sâmbătă, decembrie 21, 2024
AcasăPrima PaginăCovid-19 este tot mai ucigaș (video)

Covid-19 este tot mai ucigaș (video)

♦ Lupta cu Covid curmă vieţile a cel puţin doi botoşăneni în fiecare zi, însă sunt şi perioade negre cu opt-nouă decese în 24 de ore. 
♦ Monica Adăscăliţei, director DSP: „Deşi numărul de îmbolnăviri scade, agresivitatea virusului dă în continuare cazuri grave”

Perioada de pe 15 ianuarie până la mijlocul acestei luni a adus o explozie a numărului de decese cauzate de Covid-19, în condiţiile în care îmbolnăvirile oficiale au scăzut la jumătate. Astfel, în ultimele 30 de zile au fost raportate aproape la fel de multe decese ca în perioada 15 mai – 14 octombrie. 15% din totalul deceselor cauzate de Covid19 în judeţul Botoşani, adică 68, au fost înregistrate în ultimele 30 de zile de monitorizare a autorităţilor sanitare. Astfel, prima săptămână a lunii februarie a fost una cu adevărat sumbră pentru familiile şi apropiaţii a 36 de botoşăneni. De altfel, în cea mai neagră zi pentru judeţul Botoşani în lupta cu Covid-19 au fost raportate nouă decese în 24 de ore. De marţi 2 februarie, până miercuri, 3 februarie, cinci femei şi patru bărbaţi s-au stins din viaţă din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2 într-un interval de doar 24 de ore.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


În weekendul 5-7 februarie, nu mai puţin de 15 botoşăneni au decedat după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus. Astfel, în decursul a trei zile, 10 bărbaţi şi cinci femei, din municipiu şi din judeţ, cu vârste între 46 şi 86 de ani, au pierdut lupta cu complicaţiile create de noul coronavirus.

„Din păcate, după cum se vede, acest virus continuă să fie extrem de agresiv şi imprevizibil. Deşi numărul de îmbolnăviri scade, agresivitatea virusului dă în continuare cazuri grave şi foarte grave”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

68 de vieţi pierdute în 26 de localități

În total, în intervalul 15 ianuarie-14 februarie, 35 de bărbaţi şi 33 de femei au căzut victime virusului SARS-CoV-2, cifrele fiind asemănătoare şi în ceea ce priveşte raportarea rural-urban.

Cele 68 de decese au fost înregistrate în 26 de localități, majoritatea fiind în municipiul Botoşani. Celelalte decese au fost în Albeşti, Ungureni, Dângeni, Ştefăneşti, Tudora, Ştiubieni, Darabani, Hlipiceni, Răchiţi, Copălău, Frumuşica, Bucecea, Suharău, Româneşti, Conceşti, Rădăuţi Prut, Suliţa, Manoleasa, Drăguşeni, Ripiceni, Băluşeni, George Enescu, Havârna, Dorohoi și Vârfu Câmpului.

Decese la grupa de vârstă 40-50 de ani

Ideea că boala afectează doar persoanele în vârstă sau cu afecţiuni cronice grave este tot mai mult infirmată de realitate. Printre decesele care au survenit în ultimele două săptămâni se regăsesc un bărbat de 41 de ani, doi bărbaţi de 45 de ani, o altă femeie de 46 de ani, doi bărbaţi de 50 de ani şi o femeie de 57. De altfel, raportul este aproape egal între decesele de peste şi sub 70 de ani. Respectiv 36 la 32.

Drept dovadă, printre persoanele decedate sunt cazuri care au decedat la o zi sau două după diagnosticarea cu Covid-19, semn tocmai al faptului că aceştia au ajuns la spital mult prea târziu. În această situaţie a fost şi un bărbat care s-a tratat acasă cu paracetamol până a ajuns la spital cu afectarea ficatului şi în stare foarte gravă de la Covid, decedând după doar 24 de ore. „Automedicaţia este total greşită. Dacă există nişte investigaţii minime, o rază, o analiză, de la care să pornească un tratament, evoluţia este mult mai bună”, a mai spus şefa DSP.

Infectări la jumătate, record la decese

Ceea ce este mai şocant este că, deşi în acest interval de timp au fost înregistrate cele mai multe decese, numărul de cazuri noi de Covid a scăzut la jumătate. 1.346 de botoşăneni au fost depistaţi cu Covid în intervalul 15 ianuarie-14 februarie, faţă de 2.527 în perioada 15 noiembrie – 14 decembrie şi cu 373 mai puţini decât în perioada 15 decembrie-14 ianuarie.

Asta înseamnă un raport extrem de sumbru, de un deces la fiecare 19 persoane care s-au îmbolnăvit de Covid în această perioadă.

Media de noi cazuri a fost de 43 pe zi, în timp ce cea a deceselor a fost de 2,2 zilnic.

A scăzut numărul copiilor infectaţi

Doar 49 de minori au fost diagnosticaţi cu Covid în intervalul 15 ianuarie-14 februarie. Toți copiii diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2 și internați pe Secția de Pediatrie a Spitalului Județean, de la debutul pandemiei până în prezent, s-au vindecat. „Niciun pacient nu este tratat, în acest moment, pe secția destinată minorilor infectați”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al unității sanitare.

Cel mai mic pacient a fost un bebeluş diagnosticat la doar 24 de ore de la naştere. Niciunul dintre copii nu a ajuns în stare critică din cauza infecției.

Mai puţini pozitivi la multe teste efectuate

În perioada 15 ianuarie-14 februarie a crescut şi numărul de teste efectuate, fiind realizate cu aproximativ 2.500 mai multe faţă de perioada precedentă, însă numărul celor pozitivi a scăzut cu aproape 400. Astfel, în cele 30 de zile au fost făcute 12.499 de teste, faţă de 10.157 în luna precedentă şi 10.701 în perioada anterioară. Au fost testate 9.180 persoane unice, faţă de 6.679 în decembrie-ianuarie, şi 6.863 în noiembrie-decembrie.

Zilele cele mai grele ale celei de a zecea luni a stării de alertă au fost 18 ianuarie, când s-au înregistrat 71 de cazuri, 21 ianuarie, cu 66 de cazuri şi 25 ianuarie cu 83 de cazuri de Covid. Dacă în perioada precedentă în 14 zile numărul de cazuri a fost mai mic decât 50, de această dată 20 zile au avut un număr asemănător.

Deşi la nivelul judeţului s-a testat mai mult, numărul pacienţilor depistaţi pozitivi a scăzut. Acesta nu este, însă, neapărat un lucru bun, ci mai mult un semnal de alarmă pentru cadrele medicale, care spun că tot mai mulţi botoşăneni preferă să stea acasă, chiar dacă au simptome specifice Covid. Fie că încearcă să se trateze singuri, fie ignoră complet boala, aceştia ajung, inevitabil, în stare gravă la spital.

„Tot mai mulţi evită spitalul, iar noi nu îi putem testa cu forţa. Asociază spitalul cu forme grave de boală şi spun că vor să stea acasă. Unii nu cred în Covid, alţii se tratează acasă şi când văd că nu se mai poate vin, se testează, ies pozitivi şi deja evoluţia este nefavorabilă”, a explicat medicul Monica Adăscăliţei.

Aceasta spune că este necesar ca pacienţii cu simptome să se prezinte la spital pentru a fi supuşi unui set specific de analize pentru a determina gravitatea afectării pulmonare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
2.3 ° C
3.8 °
2.2 °
79 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
4 °
lun
2 °
mar
6 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e țara: se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

PSD, prin Marcel Ciolacu, mai face o „românească” și pozează într-o mimoză ofensată, aruncând guvernarea cât colo după ce „răii” de dreapta i-au jignit....

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...