miercuri, aprilie 2, 2025
AcasăPrima PaginăConcursul nepriceperii. Candidații la șefia CAS Botoșani au picat la prima probă

Concursul nepriceperii. Candidații la șefia CAS Botoșani au picat la prima probă

Concursul organizat săptămâna trecută, pentru ocuparea unuia dintre cele mai importante posturi din sistemul sanitar, s-a dovedit a fi o nucă prea tare pentru cei trei aspiranți la fotoliul de șef al Casei Asigurărilor de Sănatate (CAS) Botoșani.

Candidații care și-au depus dosarele au fost Mirela Saucă, consilier județean PNL, care este chimist de profesie, Cristina Bahrin, economist, membră PNL și fost director al Spitalului de Pneumoftiziologie și Veronica Andronachi, care este în prezent chiar directorul economic al CAS Botoșani. Niciuna dintre cele trei nu a reuşi, însă, să obţină o notă de trecere. Astfel, Mirela Saucă a luat 61 de puncte, Cristina Bahrin 57,30, iar economista CAS 52,50. Astfel, toate candidatele au picat încă de la proba scrisă, minimul fiind 70 de puncte. Pentru că a fost a doua sub linie, este posibil ca Mirela Saucă să depună contestație, aceasta având nevoie de 9 puncte pentru a fi declarată admisă.

Şefia CAS Botoşani, conform negocierilor din coaliția de guvernare, ar fi revenit celor de la USR-PLUS, având în vedere că la nivel național, această alianță, devenită mai nou un singur partid, a obținut portofoliul Sănătății în Guvern Cîțu, iar candidatura celor doua reprezentante ale PNL nu pare să fi fost pe placul USR-iștilor. Aceeaşi situaţie este şi la nivel naţional. Astfel, aceasta ar putea fi una dintre explicaţiile pentru absenteismul în masă al candidaţilor.

„Nu ne interesează ce interese politice județene deranjăm”

Concursul, așa cum deputatul Oana Țoiu amenința în urmă cu ceva timp, a fost unul foarte dur. „Nu ne interesează ce interese politice județene deranjăm. Lansăm concursuri deschise, publice, corecte, organizate național, și nu vom da înapoi. De deranjat posibil că va deranja, Casa Națională de Asigurări de Sănătate gestionează unul dintre cele mai mari bugete din țară”, este postarea de pe pagina Oanei Ţoiu, deputat USR.

Aceste “amenințări” se pare că au avut un efect major, dacă nu mai puțin de 21 dinre cei 54 de candidați nu s-au presentat la proba scrisă. ”5 din 33 au promovat. Ca să promovezi trebuia notă de peste 7. 19 candidați au luat sub 5. 26 candidați au luat sub 6. 21 nu s-au prezentat la concurs”, este postarea fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu pe pagina lui de socializare.

Cea mai mare notă a fost obţinută de candidatul din Maramureş

Cea mai mică notă la concurs a fost obţinută de candidatul din Dâmboviţa, care a primit 11,30 de puncte. La polul opus este candidatul pentru Maramureș, care a luat 93,30 de puncte, iar pe locul doi cel de la Iași, cu 80 de puncte.

O surpriză neplăcută este şi candidatul la șefia Casei de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţai Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, care a luat 49,25 de puncte. Din 100.

Demitere în masă în urmă cu un an

În urmă cu exact un an, conducerea CNAS a emis o decizie prin care a schimbat din funcție toți președinții directori generali ai caselor județene de asigurări de sănătate, inclusiv la Botoșani.

Ulterior, Curtea Constituțională a României a intervenit asupra actului normativ prin care s-a produs schimbarea celor 40 de directori, pe principiul neconstituționalității. Concursul, care urma să aibă loc în iunie 2020, a fost astfel suspendat și organizat acum.

Duritatea acestui concurs nu este, însă, o noutate, mai ales când orgoliile politice sunt la cel mai înalt nivel. În 2016, când a fost organizat un concurs sub Guvernul Cioloș, candidatul de atunci, Costel Lupașcu, a fost picat încă de la proba de dosare. Ulterior, acesta a fost totuși “uns” șef al CAS Botoșani, după un concurs ulterior, mai puțin strict.

Carmen Nicolau, care este și directorul interimar al CAS acum, este şi unul dintre cei mai longevivi directori de instituţii publice din judeţ, fiind la conducerea CAS mai bine de 12 ani. Aceasta nu s-a înscris, însă, la concurs.


Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
10.6 °
8.9 °
79 %
2.7kmh
100 %
mie
9 °
J
8 °
vin
15 °
S
17 °
D
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...