Opt foști deputați și senatori din Botoșani au făcut front comun și au depus o plângere în instanță, invocând nulitatea legii prin care au fost desființate pensiile. Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Botoșani împotriva Parlamentului României, în speță Secretariatul General al Camerei Deputaților și al Senatului, în baza comunicărilor primite prin care erau anunțați că nu vor mai beneficia de aceste drepturi.
Dosarul a fost înregistrat pe 14 aprilie, la Secția civilă, fiind în prezent în procedura de verificare a legalității.
Inițiatorii acțiunii sunt Gheorghe Avram (fost senator PDSR în legislatura 1996-2000, Ștefan Baban (fost deputat PRM în legislaturile 1996-2000, 2000-2004 și 2004-2008), Mihai Baltă (fost deputat PDSR și PSD în legislaturile 2000-2004 și 2012-2016), Dumitru Codreanu (fost senator PRM în legislatura 2000-2004), Doina Micșunica Drețcanu (fost deputat în PDSR și PSD în legislaturile 2000-2004 și 2012-2016), Costică Macaleți (fost deputat PDSR și PSD în legislaturile 2004-2008 și 2008-2012), Gheorghe Marcu (fost deputat FSN, PDSR și PSD în legislaturile 1990-1992, 2000-2004 și 2008-2012).
„Nu comentez nimic”
Care va fi soarta acestei acțiuni, este greu de spus. Contactat de reporterii „Monitorul de Botoșani”, Costică Macaleți a refuzat să facă comentarii pe această temă. „Nu comentez nimic. Să așteptăm decizia instanței”, a spus Costică Macaleți, deși, cu numai o lună în urmă, acesta era de o altă părere.
„Eu rămân la principiul contributivității pentru toți pensionarii, indiferent de categoria profesională din care au făcut parte, pentru că altminteri vor exista tot felul de inițiative legislative în acest sens”, spunea atunci Costică Macaleți, care a apreciat inițiativa eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari ca fiind una „ok”, doar că „ideea ar trebui dusă până la capăt, în sensul eliminării tuturor pensiilor speciale”.
În schimb, Mihai Bată a precizat că aceasta ar fi o acțiune deschisă la inițiativa Asociației Foștilor Parlamentari. „Acțiunea a fost deschisă pentru asigurarea constituționalității legii. Orice lege trebuie să fie constituțională. În momentul în care sunt unele probleme, atunci faci acțiune în instanță”, a explicat Mihai Baltă.
În schimb, Doina Micșunica Drețcanu a refuzat să comenteze situația. „Acțiunea a fost deschisă de o casă de avocatură. Vorbiți cu avocații”, a spus aceasta, după care a sistat conversația.
Procese deschise şi la nivel naţional
Cazul de la Botoșani nu este singular. În total, la nivel național, ar fi vorba de 438 de foști parlamentari care au inițiat astfel de acțiuni, procesele fiind deschise la mai multe instanțe, foștii parlamentari încercând să obțină pensiile înapoi, pe această cale. O parte dintre aceste procese au fost inițiate prin intermediul Casei de Avocatură Zamfirescu Racoţi Vasile&Partners. Majoritatea foștilor parlamentari invocă faptul că aceste drepturi, odată obținute, nu puteau fi desființate, ci cel mult diminuate.
Pensii speciale desfiinţate în luna februarie
Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie, cu o largă majoritate din partea actualilor deputați și senatori. La scurt timp de la adoptarea legii, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare a fost discriminatorie, însă Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări, întrucât se depășise termenul legal de contestare.
Un calcul făcut la începutul acestui an arăta că statul român plătea anual circa 12 milioane de lei pentru pensiile speciale a 827 de foști parlamentari. Calculate în funcție de numărul de mandate, pensiile speciale brute ale deputaților și senatorilor variau între 2.131 de lei și 14.930 lei. Aceste sume se adunau însă la pensiile obținute pentru vechimea în muncă.