A douăsprezecea lună de pandemie în judeţul Botoşani a adus cu sine şi situaţii neobişnuite. Deşi în prag de valul trei, numărul deceselor a scăzut drastic, dar în schimb au crescut foarte mult îmbolnăvirile în rândul copiilor. Astfel, dacă în perioada 15 ianuarie – 14 februarie a fost înregistrată o explozie a numărului de decese provocate de Covid, în condiţiile în care îmbolnăvirile au scăzut la jumătate, în ultimele 30 de zile a fost resimţită o înjumătăţire a deceselor.
În ultimele 30 de zile de monitorizare a autorităţilor sanitare, 34 de botoşăneni şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2, faţă de 68 cu o lună în urmă. Practic, scăderea din această perioadă este prima semnificativă de la 15 octombrie şi până în prezent.
De atunci, în fiecare lună, au fost raportate peste 50 de decese, vârful fiind chiar luna trecută. De altfel şi numărul de îmbolnăviri a scăzut la mai puţin de jumătate faţă de perioada maximă, octombrie-decembrie, când au fost raportate peste 2.500 de cazuri lunar. În ultima lună autorităţile sanitare au înregistrat 1.246 de cazuri de covid.
Ceea ce este mai îngrijorător, însă, este faptul că aproape de două ori mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu Covid în acest interval de timp. Chiar şi doi bebeluşi au venit pe lume în această lună cu virusul SARS-CoV-2 prezent în organism.
Cele 34 de decese au fost înregistrate în nu mai puțin de 15 localități, majoritatea fiind în municipiul Botoşani. Celelalte decese au fost în Dorohoi, Copălău, Frumuşica, Bucecea, Suharău, Româneşti, Conceşti, Suliţa, Manoleasa, Drăguşeni, Ripiceni, Băluşeni, George Enescu, Havârna.
Ideea că boala afectează doar persoanele în vârstă sau cu afecţiuni cronice grave este tot mai mult infirmată de realitate. Printre decesele care au survenit în ultimele săptămâni se regăsesc o fată de 16, o tânără de 26 de ani şi un bărbat de 50 de ani.
Două treimi dintre îmbolnăviri sunt în rândul femeilor
Ceea ce este surprinzător este faptul că aproape două treimi din îmbolnăviri sunt în rândul femeilor, 722 faţă de 524 de bărbaţi. La decese, însă, raportul este inversat, 20 dintre decese fiind în rândul bărbaţilor.
„Femeile sunt mai conştiincioase medical şi merg mai des la medic, se controlează mai des, şi îşi verifică starea de sănătate mai des. Bărbaţii, unii dintre ei, tratează mult mai superficial multe simptome de boală. În general, nu doar legat de Covid. Nu iau bolile în serios şi mulţi ajung la spital aşa zis fără comorbidităţi, dar se descoperă o mulţime de afecţiuni secundare. Şi tocmai pe aceste afecţiuni nedescoperite ei fac complicaţii la Covid”, a spus medical Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.
Mai mulţi bolnavi din mediul rural
Numărul de cazuri noi de Covid a scăzut la 1.246, cu 100 mai puţine faţă de luna trecută. Din raportarea pe zone, se pare că totuşi botoşănenii din mediul urban sunt mai atenţi în ceea ce priveşte măsurile de protecţia, asta pentru că 787 dintre bolnavi sunt din mediul rural şi doar 459 din cel urban.
După o primăvară agitată, cu un lockdown total impus de la nivel naţional, când Botoşaniul ajunsese în Top 3 al judeţelor cu număr mare de cazuri, după Suceava şi Bucureşti, a urmat o vară liniştită, în care situaţia s-a îmbunătăţit radical, lunile de vară, iulie şi august, în ciuda concediilor, marcând un minim al noilor cazuri, cu 150 în iulie şi 165 în august.
Toamna a marcat o recrudescenţă a bolii, ajungând la cifre ameţitoare în perioada octombrie-decembrie, cu peste 2.500 de îmbolnăviri lunar şi câte 50-60 de decese.
Peste 80 de copii infectaţi
Dacă au scăzut îmbolnăvirile, au crescut, în schimb, numărul minorilor infectaţi. Faţă de cei 49 de minori din luna precedent, acum 83 de copii au fost depistaţi cu Covid. Dintre aceştia, nu mai puţin de 16 au vârsta sub 4 ani.
Din păcate, unul dintre bebeluşii depistaţi imediat după naştere, se află intubat la Suceava, starea lui fiind gravă şi la aproape două săptămâni de la naştere.
Mai puţini pozitivi, dar şi mai puţine teste efectuate
Veştile îngrijorătoare vin din analiza datelor statistice ale ultimei luni. Astfel în ultima lună au fost testate cu 1.500 mai puţine persoane faţă de intervalul precedent şi au fost descoperite cu 100 de cazuri mai puţin. Astfel, în cele 30 de zile au fost făcute 11.220 de teste, faţă de 12.499 în luna precedentă. Dintre acestea au fost testate 7.515 persoane unice, faţă de 9.180 în ianuarie – februarie.
Zilele cele mai grele au fost 1 şi 12 martie, când s-au înregistrat câte 63 de cazuri. Dacă în perioada precedentă în 20 zile numărul de cazuri a fost mai mic decât 50, de această dată 18 zile au avut un număr asemănător.
Deşi la nivelul judeţului s-a testat mai puţin, numărul pacienţilor depistaţi pozitivi nu a scăzut drastic. Din contra, raportat la numărul de teste, în ultima lună au fost un caz pozitiv la 6 persoane testate, în timp ce în perioada anterioară au fost unul la aproape 7 cazuri.