Cel mai mare protest organizat vreodată în județ de agricultori a paralizat municipiul Botoșani pentru câteva zeci de minute. Supărați că au tot fost amânați de la o lună la alta, zeci de fermieri au venit cu tractoarele în municipiu pentru a arăta că răbdarea lor a luat sfârșit și că le-a ajuns cuțitul la os. Încolonați la intrarea în municipiu dinspre Răchiți, ei au mers în marș pe strada Împărat Traian, după care au urcat pe strada Uzinei și s-au îndreptat pe Calea Națională spre Piața Revoluției, claxonând continuu.
Pe traseu, coloana formată din cele 34 de tractoare a bulversat traficul auto pe porțiuni întregi, iar imaginea cu mastodonții pe străzile municipiului a fost una copleșitoare. Protestul a semănat mai mult cu răscoală țăranilor din 1907, dar mult mai pașnică și cu tehnologia din ziua de azi. Chiar dacă ceilalți șoferi au așteptat minute în șir pentru ca traficul să fie decongestionat, mulți dintre cei aflați în tranzit i-au încurajat pe agricultori, zeci de botoșăneni fiind surprinși de amploarea protestului. De altfel, pe tot traseul oamenii se opreau din mers și imortalizau scenele cu ajutorul telefoanelor mobile.
Protestatari legitimaţi de poliţişti
Nu au lipsit însă și incidentele. Pe tot traseul, protestatarii au fost însoțiți de echipaje ale Jandarmeriei și Poliției, care au încercat să îi țină compacți pe agricultori. Doar că cei veniți cu tractoarele s-au simțit tracasați și chiar au acuzat faptul că sunt grăbiți de forțele de ordine.
Un alt incident a fost la intrarea în Piața Revoluției, atunci când au încercat să pătrundă dincolo de gardul de protecție, pentru a-și desfășura bannerele și lozincile, agricultorii s-au văzut legitimați de polițiști. Pe acest fond, între protestatari și cei din cordonul de ordine au existat o serie de replici pe un ton mai ridicat.
Spiritele s-au calmat însă imediat, pichetarea desfășurându-se fără evenimente.
„Interesul lor este ca marile corporaţii să îngroape agricultura românească”
Protestul a fost organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „GRÂNARII” – „DĂ-TE PE BRAZDĂ”, membrii acesteia fiind revoltați de tergiversarea acordări despăgubirilor pentru culturile calamitate în primăvara anului 2020 și întârzierea plății procentului rămas de achitat pentru culturile de toamnă din anul 2019. Doar că, odată ajunși în fața Palatului Administrativ, agricultorii și-au adus aminte de toate măsurile luate de autorități și care i-au afectat atât pe cultivatorii de terenuri, cât și pe crescătorii de animale, iar reproșurile au început să vină în valuri.
„După ce că noi nu am fost în stare să negociem la Bruxelles sume mai mari pentru fermierii noştri, le tăiem şi pe acelea pe care le avem. Europa ne dă voie să dăm ANT (n.r. – ajutorul național tranzitoriu) cât avem nevoie, dar Guvernul României este împotriva ajutorului acordat agriculturii. Este cel mai incapabil ministru al Agriculturii şi cred că ar trebui demis din prima. Nu are ce căuta în fruntea Ministerului Agriculturii, pentru că distruge România, nu o clădeşte şi nu o ridică unde trebuie ridicată. Noi, dacă nu suntem salvaţi, agricultura României cade de tot. Interesul lor este ca marile corporaţii să îngroape agricultura românească şi să umple supermarketurile numai cu importuri„, a afirmat preşedintele unei cooperative agricole, Constantin Nechifor.
„Nu avem bani de motorină, nu avem nimic”
De la reducerile aplicate la ANT-ul, la neplata subvenției la motorină și neplata la timp a despăgubirilor, problemele păreau destul de grave. „Suntem în luna aprilie şi noi nu am primit un ban. Noi trebuie să ne apucăm de treabă şi nu avem bani de motorină, nu avem nimic. Ni s-a promis că o să ni se dea. Nu ştiu care e problema că nu vor să ne ajute deloc. Au luat acum şi sprijinul de la tomate, şi sprijinul cuplat pentru soia, şi pentru lucernă. Nu ştiu unde vor să ne ducă domnii aceştia. Vor să ne desfiinţeze, să vină altă ţară să ne ia firmele? Vrem să discutăm cu domnul prefect şi să avem o intervenţie la domnul premier, că la domnul ministru nu mai avem ce face. Dumnealui, când am fost la Bucureşti, s-a apucat de plantat copaci. L-a apucat ecologizarea. (…) Imputurile s-au scumpit, începând de la îngrăşăminte, seminţe, pesticide, insecticide şi motorina cu 40-50% şi la noi toate scad. Nu ştim ce vom face. Asta e o problemă generală. Am vorbit să venim cu 40 de tractoare, dar băieţii voiau să vină cu o sută şi ceva”, a declarat fermierul Virgil Buchi.
La lapte, de exemplu, spuneau crescătorii de animale, ANT-ul este de 2 lei la tona de lapte, asta în condițiile în care în Austria același ajutor este de 150 de euro. Cu subvențiile diminuate, cu restanțe la bănci, agricultorii se plângeau că riscă să fie executați silit de bănci și să nu-și mai poată continua activitatea, ceea ce ar putea avea efecte devastatoare inclusiv asupra populației, prețurile la produsele agro-zootehnice riscând să crească.
„Ajutorul oferit de stat pentru achiziția unei vaci este de 5 lei. Cu cinci lei nu pui nici măcar crotalul. Ce să fac eu cu 5 lei?!”, s-au plâns fermierii, care spun că nu prea au cum să mai supraviețuiască. „Noi am cheltuit – motorină, semințe, tratamente – iar acum suntem aproape în gaură”, a spus Ioan Mihai Matei.
Întâlnire cerută cu prefectul
O delegație a protestatarilor a cerut o întâlnire cu prefectul județului pentru dialog, în încercarea de a-și prezenta revendicărilor, dar și cu speranța că vor primi o serie de răspunsuri la noianul de probleme. Când au văzut măsurile propuse de Ministerul Agriculturii pe hârtie, fermierii au luat din nou foc acuzând faptul că, prin reducerile aplicate la toate programele de ajutorare, Guvernul ar pune în pericol securitatea alimentară națională. Prin urmare, discuțiile s-au prelungit, dar nu au dus la găsirea unor soluții care să detensioneze situația.
Ba mai mult, agricultorii au scos la iveală și alte probleme. Ei s-au plâns că și atunci când merg să încheie asigurări pentru culturi ei nu sunt luați în seamă. În plus, lipsa unui fond de garantare, ei sunt lăsați expuși în fața intemperiilor vremii.
Prefectul Dan Nechifor a discutat cu ei timp de mai bine de o jumătate de oră, încercând să le arate că în relația cu statul fermierii ar trebui să fie mult mai bine organizații, inclusiv în asociații, și să apeleze la ajutorul firmelor de consultanță juridică, atunci când văd că unele lucruri nu merg pe făgașul normal. Crezând că sunt duși cu vorba, agricultorii au reacționat din nou l-au întrebat direct pe prefect – câte din promisiunile făcute de guvernanți, atât în toamna lui 2020, cât și la discuțiile de la începutul acestui an s-au concretizat? Iar răspunsul a fost unul scurt și sec – niciuna.
Prins în corzi, prefectul a răspuns la rândul său sincer și direct – „Nu am niciun răspuns concret”. În schimb, le-a promis că va transmite la București lista cu revendicările din protest.
Ameninţări cu noi proteste
Supărați că nu se întrevăd soluții în viitorul apropiat, fermierii au amenințat că vor bloca drumul european E 58 până când ministrul Agriculturii va decide ori să achite toate restanțele, ori să-și dea demisia. „Vom duce tractoarele acolo, le închidem și plecăm. Să vedem ce o să facă atunci. A fost limpede – cu proteste pașnice nu rezolvăm nimic. Ar trebui să ieșim cu toții în stradă, cum a fost în Franța, cu utilaje și cu animale, și abia atunci se vor vedea proporțiile dezastrului”, au spus agricultorii.