O tânără de 21 de ani a ajuns în comă la spital, iar medicii au fost nevoiţi să îi scoată bebeluşul de urgenţă, pentru a încerca să le salveze vieţile. Aflată la a doua sarcină, în luna a şaptea, femeia, din Lozna, a ajuns în stare critică la spital în dimineaţa zilei de 9 iunie. Aceasta a fost preluată de o ambulanţă de la domiciliu, după ce a avut o serie de crize, în urma cărora şi-a pierdut cunoştinţa. Pentru că nu îşi mai revenea, familia a solicitat intervenţia ambulanţei, tânăra fiind preluată de acasă în stare critică.
„Pacienta, aflată la a doua sarcină, nemonitorizată, era în luna a şaptea şi prezintă o complicaţie gravă a sarcinii, cu crize convulsive tonico-clonice, cu pierderea cunoştinţei. A fost preluată şi adusă la spital în comă”, a spus un medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.
Realizând pericolul iminent, medicii ginecologi au intrat direct în sala de operaţii, femeia fiind supusă unei cezariene. Aceasta a dat naştere unei fetiţe de 1.800 de grame, scor Apgar 2, care nu respira. Copilul a fost imediat preluat de specialiştii de terapie intensivă, starea lui îmbunătăţindu-se imediat.
„Nou născutul a fost intubat din sala de naştere şi trecut pe aparatul de ventilaţie mecanică. Evoluţia este favorabilă la 24 de ore, când copilul a început să respire singur”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie în cadrul Maternităţii.
Starea mamei s-a ameliorat
Între timp, mama a fost şi ea intubată şi transferată apoi cu o ambulanţă SMURD de la Maternitate la Spitalul Judeţean. Potrivit medicilor, starea ei s-a ameliorat, fiind mutată din secţia de reanimare într-un salon normal, sub supraveghere medicală.
Crizele tonico-clonice generalizate sunt un tip de crize pe care majoritatea oamenilor le asociază cu termenii de convulsii. Ele pot apărea la persoane de orice vârstă, ca episod unic sau ca parte a unei afecţiuni cronice. Crizele generalizate sunt determinate de activitatea electrică anormală în acelaşi timp în mai multe părţi ale creierului sau pe o zonă mai întinsă din creier. Rezultatul acestei activităţi anormale este pierderea cunoştinţei, rigiditatea corpului urmate de tremurături ale braţelor şi picioarelor.