Şoferul care a ucis un bărbat cu mașina în comuna Cândești, în după-amiaza zilei 14 octombrie 2020, a scăpat de pușcărie. Condamnat inițial de Judecătoria Dorohoi la trei ani de închisoare cu executare, Eduard Gherasim, în vârstă de 19 ani, din comuna Ipotești, județul Suceava, a formulat apel, iar magistrații i-au admis acțiunea și au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Prin urmare, tânărul nu va mai fi încarcerat, dar va trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de instanță, pe o durată de patru ani.
Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției și efectuarea de reparații neautorizate la mașină după producerea accidentului, Eduard Gherasim s-a ales și cu o pedeapsă complementară constând în interzicerea exercitarea dreptului de a conduce orice vehicul pentru care legea prevede necesitatea deținerii permisului de conducere pe o perioadă de trei ani. Sentința definitivă a fost pronunțată luni, pe 19 aprilie a.c., de Curtea de Apel Suceava. Cât privește daunele solicitate de urmașii bărbatului ucis în accident, judecătorii au dispus crearea unui nou dosar și continuarea procesului în civil.
Condamnare după un proces la foc automat
Condamnarea tânărului a avut loc după un proces care s-a derulat la foc automat. Asta pentru că Eduard Gherasim a apelat la o strategie folosită de mulți infractori. Atunci când se văd trimiși în judecată și riscă pedepse grele, mulți dintre autorii infracțiunilor preferă să recunoască faptele și cer să fie judecați pe baza probelor administrate în anchetă. Asta pentru că procesul este foarte scurt, iar Codul penal prevede clar reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime, eliminându-se riscul și eventualitatea aplicării unei pedepse mai aspre.
Pentru cei trimiși în judecată, această reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime în cazul închisorii poate avea beneficii și pe planul individualizării modalității executării pedepsei. Odată micșorate limitele, acuzatul ar putea benefia de suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Astfel, dacă pedeapsa ar fi fost mai mare de trei ani de închisoare, Eduard Gherasim nu mai putea beneficia de aplicarea instituției suspendării sub supraveghere. Iar riscul era destul de mare, în condițiile în care procurorii l-au acuzat de comiterea a infracțiuni – ucidere din culpă (n.r. – la care pedeapsa maximă poate ajunge la 5 ani de închisoare), părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia (n.r. – pedeapsa e închisoare de la 2 la 7 ani) și nerespectarea atribuțiilor privind verificarea ori efectuarea reparațiilor după un accident rutier (n.r. – aici pedepsele sunt închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă).
Recunoaşterea faptelor l-a scăpat de puşcărie
Găsit vinovat la toate aceste capte de acuzare, tânărul risca să primească pedeapsa cea mai mare la care se adauga un spor reprezentând o treime din totalul celorlalte două pedepse, ori prin recunoaștere limitele s-au diminuat. Prin urmare, recunoașterea l-a salvat de la pușcărie, iar acest lucru s-a văzut la Curtea de Apel Suceava, unde judecătorii au fost mult mai indulgenți. Așa se face că deși a comis trei fapte extrem de grave, în urma procesului care a durat numai patru luni el a scăpat de pușcărie. Este drept, a stat aproape trei luni în arest preventiv și alte trei luni în arest la domiciliu.
Şoferul a fugit după accidentul mortal
Accidentul mortal a avut loc pe 14 octombrie 2020, când Eduard Gherasim conducea un Audi închiriat pe drumul național 29C, care leagă orașul Bucecea de orașul Siret (județul Suceava). Pe raza localității Cândești, tânărul a izbit cu mașina un bărbat de 49 ani, din localitate, care circula pe marginea șoselei lângă o bicicletă. În urma impactului, localnicul a suferit mai multe leziuni grave și a murit în scurt timp.
Când a realizat ce a făcut, suceveanul a fugit de la locul faptei, dar polițiștii botoșăneni au reușit să-l identifice și l-au reținut. Cercetările aveau să arate că în zile care s-au scurs de la producerea accidentului și până la capturarea lui, tânărul și-a procurat elementele de caroserie auto, pe care le-a asamblat personal, cele avariate aruncându-le în încercarea de a ascunde urmele accidentului. Arestat preventiv în primă fază, Eduard Gherasim a fost plasat ulterior în arest la domiciliu.