Un bebeluş de doar trei zile luptă pentru viaţa lui, care atârnă, parcă, de un fir invizibil. Născut prematur, puţin mai greu decât o sticlă de suc, bebeluşul a venit pe lume infectat cu SARS-CoV-2. Calvarul a început la finele săptămânii trecute, când mama copilului a mers la Maternitate cu dureri cumplite, deşi ştia că mai are de aşteptat până să nască. Medicii au observat că tânăra, în vârstă de 22 de ani, avea deja declanşată naşterea, astfel că au fost nevoiţi să scoată bebeluşul imediat, pentru a evita o tragedie.
„Vârsta sarcinii a fost de 30 de săptămâni. Copilul, de sex masculin, a fost scos după ce mama s-a prezentat la Maternitate cu simptomatologie de naştere prematură. La naştere, copilul a avut 1.270 de grame”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Cadrele medicale au testat mama, la internare, iar ulterior rezultatul PCR a venit pozitiv pentru aceasta, astfel că a fost testat şi bebeluşul, aşa cum prevăd normele. „Fiind vorba de o naştere din mamă pozitivă, conform protocolului, a fost testat şi bebeluşul. Copilul a fost testat la naştere, şi ulterior la 24 de ore. Ambele teste au ieşit pozitive”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.
Transferat la Suceava din cauza stării grave
Copilul a fost imediat izolat de mamă şi de ceilalţi copii, starea lui continuând, însă, să se agraveze din cauza greutăţii mici, dar şi a infecţiei Covid. „Copilul a prezentat agravarea simptomatologiei respiratorii, necesitând intubare după primele 24 de ore de viaţă. Din cauza prognosticului nefavorabil, dat de naşterea prematură şi a pozitivării testului PCR s-a decis transferul la o maternitate de nivel superior”, a mai spus medicul Carmen Zaboloteanu.
Din acest motiv, cadrele medicale au solicitat transferul bebeluşului la Maternitatea Suceava, acesta fiind preluat de un echipaj cu medic al SMURD şi transportat într-un incubator special. „Bebeluşul, pozitiv la testul PCR, a fost preluat cu detresă respiratorie severă, intubat şi transferat la maternitatea Spitalului Judeţean Suceava”, a precizat medicul specialist Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD.
Cazurile de transmitere de la mamă la copil sunt extrem de rare
Copilul a fost internat într-un salon special pentru bebeluşi cu Covid, un asistent fiind special desemnat să aibă grijă doar de el pe timpul internării la Botoşani, fiind singurul cu Covid. „Sunt foarte puţine cazurile la nivel mondial de transmitere mamă – copil”, a precizat un medic specialist din cadrul Spitalului Județean Botoșani.
Trei studii prezentate anul trecut în revista JAMA au ridicat posibilitatea transmiterii pe verticală a noului coronavirus. Au fost prezentate date asupra unor cazuri de nou-născuți cu simptomatologie sugestivă pentru Covid-19 și niveluri crescute ale anticorpilor IgG și IgM specifici infecției cu SARS-CoV-2. Mamele acestor nou-născuți fuseseră diagnosticate cu Covid-19 în ultimul trimestru de sarcină.
Băieţelul este unicul copil al familiei
Mama bebeluşului are 22 de ani, este din judeţ şi iniţial nu ar fi fost de acord cu direcţionare micuţului către Suceava, pentru că ar fi însemnat că se separa de el şi mai mult. Nici la Botoşani aceasta nu a avut voie să îşi strângă copilul în braţe, însă tânăra ştia măcar că este cu el în acelaşi spital.
Potrivit statisticilor, până în prezent au fost diagnosticaţi cu Covid 21 bebeluşi cu vârsta sub un an în judeţul Botoşani, băieţelul fiind cel mai tânăr pacient la care virusul a fost confirmat în urma a două teste consecutive. La începutul acestei luni, o fetiţă abia venită pe lume a fost diagnosticată cu Covid în urma unui prim test. Ulterior, testele efectuate la 24 de ore, precum şi cel la 48 de ore, au fost negative.
„În judeţul Botoşani este cel mai tânăr pacient pozitiv. Am mai avut mame pozitive care au născut, dar au fost feţi negativi. Acum este o anchetă epidemiologică în desfăşurare şi vom vedea exact cauzele pozitivării. Transmiterea placentară este foarte rară”, a mai spus medicul Monica Adăscăliţei.
La polul opus se află un pacient de 97 de ani, care a trecut cu bine peste virus, în toamna anului trecut.