joi, aprilie 3, 2025
AcasăPrima PaginăŞapte ani de procese pentru o evaziune desfiinţată în instanţă

Şapte ani de procese pentru o evaziune desfiinţată în instanţă

Instituțiile statului au pierdut aproape șapte ani cu proceduri, anchete și procese pentru un prejudiciu la bugetul de stat mai mic de o mie de euro. Astfel, trimisă în judecată de procurori sub acuzația de evaziune fiscală în formă continuată, o botoșăneancă în vârstă de 43 de ani a scăpat de dosarul penal după ce prejudiciul adus bugetului de stat a fost achitat integral. Femeia, Simona S., a fost inculpată la sfârșitul lui 2018, după ce, în calitate de administrator al unei societăți din municipiul Botoșani, nu ar fi înregistrat în documentele contabile 12 facturi fiscale, în valoare totală de 258.491,19 lei, ca urmare a intermedierii unor polițe de asigurare în favoarea unei firme din București.

Anchetă începută în 2014

Cercetările au fost inițiate în 2014, în urma unor percheziții organizate de polițiști la mai multe firme din oraș. Atunci, anchetatorii au descoperit o adevărată încrengătură între mai multe firme administrate de un botoșănean, care intenționase să-și mute afacerile de pe o societate pe alta. Pentru a face lumină în acest caz, polițiștii de la Investigarea Criminalității Economice au ridicat documentele contabile și au făcut mai multe verificări încrucișate. Așa a ieșit la iveală că cele 12 facturi fiscale, în valoare de  258.491,19 lei, ca urmare a intermedierii mai multor asigurări, nu au fost înregistrate în contabilitate.

Prejudiciu plătit integral

Audiată, femeia a arătat că întreaga sumă de aproape 300.000 de lei, care reprezenta prime de asigurare încasate și nedepuse, ar fi fost folosită exclusiv de către botoșăneanul care controla afacerea pentru a achiziționa stocuri de mărfuri atât la patru drogherii cât și la un bar, toate aceste puncte de lucru aflându-se în portofoliul altei societăți.

În timpul procesului, însă, întreg prejudiciul de aproape 5.000 de lei, reprezentând impozit pe venitul microîntreprinderilor, a fost plătit către bugetul de stat, așa încât Agenția Națională de Administrare Fiscală a renunțat la orice pretenții. După administrarea întregului probatoriu, luni, pe 23 august a.c., judecătorii Tribunalului Botoșani au decis încetarea procesului penal și ridicarea sechestrului aplicat pe bunurile botoșănencei.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.1 ° C
11.1 °
9.4 °
98 %
2.2kmh
100 %
J
11 °
vin
16 °
S
16 °
D
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...