În faţa celui de-al treilea val al pandemiei când numărul de noi cazuri de Covid19 creşte de la o zi la alta Spitalul Judeţean nu mai face faţa valului de pacienţi cu care se confruntă. Din acest motiv reprezentanţii celei mai mari unităţi sanitare din judeţ au formulat o cerere către Prefectură prin care au solicitat găsirea de noi paturi la nivelul judeţului pentru bolnavii Covid. În acest context prefectul a convocat, ieri, o şedinţă la care au participat directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului de Urgență „Mavromati” – economistul Doina Caba, directorul medical – doctorul Radu Laurian, coordonatorul UPU – doctor Ramona Guraliuc, coordonatorul campaniei anti-Covid pe județ – doctorul Iulian Preda, împreună cu managerul Spitalului de Pneumoftiziologie – Costel Lupașcu, managerul Spitalului Municipal Dorohoi – doctor Valerian Andrieș și managerul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe – economistul Gabriela Varzari.
Întâlnirea, care a avut loc pe 1 aprilie, s-a dovedit a fi, însă, o glumă proastă şi amară. Astfel, orgoliile şi încăpăţânarea participanţilor nu au adus nici o soluţie pentru aglomeraţie din spitale, din secţiile Covid şi mai ales din Urgenţe, unde pacienţii stau câte 12-14 ore pentru a fi internaţi. În tot acest timp, Spitalul de Paliaţie stă în continuare închis, deşi a trecut mai bine de un an de la debutul pandemiei în judeţ, iar protestele din oraş împotriva măsurilor anti covid continuă, situaţia din spitale devine tot mai gravă.
Trei paturi în plus la ATI
Pe principiul „noi ştim mai bine”, prefectul, medicii şi directorii de spitale s-au contrazis pe tot parcursul şedinţei, care a durat aproape două ore, fără a se ajunge, însă, la niciun numitor comun. Singura soluţie concretă care a fost luată a fost aceea de a suplimenta numărul de paturi de la ATI cu încă trei. Astfel, în prezent pe Secţia de Reanimare sunt 18 paturi pentru bolnavii Covid şi nouă pentru cei non-Covid. Pentru restul problemelor soluţia a fost „vom analiza”.
Prefectul vrea să transforme Secţia Săveni în Spital Covid
Reprezentanţii SJU susţin ca la momentul actual ar fi nevoie de 40-50 de paturi în plus pentru a face faţă fluxului mare de bolnavi. În încercarea de a veni în sprijinul medicilor soluţia care părea cea mai la îndemână, a venit din partea prefectului județului Botoșani, Dan Nechifor. Acesta a propus ca Secția Săveni a SJU să fie transformată în secție COVID, iar 20 dintre cele 40 de locuri de acolo să fie destinate bolnavilor infectaţi cu SARS-CoV-2, rezolvându-se astfel, parţial criza de locuri. Soluţia nu a fost, însă, pe placul reprezentanţilor Spitalului Judeţean.
Managerul Doina Caba a declarat, însă, că această soluţie nu poate fi pusă în practică deoarece la Săveni nu sunt instalații de oxigen, iar directorul medical al SJU a invocat distanţa mare faţă de Botoşani.
„Noi nu ne asumăm riscul să ducem pacienţi de Covid formă medie la Săveni, care au potenţial să devină forme critice, la 30 de kilometri de Botoşani. Noi de asta am venit azi aici. Să cerem ajutorul colegilor de la celelalte spitale, să suplimenteze numărul de paturi pentru Covid, pentru a putea prelua din cazurile de la Judeţean. Să nu uităm că la Judeţean sunt multe specialităţi medicale unice pe judeţ. Îi afectăm şi pe ceilalţi bolnavi, non-covid, în felul ăsta”, a spus medicul Radu Laurian, directorul medical al SJU.
Prefectul Dan Nechifor a replicat, însă, că celelalte spitale suport nu pot fi sufocate. „Nu văd ce vă împiedică, având în vedere că personalul este al Spitalului Județean și puteți să luați concentratoarele de oxigen pe care le aveți pe stoc și să faceți paturi pentru forme ușoare și medii. Eu nu pot să țin 20 de paturi la o secție exterioară a Spitalului Județean și să-i călăresc pe cei de la Recuperare sau Pneumoftiziologie. Nu vreți de nici o culoare să vă atingeți de acea secție exterioară, deși este a spitalului, pentru că nu vrem să mutăm doctorii la Săveni. Iată că după un an nu avem instalaţii de oxigen nici la Dorohoi, nici la Infecţioase, nici la TBC. Azi ne întrebăm unde suntem şi vă spun eu. Tot acolo suntem, ca acum un an”, a replicat acid Dan Nechifor.
Încă 10 locuri ar putea fi amenajate la Recuperare
Directorul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, Gabriela Varzari, a spus că spitalul pe care îl conduce ar mai putea suplimenta numărul de paturi COVID doar cu 10 locuri, întrucât unitatea nu asigură circuite, iar personalul medical este insuficient. „Spitalul nu poate asigura circuite și nu avem nici personal de specialitate. Avem un infecționist cu jumătate de normă care vine de la Infecțioase și avem un medic pneumolog”, a spus economistul Gabriela Varzari.
Managerul Spitalului Județean a spus că va analiza și s-a avansat și o propunere ca 20 de paturi COVID să fie înființate la Secția Psihiatrie.
La Spitalul de Pneumoftiziologie, dar și la Spitalul Municipal din Dorohoi, care sunt spitale suport COVID, numărul de paturi nu poate fi suplimentat. „Nu avem cum să extindem în acest moment. Am pus paturi atât cât ne permite spaţiul şi circuitele avizate de DSP. Plus că urmează să intrăm în renovare cu anumite secţii”, a spus medicul Valerian Andrieș, directorul Spitalului municipal Dorohoi.
„Dacă toţi ne-am face treaba, lucrurile ar decurge mai bine”
Punctul pe i a fost însă pus de şeful UPU, medicul Ramona Guraliuc, care a cerut tuturor celor prezenţi să găsească, totuşi, o soluţie la problema care devine din ce în ce mai gravă. „Reproşurile vin cel mai des către noi, cei din urgenţe, pentru că pacienţii sunt nervoşi, pe bună dreptate, pentru că stau foarte mult timp la noi şi nu din vina noastră. Noi îi evaluăm, dar nu avem unde să îi internăm. Îi trimitem la Recuperare, este plin, îi trimitem la Infecţioase, este plin, îi trimitem la TBC, este plin. De foarte multe ori nu reuşim să găsim soluţii reale. Numărul de pacienţi este tot mai mare. Acum ne luptăm cum îi punem, cu ce îi transportăm, dar ei stau 12-14 ore pe 5 metri pătraţi în Urgenţe ca sardinele. Dacă toţi ne-am face treaba şi am lua aceşti pacienţi, după ce au fost stabilizaţi, lucrurile ar decurge mai bine. Pot să afirm că sunt pacienţi care mai sunt ţinuţi în spital deşi sunt stabili, sunt fără oxigen, iar în UPU creşte numărul celor în aşteptare”, a spus medicul primar Ramona Guraliuc, şeful UPU-SMURD.
Spusele acesteia au fost întărite şi de medicul Iulian Preda, care crede că circuitul pacientului se încurcă din cauza modului în care unii medici aleg să elibereze cu întârziere saloanele de suspecţi sau de confirmaţi în unele secţii. „Până obţii un loc în spital parcă te lupţi pentru mama ta. Pentru fiecare pacient în parte. UPU este asaltat efectiv în această perioadă. În primul rând de numărul mare de pacienţi Covid, dar şi faptul că este în şantier acum acolo. Degeaba rezolvi pacientul, ai pus diagnosticul, dar când vrei să îl internezi nu ai unde, staţiile intermediare sunt ocupate, UPU se ocupă şi tot lanţul ăsta de slăbiciuni se înfundă şi la un moment dat o să avem pacienţi la poarta spitalului”, a spus medicul primar chirurg Iulian Preda.
„Noi avem o capacitate limitată la UPU”
Medicul şef al UPU le-a cerut colegilor care se ocupă de cazurile covid, în spitalele din judeţ, să se implice mai mult şi să încerce să interneze mai repede cazurile care sunt în aşteptare.
„Acum este un vârf pe care nu reuşim să îl controlăm. Pentru că practic nu am reuşit să ieşim din celălalt val. Indiferent ce am spune, noi avem o capacitate limitată la UPU. Trebuie puse pe hârtie argumente pro, contra, dar cert este că avem nevoie de ajutor. Văd că pe secţii se pune problema cum stau pacienţii, cu spaţiu, 3, 2 sau unul în salon. Păi ei în UPU stau unul lângă altul ore în şir. E un cerc vicios în care eu cred că sunt colegi medici. Noi pacienţii nu putem să îi dăm afară din UPU. Îi ţinem acolo şi încercăm să găsim soluţii atât cât putem noi, dar nu este OK. Şi nu pot să vă reproduc discuţiile, pentru că sunt urâte. Un pacient care consideri că este stabil şi îl trimiţi la un spital de suport, medicii de acolo găsesc tot felul de motive, că are patologie cardiacă, că are nu ştiu ce altă afecţiune. Dar acel pacient are o medicaţie, are un consult de specialitate în Urgenţe. Ar trebui să ne asumăm, cât de cât, cu toţii”, a mai spus medicul şef al UPU-SMURD.
DSP va reevalua spitalele
La finalul întâlnirii, reprezentantul DSP Botoşani a precizat că aşteaptă solicitarea şi motivarea celor de la SJU legat de numărul de paturi, urmând ca în perioada imediat următoare să fie reevaluate toate spitalele şi posibilităţile acestora de a mai interna pacienţi.
„În perioada imediat următoare, DSP Botoșani va evalua fiecare unitate spitalicească în vederea stabilirii exacte a numărului de paturi necesare pentru tratarea pacienților Covid, în funcție de specificul fiecărui spital sau secție exterioară. Rezultatele vor fi comunicate unităților spitalicești pentru suplimentarea efectivă a paturilor dedicate Covid. Analiza va ține cont de infrastructură, circuite și dotări necesare, dar și de tratarea, în continuare, a pacienților non-Covid, luându-se în considerare nevoile tuturor cetățenilor din județ”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.
Spital nou ţinut gol
În tot acest timp, un spital nou-nouț, despre a cărui finalizare se preconiza a fi în luna martie, în continuare este gol, cu staţie proprie de oxigen şi cu o capacitate de peste 80 de paturi. Termenul de finalizare al Spitalului de Îngrijiri Paliative a fost devansate de alte trei ori până în prezent, iar Compania Naţională de Investiţii (CNI) dă vina pe Primărie, Primăria pe constructor, iar acesta din urmă pe CNI.
Întrebat care este stadiul lucrărilor primarul Cosmin Andrei a declarat că acestea nu sunt finalizate.
„Spitalul de Paliaţie încă nu este gata. Nu am primit o adresă oficială de la CNI prin care să ni se transmită că au fost finalizată lucrările la acest spital. În paralel efectuăm demersuri pentru branşamentele pentru acest spital, pentru că sunt în sarcina municipalităţii. Cel electric este finalizat, iar cel pentru apă şi canalizare este în curs. În mod normal aceste branşamente trebuiau terminate încă din mandatul trecut, astfel ca lucrările să fie sincronizate, ca atunci când spitalul era gata să fie şi racordat la utilităţi. Recepţia trebuie făcută şi cu aceste utilităţi”, a spus primarul Cosmin Andrei.
Anul trecut reprezentanţii constructorului spuneau că lucrările erau la un stadiu de peste 90%.