Autorităţile locale se dovedesc încă o dată a fi incapabile să rezolve cu celeritate problemele vitale cu care se confruntă botoşănenii ale căror interese ar trebui să le reprezinte. Prinşi în bătălii politice şi contre care nu aduc nici un beneficiu cetăţenilor, aleşii pasează vină între ei până când fie botoşănenii uită, fie problemele se rezolvă de la sine. Un exemplu în acest sens este şi criza de locuri din spitale de luna trecută. Atunci, din cauza numărului mare de cazuri de Covid19, numărul de locuri pentru această categorie de bolnavi a devenit insuficient, iar factorii de decizie s-au întâlnit pentru a găsi o soluţie. Au urmat discuţii în contradictoriu, vină pasată de la unii la alţii până când numărul de cazuri a început să scadă, iar problema s-a rezolvat de la sine.
O situaţie similară se înregistrează şi în cazul Spitalului de Îngrijiri Paliative. Astfel, după mai bine de un an de la debutul unei crize sanitară fără precedent în istoria recentă, municipiul are în continuare un spital ultramodern care stă cu lacătul pe uşă deoarece autorităţile nu au fost în stare să racordeze clădirea la utilităţi.
S-au avansat termene, care nu au fost, însă, respectate, iar autorităţile nu au făcut decât să spună că sunt în căutare de soluţii pentru accelerarea lucrurilor, fapt care evident nu s-a întâmplat din moment ce unitatea sanitară este în continuare nefuncţională. Acum, deşi unitatea sanitară trebuia să fie gata în luna martie, termen avansat de trei ori, primarul municipiului, social democratul Cosmin Andrei, spune că peste aproape şase luni unitatea sanitară ar putea fi în sfârşit dată în folosinţă. Cu puţin noroc, însă, până atunci pandemia de Covid19 s-ar putea încheia, problema rezolvându-se din nou de la sine.
„Pentru aceste lucrări avem șase luni, dar dorim să le finalizăm în trei”
Edilul a declarat zilele trecute că în maxim o săptămână ar trebui închisă licitația privind realizarea utilităților la Spitalul Municipal de Boli Cronice și Îngrijiri Paliative. Asta, însă, cu două condiţii, esenţiale. Dacă vor exista firme interesate și nu vor fi contestații.
Optimist, Cosmin Andrei a precizat că în cazul în care licitația va fi adjudecată, se vor grăbi lucrările, astfel încât unitatea spitalicească să devină, în sfârşit, funcțională.
„S-au cerut o serie de clarificări la licitația care este în desfășurare, iar dacă nu sunt aspecte care să țină de contestații sau lipsa de interes a agenților economici, într-o săptămână închidem licitația și intrăm în evaluare pentru utilitățile care se referă la alimentare cu apă, agent termic și canalizare. Branșamentul electric este deja realizat, iar ca și orizont de timp pentru aceste lucrări avem șase luni, dar dorim să le finalizăm în trei”, a precizat Cosmin Andrei.
Spital gol şi vină pasată de la unii la alţii
Spitalul care se află în curtea Spitalului de recuperare, a devenit un adevărat măr al discordiei între politicieni, dar și medici, deopotrivă. Unitatea sanitară a fost finalizată în toamna anului trecut, dar nu a fost racordată la utilităţi. Fiind singurul spital din judeţ dotat cu sursă proprie de oxigen pentru fiecare pat din saloane, spitalul se preta cel mai bine pentru a fi transformat în unitate Covid.
În toamna anului trecut reprezentanţii constructorului spuneau că lucrările erau la un stadiu de peste 90%. Primarul Cosmin Andrei spune, însă, că termenele de finalizare a lucrării au fost amânate de constructor. La rândul lor reprezentanţii constructorului îl contrazic pe edil. „Noi, dacă azi ne spune că au utilităţile şi să predăm lucrarea, în 2-3 zile totul este predat către CNI”, a spus Radu Mihalache, reprezentantul constructorului.
Întrebat care este stadiul lucrărilor primarul Cosmin Andrei a declarat că acestea nu sunt finalizate şi pasează vina pe fostul primar, deşi timp de opt ani a fost viceprimar, dar şi pe CNI.
CNI spune că nu poate recepţiona lucrarea fără utilităţi
La începutul lunii aprilie prefectul judeţului, Dan Nechifor, a făcut demersuri la CNI, beneficiarul lucrării, care trebuie să facă recepţia. Reprezentanţii instituţiei au spus chiar că sunt de acord ca spitalul să fie transformat în spital Covid, dar că pentru asta ei trebuie să facă recepţia lucrării, ceea ce este imposibili din cauza lipsei branşamentelor la utilităţi, aruncând vina iar în curtea Primăriei Botoşani.
Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate. Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii. Dotările vor fi asigurate de CNI, dar şi de municipalitatea botoşăneană.
Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.
Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu, însă lucrările au început în noiembrie 2017. Noul spital se află lângă Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”.