Iulia a luptat din răsputeri să învingă boala pentru bebeluşul ei şi pentru copilul care o aştepta acasă, însă virusul care a schimbat cursul întregii omeniri i-a curmat destinul înainte să-şi poată strânge în braţe copilul abia venit pe lume. Iulia a fost la un pas de a-şi ţine băieţelul în braţe, însă boala a revenit mai agresivă şi a luat-o pentru totdeauna de lângă cei dragi. Tânăra, în vârstă de 29, care a devenit mămică în timp ce era în comă din cauza Covid, a murit la Iaşi, după ce a scăpat de virusul nemilos. Femeia a fost externată de pe Secţia de reanimare de la Botoşani, fiind declarată vindecată de covid, însă, plămânii săi au fost foarte afectaţi de virus şi de perioada cât a stat intubată.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Iulia s-a întors acasă la începutul lunii februarie, însă după doar câteva zile a început din nou să respire greu, având plămânii în continuare afectaţi în urma sechelelor bolii. În acest context a fost direcţionată către Spitalul de chirurgie toracică din Iaşi, pentru ca medicii de acolo să încerce să îi rezolve afecţiunile pulmonare. Din păcate, starea ei a continuat să se înrăutăţească, până la finele săptămânii trecute.
„Frumoasa mea soţie şi mamă a devenit cel mai frumos înger. Băieţii tăi te iubesc”, a fost mesajul postat de soţul femeii.
Şi-a văzut copilul doar prin apel video
Vestea cumplită a picat ca un trăsnet pentru toţi apropiaţii familiei, mai ales că aceştia ştiau că tânăra a fost externată şi dădea semne că se simte mai bine.
Iulia nu a apucat să-şi strângă în braţe bebeluşul abia născut, însă l-a văzut de mai multe ori prin apel video, făcut cu cadrele de la Maternitate. Copilul a rămas mai mult timp în spital, trecând şi acesta printr-o perioadă critică din cauza faptului că a fost scos prematur din burta mămicii. Cadrele medicale au decis, pentru siguranţa lui, să îl ţină în spital sub strictă supraveghere, până când a fost în afara oricărui pericol.
Când a fost externat, însă, mama lui era deja internată la Iaşi.
Tânăra a continuat să îşi vadă pruncul, atât cât a mai putut, prin intermediul unor apeluri video cu soţul ei. Acesta a şi închiriat un apartament în Iaşi, unde a mers cu ambii copii, pentru a fi mai aproape de soţia şi mama copiilor săi. Din păcate, însă, medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva pe tânăra de doar 29 de ani.
„Poate că toată lupta medicilor nu a fost chiar în zadar. Poate totul a fost pentru ca ea să îşi poată măcar vedea copilul şi să ştie că e bine”, a spus un apropiat al familiei.
Tânăra a fost depusă luni la casa părintească, din localitatea Ruginoasa, iar înmormântarea va avea loc astăzi la amiază.
Luptă contra cronometru din prima clipă de viaţă
Iulia a fost diagnosticată cu Covid pe 6 ianuarie, iar trei zile mai târziu a fost internată pe Secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean, din cauza agravării stării sale. Din acel moment o echipă de medici a decis că atunci când starea ei se înrăutăţeşte va fi nevoie de o echipă de specialitate care să o opereze pentru a scoate bebeluşul din uter.
Luni, pe 11 ianuarie, tânăra avea saturaţia de 70. Starea ei a început să se înrăutăţească dramatic, spre seară fiind nevoie ca medicul anestezist să o intubeze de urgenţă pentru a putea fi ventilată mecanic. Din acest motiv, medicul din Secţia de Reanimare a luat decizia ca mama să fie operată de urgenţă pentru a se încerca salvarea bebeluşului.
Astfel, în momentul în care s-a declanşat alerta, o echipă de trei medici de la Maternitate, un medic anestezist şi o echipă de la blocul operator al SJU, s-a mobilizat în câteva zeci de minute, iar pacienta a fost dusă în sala de operaţii.
Medicii ginecologi au scos bebeluşul de 31 de săptămâni, iar acesta a fost imediat preluat de o echipă de neonatologi. Potrivit cadrelor medicale, copilul a avut nevoie de reanimare în primele clipe de viaţă, pentru a fi ajutat să lupte pentru primele guri de aer. Micuţul nu respira şi nu avea bătăi ale inimii, astfel că a fost imediat intubat de echipa medicală de neonatologi.
O ambulanţă cu personalul echipat special pentru transport Covid a stat în permanenţă în aşteptare la Spitalul Judeţean, de unde a preluat echipa de Reanimare şi bebeluşul într-un incubator special. Băieţelul, cu o greutate de 2000 de grame, a fost imediat transportat la Maternitate.