spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăSpitalul stă pe un butoi de pulbere din cauza personalului nevaccinat

Spitalul stă pe un butoi de pulbere din cauza personalului nevaccinat

♦ La nivelul Spitalului Judeţean a fost emisă o adresă internă prin care angajaţii nevaccinaţi sunt anunţaţi că trebuie să se testeze, la interval de câteva zile, pentru Covid.

Cazul de covid cu tulpina Delta internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) a dus la o serie de măsuri care au creat tensiuni în rândul personalului medical. Asta pentru că, deşi totul era la nivel de zvon şi de refuzuri de conformare pe la colţuri, se pare că doar câteva zile mai despart cea mai mare unitate sanitară din judeţ de implementarea normelor de verificare a personalului medical vaccinat sau nevaccinat împotriva Covid. În acest sens, ieri dimineaţă o adresă internă a fost trimisă către toate secţiile unităţii sanitare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„În conformitate cu metodologia de supraveghere a Covid19 elaborată de INSP, ca urmare a internării în spital a unui caz de SARS-CoV-2 varianta Delta, indiferent de incidenţa la nivelul judeţului, aveţi obligaţia să solicitaţi personalului rezultatul testului antigenic la interval de 3 zile sau testului RT-PCR o dată la 7 zile. Primele rezultate pentru testul rapid antigen trebuie să fie din data de 24.07.2021, iar pentru testul RT-PCR trebuie să fie din data de 28.08.2021”, se arată în adresa medicul epidemiolog şef al SJU către managerul unităţii şi către toţi medicii şefi de secţii.

Nemulţumiri în rândul personalului

De altfel, de ieri dimineaţă toate secţiile au întocmit tabele cu personalul trecut prin boală, vaccinat şi nevaccinat, astfel ca cei din conducerea unităţii să poată lua deciziile imediat.

Imediat au apărut şi reacţiile în rândul personalului medical, în special cel nevaccinat, cele mai dese întrebări fiind legate de costurile testării. Aceştia au sugerat că, aşa cum au fost testaţi gratuit la începutul pandemiei, aşa ar putea fi făcut şi acum.

Cu toate cestea, noile reglementări pun testarea în responsabilitatea angajaţilor, atâta timp cât li se oferă alternativa gratuită a testării. „Cine suportă costurile testărilor personalului? Nu este menționat nicăieri. Eu știam că este stipulat în legea sănătății că personalul medical beneficiază de investigații și tratament gratuit. Dar am să-l rog pe domnul avocat să mai bage un ochi de specialist. La urma urmei și Ministerul Sănătății funcționează după aceeași lege, nu?”, se întreba ieri unul din angajaţii spitalului.

Un altul a întrebat ce se întâmplă dacă personalul nu are bani să îşi plătească testele, deşi, şi în acest caz, există varianta vaccinării. „Și dacă nu își permit sa-si plătească testele ce facem? Nu-i primim la lucru? Le desfacem contractele de muncă?”, s-a întrebat acesta.

Personalul medical nevaccinat  trebuie să se testeze de cel puțin 4 ori pe lună

Potrivit ultimelor norme comunicate de Ministerul Sănătăţii, personalul medical care nu s-a vaccinat trebuie să se testeze pentru COVID de cel puțin 4 ori pe lună până când prezintă dovada vaccinării complete, potrivit noii metodologii de testare aprobată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Această regulă se aplică pentru unitățile sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta a coronavirusului și pentru cele care funcționează în localități în care rata de incidență COVID este mai mare de 1,5 cazuri la o mie de locuitori.

Obligația revine personalului medico-sanitar si auxiliar asimptomatic care nu s-a vaccinat și nici nu a avut COVID sau care nu s-a vaccinat și a avut COVID în urmă cu mai mult de 180 de zile.

Dacă se testează cu test PCR trebuie să repete testul la fiecare 7 zile, iar dacă folosește teste antigenice rapide trebuie să facă acest lucru la interval de 3 zile. „Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete”, a stabilit INSP.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că sănătatea pacientului este prioritară şi a propus acest proiect deoarece personalul medical este cel care intră în contact direct cu bolnavii. „Cred că atâta vreme cât vaccinul este extrem de sigur şi disponibil gratuit trebuie să ne gândim şi la binele pacientului”, a spus ministrul sănătăţii. Testările pot înceta doar dacă personalul se vaccinează.

„Mi se pare o decizie firească”

O parte din personalul unităţii sanitare salută decizia ministerului şi spune că este o normă firească, atâta vreme cât personalul medical intră în contact cu pacienţi cu un sistem imunitar şi aşa scăzut şi este cunoscut faptul că au existat pacienţi care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 chiar în spital, unii decedând. „Mi se pare o decizie firească. Totuşi lucrăm cu oameni, nu la un abator de carne. Cum te aştepţi să tratezi, dacă chiar tu prezinţi un risc de a îmbolnăvi pe alţii? Nu poţi fi medic, să dai unui om un paracetamol, care este un produs al medicinei, dar să spui că un alt produs al mediciniii te otrăveşte”, a spus un medic din cadrul SJU.

De cealaltă parte, unii angajaţi ai unităţii sanitare spun că prin aceste metode li s-ar încălca dreptul la muncă dacă ar deveni obligatorie vaccinarea. „Eu mă protejez. Nu cred în vaccin. Nu le spun altora să nu se vaccineze, dar eu nu mă vaccinez. Nu mă poate nimeni obliga să îmi bag în organism ceva în ce nu cred. Nu mi se poate interzice dreptul la muncă”, a spus un infirmier din cadrul spitalului.

Nici măcar jumătate din personalul spitalului nu s-a vaccinat

Potrivit informaţiilor oficiale, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), cea mai mare unitate sanitară din Moldova ca număr de paturi, nici măcar jumătate dintre cei vizaţi nu s-au vaccinat până în prezent. Astfel, dintr-un total de 1.626 de medici, asistenţi şi infirmieri din cadrul SJU, doar 715 s-au vaccinat. Dacă ponderea cea mai mare o reprezintă medicii, 144 dintre cei 211 fiind deja vaccinaţi, adică aproape 70%, la polul opus sunt infirmierii. În acest caz, dintre cei 510 angajaţi doar 187 s-au vaccinat, adică puţin peste 36%.

În cazul asistenţilor medicali, dintre cei 905 angajaţi ai SJU pe această specialitate, peste 42%, adică 384, erau vaccinaţi până în luna mai.

Măsuri luate în alte ţări

Franţa şi Grecia au anunţat, pe 12 iulie, noile măsuri în privinţa vaccinării personalului medical, urmând paşii pe care Italia i-a făcut în acest sens, când în aprilie a făcut vaccinare obligatorie pentru cadrele medicale.  În acest sens vor începe controale în spitale şi în căminele de seniori de la data de 15 septembrie, iar celor care nu se conformează li se vor aplica sancţiuni. Dacă nici aşa vaccinarea cetăţenilor nu creşte suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toţi francezii”, a anunţat Macron.

În Grecia, vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 va începe cu îngrijitorii din căminele de bătrâni şi va continua cu personalul medical din spitale, a anunţat premierul elen Kyriakos Mitsotakis. Angajaţii care refuză vaccinarea vor fi „suspendaţi temporar începând cu 16 august”. În plus, premierul grec a anunţat noi restricţii epidemice cu privire la accesul exclusiv al persoanelor vaccinate în baruri, cinematografe, teatre şi alte spaţii închise.

Autorităţile din Italia au hotărât şi să-i oblige pe angajaţii din Sănătate să se vaccineze anti-COVID, inclusiv pe farmacişti, iar cei care refuză pot avea autorizaţia suspendată pe parcursul întregului an.

Şi Guvernul britanic are în vederea impunerea obligativităţii vaccinării împotriva COVID-19 pentru personalul medical, „în încercarea de a stopa infecţiile din mediul spitalicesc”, după cum a declarat secretarul de stat pentru vaccinarea anti-COVID-19, Nadhim Zahawi.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...