nevoie de readministrarea probatoriului. Din acest motiv, dosarul nu a trecut nici măcar de instanța de fond.
Şpagă de la zeci de pacienţi
Liliana Teodoriu a fost ridicată de procurori în iunie 2011 pe motiv că a luat şpagă de la zeci de pacienţi pentru a le elibera documente medicale pentru pensionarea pe caz de boală. Scandalul a izbucnit după ce zeci de beneficiari ai pensiei pentru incapacitate de muncă au făcut sesizări cum că cei care nu „cotizau” erau purtaţi pe drumuri, retrogradaţi sau depensionaţi.
Şpaga era între 200 şi 800 de lei, în funcţie de gradul de invaliditate. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, care au efectuat o serie de interceptări, iar în urma percheziţiilor efectuate la domiciliul doctoriţei s-au găsit echivalentul a 416.616 lei (în lei, euro, dolari, franci elveţieni sau lire sterline).
Arestată preventiv, Liliana Teodoriu a fost trimisă în judecată într-un prim dosar pentru aproape 47 de fapte reţinute în sarcina ei, procurorii împărțind ancheta în două, din cauza numărului mare de victime și pentru a nu întârzia prea mult cu cercetările. Așa se face că în primul dosar penal, Liliana Teodoriu a fost condamnată definitiv în 2014 la trei ani de închisoare cu executare. Încarcerată, ea a fost eliberată condiționat în noiembrie 2014. De atunci, ea s-a aflat într-un război continuu cu anchetatorii, încercând să-şi dovedească nevinovăţia.
Acuzaţii respinse de Liliana Teodoriu
În septembrie 2016, procurorii au trimis-o în judecată pe Liliana Teodoriu și în cel de-al doilea dosar penal, adică în acel rest din ancheta declanşată în 2011. Aici, procurorii au reţinut în sarcina ei peste o sută de fapte de luare de mită şi alte 20 de presupuse fapte de abuz în serviciu. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Botoşani, unde se află și în prezent. Audiată și pusă față în față cu probele, Liliana Teodoriu a respins de fiecare dată toate acuzaţiile şi a susţinut că este nevinovată, invocând faptul că nu a băgat mâna în buzunar nimănui şi că ar fi acceptat o serie de cadouri pentru că „aşa era practica”.
Până la pronunțarea unei sentințe definitive, ea va beneficia de prezumția de nevinovăție.