Un concurs de angajare din sursă externă organizat de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a fost „aranjat” în cel mai josnic mod cu putință. Pentru a face unele jocuri, fostul șef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Botoșani, colonelul (r) Cornel Guluță, a modificat cu de la sine putere condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească cei care aspirau la funcție. Dat în vileag, ofițerul a recunoscut totul în timpul anchetei și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii militari. Așa se face că, în ciuda acuzațiilor destul de grave, acesta a scăpat cu amânarea aplicării pedepsei.
Hotărârea Tribunalului Militar Iași a fost, însă, contestată de unul dintre candidații care au avut de suferit de pe urma acelui ordin arbitrar, iar situația urmează să fie analizată și de Curtea Militară de Apel București.
Aranjament scos la iveală după contestaţii
În fapt, în octombrie 2016, ISU Botoșani a organizat un concurs de angajare cu recrutare din sursă externă pentru ocuparea postului vacant de ofițer specialist I la Serviciul Logistic – Contencios Administrativ. În urma desfășurării probelor de concurs, a fost declarat „admis” un subofițer din cadrul ISU, absolvent al Universității „Spiru Haret” – Facultatea de Administrare a Afacerilor, care, întâmplător sau nu, avea tocmai specializarea „administrație publică”.
Întreg aranjamentul a ieșit la iveală după ce unul dintre candidații de atunci, F.A.M., a contestat în instanță rezultatele, iar concursul a fost anulat. A urmat un noian de acuzații, iar cazul a fost anchetat de procurorii militari, inclusiv de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, iar într-un final ofițerul a fost pus sub urmărire penală pentru fals intelectual și uz de fals.
„Modificare din proprie inițiativă”
Primele verificări au fost efectuate însă de Direcția de Control și Verificări Interne din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care au evidențiat mai multe aspecte. Astfel, încă din iunie 2016, imediat ce deținătorul funcției a cerut să se transfere la Poliție, în fișa postului, la rubrica pregătire de bază, a fost introdus un domeniu nou, și anume „Administrație publică”. Mențiunile au fost făcute fără nicio bază legală, însă, întâmplător sau nu, printre cei care puteau participa la acel concurs figurau trei subofițeri încadrați deja la ISU, dintre care unul lucra chiar în subordinea lui Guluță.
„Modificarea a fost făcută din proprie inițiativă și fără a informa conducerea inspectoratului despre acest aspect, după cum rezultă din rapoartele personale ale cadrelor militare implicate, și fără aprobarea căreia nu se putea modifica legal fișa postului”, se menționează în raportul IGSU. Prin urmare, noua specializare a fost introdusă în mod nejustificat, odată cu vacantarea postului respectiv, contrar prevederilor interne ale Ministerului Afacerilor Interne.
Şeful ISU audiat de procurori
Doar că acea modificare a avut urmări. Fără să știe de acea adăugire, șeful ISU Botoșani, colonelul Cristian Mihail Amarandei, a avizat organizarea concursului. Dus în eroare, el a considerat că este doar o listare și reînregistrare a fișei în cauză. Așa se face că în cadrul anchetei inclusiv colonelul Cristian Mihail Amarandei a fost audiat de procurori.
Inițial, Cornel Guluță a susținut că ar fi participat la o videoconferință la care conducerea IGSU ar fi solicitat conducerilor inspectoratelor județene să lărgească baza de studii pentru posturile vacante în vederea creșterii șanselor de ocupare a acestora, doar că informația nu a fost confirmată. Concursul a fost anulat, iar cel desemnat câștigător a pierdut postul. Introducerea nelegală a domeniului „administrație publică” a avut ca rezultat și o posibilă vătămare a intereselor candidaților care nu aveau specializarea administrație publică, dar doreau să participe la concurs, în speță candidatul plasat pe locul pe locul 2, F.A.M.
Dosar declinat către DNA
Intrați pe fir, procurorii militari au efectuat o serie de cercetări, după care dosarul a fost declinat către DNA – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, existând suspiciuni de abuz în serviciu. Ulterior, s-a dispus clasarea pentru această faptă, iar dosarul a revenit la Parchetul Militar Iași, fostul șef al Serviciului Logistic din cadrul ISU Botoșani fiind pus sub urmărire penală pentru fals intelectual și uz de fals. Cum probele erau fără dubii, ofițerul a decis să recunoască totul. Astfel, fiind ascultat în prezența apărătorului ales, Cornel Guluță a declarat expres că recunoaște şi regretă comiterea faptelor, acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, și a cerut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.
Procurorii i-au admis cererea și i-au stabilit o pedeapsă rezultantă de un an și două luni închisoare, dar au dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata termenului de supraveghere de doi ani, interval în care fostul ofițer va trebui să respecte mai multe măsuri, printre care și prestarea unui număr de 40 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Muzeul Județean Botoșani sau la Casa Memorială „Nicolae Iorga” Botoșani. Încheiat pe 23 februarie, acordul de recunoaștere a fost validat de Tribunalul Militar Iași luna aceasta, însă sentința a fost atacată cu apel de candidatul de pe locul 2, care în mod normal trebuia să câștige concursul și care consideră că a avut de suferit de pe urma acestui aranjament.
Interesant este însă că, deși investigațiile efectuate au durat aproape patru ani, iar lucrurile erau destul de clare, pe 1 august 2018 Cornel Guluță a fost avansat în grad, este drept la termen, obținând gradul de colonel. Ulterior, însă, el a trecut în rezervă.