O firmă din comuna Suharău, care administrează o sală de jocuri din municipiul Dorohoi, va trebui să-i plătească unei tinere daune de mii de lei, după ce a concediat-o nejustificat, imediat ce aceasta a rămas însărcinată. Decizia definitivă a fost pronunțată ieri de Curtea de Apel Suceava, după ce tânăra a contestat în instanță decizia prin care i s-a desfăcut contractul de muncă.
Gabriela I. s-a angajat pe 11 martie 2020 ca și casier încasator la respectiva sală de jocuri de noroc și urma să fie supusă unei perioade de probă de 90 de zile. Doar că la scurt timp a fost decretată starea de urgență, iar unitatea și-a suspendat activitatea. Pe 4 iunie 2020, punctul de lucru a fost redeschis, iar trei săptămâni mai târziu, în timp ce se afla la serviciu, tinerei i s-a făcut rău, suferind o hemoragie puternică. Dorohoianca și-a chemat o colegă să o suplinească și a mers la spital, unde a aflat că este însărcinată, cu risc de pierdere a sarcinii.
Tânăra a primit un concediu medical pentru cinci zile și o listă de analize medicale, urmând să se întoarcă pentru consult. Imediat ce a ajuns la domiciliu, ea l-a anunțat pe angajator privind starea de sănătate, iar prin aplicația WhatsApp de pe telefonul mobil i-a trimis fotografii cu documentele medicale, inclusiv concediul medical, document care a fost trimis la unitate a doua zi, prin intermediul soțului. Doar că pe 26 iunie 2020, administratorul firmei i-a trimis un mesaj în care i-a spus că „dacă până luni nu are un document din care să ateste concediul medical se simte nevoit să îi desfacă contractul de muncă”. Deși documentul fusese trimis, ea a primit, tot prin intermediul aplicației WhatsApp, o poză cu decizia de concediere.
Plângere făcută la ITM
Dorohoianca a făcut imediat o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, care i-a comunicat în 20 iulie 2020 că „angajatorul a fost sancționat, întrucât a încălcat prevederile art. 60 alin. 1 lit. a din codul Muncii și i-a reactivat contractul de muncă în registrul general de evidență a salariaților și că pontajul aferent lunii martie 2020 numără de 32 ore lucrate, iar că în luna iunie 2020 figurează cu un număr de 64 ore lucrate, dispunându-se ca măsură cu caracter permanent să stabilească o durată zilnică a timpului de muncă, care să nu fie mai mare de 12 ore lucrătoare, urmată de o durată de repaus de 24 ore”.
În baza tuturor documentelor și a răspunsului primit de la ITM, Gabriela s-a adresat Tribunalului Botoșani, contestând decizia de concediere. După numai trei termene de judecată, magistrații i-au dat câștig de cauză tinerei, firma fiind obligată să îi achite dorohoiencei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data desfacerii contractului de muncă, respectiv 21 iulie 2020 până la data reintegrării efective pe post. Motivul invocat de judecători – angajatorul nu avea voie să o concedieze în perioada în care era însărcinată.
Hotărârea Tribunalului Botoșani a fost atacată cu apel de reprezentanții firmei, iar cazul a ajuns și în atenția Curții de Apel Suceava. Chiar la primul termen de judecată, magistrații suceveni au respins apelul ca nefondat și au menținut decizia Tribunalului. Prin urmare, societatea trebuie să îi plătească toate drepturile salariale, inclusiv cheltuielile de judecată.