Mai bine de jumătate dintre dosarele penale întocmite de către procurorii botoșăneni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, de când a fost declarată pandemia de Covid-19, au fost deja clasate, iar până acum nicio persoană nu a fost trimis în judecată. Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, spune că într-un dosar s-a dispus renunțarea la urmărirea penală, fiind vorba de tânărul care a fugit din Hotelul Rareș, încălcând carantina instituționalizată.
„Celelalte dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor sunt încă în lucru, dar nu avem nici o persoană trimisă în judecată la acest moment”, a recunoscut Valeriu Chihaia.
14 dosare închise
Până în prezent, au fost închise 14 dosare din cele 26 înregistrate inițial, iar situația a fost determinată, spun procurorii, de modul în care a fost modificat textul legii. Dacă înainte simpla nerespectare a măsurilor dispuse putea să atragă trimiterea în judecată, după modificarea Codului penal anchetatorii au fost puși în dificultate. Astfel, pentru a putea trimite în judecată persoanele anchetate, procurorii trebuiau să facă dovada că, prin nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase de către suspecți s-a ajuns la răspândirea bolii. Aparent, pare extrem de simplu, doar că procurorii spun că nu aveau suficiente instrumente pentru a proba că persoana care nu a respectat măsurile a infectat direct cu SARS-CoV-2 alte persoane din jurul ei.
Nebunie declanşată după izbucnirea epidemiei
Printre dosarele clasate la Botoșani figurează și anchetele deschise împotriva a cinci cadre medicale de la Spitalul Județean, bănuite că ar fi încălcat măsurile instituite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.
Nebunia dosarelor penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor a început imediat după declararea epidemiei, când mulți botoșăneni, inclusiv cadre medicale, din motive numai de ei știute, au încercat să ascundă faptul că au fost declarați pozitivi și au fost infectați cu noul coronavirus. În general, anchetele i-au vizat pe cei care au revenit din străinătate, din „zone roşii COVID-19”, și au minţit la frontiera română, pentru a nu fi plasate în carantină, afirmând că vin din alte zone, fără risc. Totodată, în alte cazuri, persoanele puse în carantină sau în autoizolare nu au respectat aceste măsuri.