Turnură de situaţie în cazul de la Lozna, unde primarul comunei a construit un dig într-o rezervaţie naturală. Astfel, deşi construcţia a fost realizată la iniţiativa edilului, amenzile au fost încasate de Primăria Lozna, deoarece Viorel Lozneanu nu a putut demostra cu documente că terenul îi aparţine, aşa cum a declarat iniţial. Astfel, în urma controlului efectuat în teren, Comisariatul Județean al Gărzii de Medii a aplicat două sancțiuni financiare consistente Primăriei Lozna şi o sancţiune complementară ce constă în obligaţia instituţiei de a demola construcţia. Banii pentru acest demers vor trebui să fie asiguraţi din bugetul local. Lucrarea a fost realizată cu angajați și utilaje ale administrației publice locale.
Comisarii de mediu au constatat că intervenția utilajelor a afectat circa 1.000 de metri pătrați din rezervația naturală situl ”Natura 2000” – ”Turbăria de la Dersca”. ”În cadrul sitului s-au identificat lucrări de construcție care nu dețineau acte de reglementare din punct de vedere al mediului”, a precizat Cristina Kashyap, comisarul șef al Gărzii de Mediu Botoșani.
Astfel, o amendă de 50.000 de lei a fost aplicată pentru efectuarea lucrării fără autorizație de mediu, iar o alta de 20.000 de lei, pentru eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate. Practic, pe suprafața de 1.000 de metri pătrați, utilajele primăriei au aruncat moloz, betoane, bucăți de ziduri rezultate din diverse dărâmări de construcții, precum și pământ.
Terenul trebuie adus la starea iniţială
Pe lângă sancțiunile financiare, comisarii au dat termen final data de 20 iulie 2021 pentru aducerea terenului la starea inițială. Cu alte cuvinte, acum, primăria va trebui să distrugă digul construit din dorința primarului, așa cum chiar el a mărturisit.
„Digul este pe proprietatea mea. Am făcut pentru că am nevoie. Vin pompierii, nu am apă la animale vara la oameni şi vin oamenii şi iau cu butoaiele apă. Şi să irig. Acolo am o bucată de teren, care e concesionat, şi vreau să fac o grădină de legume. Digul e lângă aria protejată. A rămas dumnealor (n.r., reprezentanţii Gărzii de Mediu) să măsoare şi să vadă exact cum e. Ei susţin că este al primăriei, primăria nu are nici un act nimic”, a declarat, în urmă cu câteva zile Viorel Lozneanu reporterilor Monitorul de Botoșani.
Acum edilul a declarat că va contesta sancţiunile impuse de autorităţi.
„Sperăm că ecosistemul nu va mai avea de suferit”
Șefa Gărzii de Mediu speră ca după distrugerea digului, mediul natural să fie restabilit. “În momentul în care măsurile vor fi îndeplinite, sperăm că ecosistemul nu va mai avea de suferit”, a mai spus Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu Botoșani.
Prefectul Dan Nechifor va trimite la rândul său o echipă de control la fața locului pentru a stabili cu exactitate proprietarul terenului din zonă întrucât primarul susține că suprafața pe care s-a construit digul îi aparține. Cu toate acestea, lucrările au fost efectuate cu utilajele primăriei, iar primarul nu a putut dovedi cu acte că suprafața respectivă este în proprietatea sa.