Un moment care ar fi trebuit să aducă fericire şi împlinire unei tinere familii din judeţ s-a transformat într-un adevărat coşmar în urma căruia au rămas doi copii orfani, un tată singur şi o mulţime de întrebări care încă nu şi-au găsit un răspuns. Alexandra Puşcaşu avea 32 de ani, iar în luna iunie urma să devină mamă pentru a doua oară. Aceasta locuia împreună cu soţul său, Marcel, şi fiica sa dintr-o altă relaţie în satul Poiana, din comuna Vorona. Tânăra nu a avut probleme pe parcursul sarcinii şi fusese în permanenţă observată de către medicul său curant.
În luna iunie, după ce a trecut de 38 de săptămâni, femeia a mers de două ori la Maternitate, dar a fost trimisă acasă, spunându-i-se că nu i-a venit încă sorocul. O sarcină în perioada 38 – 42 de săptămâni este considerată de specialişti ca fiind la termen. Alexandra era în a 42-a săptămână de sarcină când a ajuns a treia oară în Maternitate, pe data de 23 iunie.
„Până atunci a mai fost de două ori pentru a naște, dar au trimis-o acasă. Avea 42 de săptămâni acum, au internat-o pe 23 iunie. Am vorbit cu ea la telefon, i-am dus ce îi trebuie, tot ce a cerut. Seara am vorbit din nou la telefon şi mi-a spus că probabil va naşte în acea noapte sau dimineaţa. A doua zi dimineață, pe 24 iunie, am mers la Maternitate. Am vorbit cu paznicul de acolo, o femeie, care m-a trimis la o asistentă. Asistenta a venit și mi-a spus: a născut la ora 8, în acea dimineață, fetița e bine, mama e bine. Când se trezește din anestezie vă va suna ea. Așa mi-a spus asistenta”, povesteşte bărbatul.
Mamă transferată de la Maternitate la ATI
Fericit de vestea primită bărbatul a mers în oraş, a luat un buchet de flori şi a aşteptat cu nerăbdare un semn de la soţia lui, care trebuia să îşi revină din anestezie. Semn care, însă, nu a mai venit niciodată.
Calvarul a început seara, atunci când bărbatul a primit un telefon prin care era anunţat că atât partenera, cât şi fetiţa sa erau în stare gravă. „Seara pe la 19.30 m-a sunat doamna doctor Oprișanu, care a operat-o. Mi-a spus să merg la ATI, la Spitalul Județean, că soția este în stare gravă. Am întrebat: și fetița? Și fetița e în stare gravă, mi-a mai spus. Și a închis telefonul. Am mai sunat eu din nou: explicați-mi, vă rog, care e problema. Mergi la ATI, acolo vei afla, mi-a spus din nou. Eu nici acum nu știu când a fost internată pe ATI și ce s-a întâmplat de fapt la Maternitate”, spune bărbatul.
Medic căutat cu poliţia
Speriat, bărbatul s-a urcat în maşină şi a mers direct la Spitalul Judeţean, unde i s-a spus că medicii luptă pentru viaţa Alexandrei, însă aceasta pierduse foarte mult sânge şi avea nevoie de donatori. În acest context Marcel a mobilizat zeci de persoane care au donat sânge în zilele ce au urmat.
Nimeni nu a reuşit, însă, să îi explice ce anume păţise partenera sa. Disperat, şi din dorinţa de a afla totuşi răspunsuri, acesta a mers din nou la Maternitate, unde a căutat medicul curant. În ciuda insistențelor, nimeni nu voia, însă, să îi vorbească. „Doamna doctor nu voia să iasă. Iniţial a ieşit o asistentă şi a spus că e plecată. Am sunat la 112, au venit 3 polițiști, o polițistă și jandarmi. Am căutat-o cu Poliția pe doamna doctor, apoi a ieșit, era în spital. I-am adresat câteva întrebări, dar dădea din umeri și atât. Nu am primit nici un răspuns. De atunci am mai sunat-o o dată ca să văd fata, nu știam unde să sun, dar mi-a spus că ea nu poate să îmi dea relaţii despre fetiţă, că nu este pacienta ei”, a spus bărbatul.
Din câte se pare, ceva a mers cumplit de rău în timpul travaliului. Femeii i s-a făcut rău şi a fost dusă direct pe masa de operaţii pentru a fi supusă unei operaţii de cezariană, deşi iniţial se optase pentru o naştere naturală. După ce fetiţa a fost scoasă, sângerarea masivă a continuat, medicii fiind nevoiţi să îi scoată uterul cu totul, motiv pentru care a şi pierdut o cantitate foarte mare de sânge.
Bebeluş salvat de doctori
În tot acest timp, cadrele medicale de la Maternitate încercau să stabilizeze şi fetiţa, care s-a născut mai mult moartă, decât vie, cum mai târziu avea să afle bărbatul. „A fost un copil aproape mort, mulțumim că a avut un doctor bun. A fost cu nota 2 la naștere, doamna doctor Zaboloteanu a luptat pentru viața ei. Le mulțumim din suflet doamnei doctor, medicilor de la ATI, doctorilor de la chirurgie, de la neurochirurgie, care s-au zbătut să o salveze pe soția mea şi pe fetiţă. Nu am nimic de obiectat, mi s-a explicat de fiecare dată, am și văzut-o când era pe aparate. Dar nu înţeleg de ce am fost minţit că totul era bine, când ea a fost dusă imediat pe reanimare şi a pierdut mult sânge. Poate dacă mi se spunea de la început…făceam orice, poate putea fi transferată în altă parte, nu ştiu”, continuă bărbatul.
Acesta a spus că în zilele următoare va merge atât la Colegiul Medicilor, cât şi la comisia de malpraxis pentru a depune sesizări legate de acest caz. „La toate întrebările nu primeam decât ridicări din umeri. Pe Alexandra nu mi-o mai aduce nimeni înapoi, dar poate măcar nu o să se mai întâmple aşa ceva pe viitor”, a încheiat bărbatul.
Anchete demarate de instituţii
În urma decesului tinerei, mai multe instituţii s-au autosesizat deschizând anchete. „Se efectuează cercetări pentru ucidere din culpă „in rem” (pe faptă). Dacă din administrarea probatoriului se vor strânge suficiente date care să ne indice o persoană responsabilă de comiterea faptei, atunci cercetările se vor efectua şi faţă de persoana respectivă. Aşteptăm concluziile medico legale, care vor stabili cu exactitatea cauza decesului”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.
Cazul a ajuns şi în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), care a demarat o anchetă în cursul zilei de luni. „DSP s-a autosesizat în acest caz. Urmează colegii de la inspecţia sanitară să efectueze o anchetă. Se vor deplasa la Spitalul Judeţean şi Maternitate şi se vor stabili paşii următori”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei directorul DSP Botoşani. Aceasta a mai spus, însă că pentru întrunirea comisiei de malpraxis este nevoie de o sesizare de la familie, care încă nu venise.
„Conducerea spitalului regretă decesul pacientei şi transmite condoleanţe familiei îndurerate”
De asemenea, o comisie din cadrul Spitalului Judeţean se va întruni la finele acestei săptămâni pentru a analiza acest caz. „La nivelul unităţii nu există o plângere sau o sesizare. Conducerea spitalului regretă decesul pacientei şi transmite condoleanţe familiei îndurerate. De asemenea, conducerea spitalului s-a autosesizat şi a propus analiza decesului în prima şedinţă a comisiei care analizează decesele la nivelul spitalului, pe data de 8 iulie”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.
Alexandra și Marcel se cunoșteau de trei ani și anul trecut au hotărât să își unească destinele și în fața ofițerului de stare civilă. Alexandra avea o fetiță, iar Marcel o privea ca pe a lui şi îşi dorea ca toţi patru să fie o familie fericită. Cei doi urmau să facă şi cununia religioasă în acelaşi timp cu botezul fetiţei lor.