Afacerile celor care au ajuns acum în funcții cheie ascund tot felul de aspecte inedite și interesante. Este și cazul fostului prefect de Botoșani, Dan Șlincu, ajuns acum deputat PSD, care și-ar fi rotunjit conturile prin intermediul soției, profitând de afacerile de schimb valutar. Nu direct, ci tot printr-un intermediar, o societate din București profilată pe acest obiect de activitate.
Multă vreme acest aspect a fost trecut cu vederea, deși la fiecare declarație de avere depusă de Dan Șlincu apărea o rubrică completată cu venituri din investiții. An de an, familia Șlincu ar fi obținut dividende de zeci de mii de lei prin intermediul unei societăți din Dorohoi, S & S SRL, o firmă înființată prin 2001, dar care, deși nu avea niciun angajat sau cel mult doi salariați, obținea profit an de an.
Asociere de succes
Misterul a fost desluşit abia după ce reporterii „Monitorul” au început să se intereseze de afacerile firmei. Așa s-a descoperit că firma S & S, la care multă vreme a figurat ca administrator și asociat actualul parlamentar, a încheiat un contract de asociere în participațiune cu o firmă din București specializată în schimb valutar și a pus la dispoziție un spațiu comercial din buricul Dorohoiului, la parterul unui bloc, unde a fost deschis un ghișeu de schimb valutar.
„În urmă cu ani buni, acolo a funcționat un fel de magazin alimentar. Acum este o casă de schimb valutar”, a povestit un dorohoian. Că așa stau lucrurile o confirmă și panoul postat la intrarea în casa de schimb valutar, pe care este afișat cursul zilnic, și unde apare în clar denumirea societății S & S SRL Dorohoi.
„Societatea nu are acest obiect de activitate (n.r. – schimbul valutar), dar în baza contractului de asociere primește un comision din cifra de afaceri realizată de firma din București prin intermediului acelui punct de schimb valutar. Inițial, au fost două astfel de puncte, dar acum am rămas cu un singur spațiu comercial”, a recunoscut deputatul Dan Șlincu. Așa se explică cum de societatea S & S, care figurează în prezent fără niciun angajat, are o cifră de afaceri consistentă, iar familia Șlincu beneficiază de dividente an de an.
Peste 200.000 de lei din dividende
Dacă ar fi să se adune numai aceste dividende, familia Șlincu a beneficiat în ultimii cinci ani de peste 200.000 de lei. Potrivit declarației de avere completată în decembrie 2020, după validarea ca deputat, familia Șlincu ar fi încasat în 2019 dividende de 56.122 lei. În 2017, banii au fost mai mulți, adică 72.617 lei, iar în 2016 dividendele încasate au fost de 56.912 lei.
Ce nu apare nicăieri este suma obținută în 2018, dar dacă ar fi tot în jur de 50.000 de lei, totalul este considerabil. Doar că afacerea nu este gestionată numai de familia fostului prefect. Printre acționari figurează și un văr de-al parlamentarului, Georgel Costel Șlincu, profesor de matematică.
Peste 100.000 de lei investiţi în campania electorală
Legăturile dintre cei doi sunt destul de strânse, iar acest lucru îl demonstrează tot declarația de avere a lui Dan Șlincu depusă la Parlament pe 21 decembrie 2020. Astfel, pentru campania electorală care l-a propulsat în Camera Deputaților, fostul prefect a contribuit personal cu suma de 130.000 de lei, din care 50.000 de lei au fost împrumutați prin contract notarial tocmai de la vărul său Georgel Costel Șlincu.
„Da, societatea a fost înființată împreună cu acest văr, dar în 2012, când am devenit funcționar public, am preferat să transfer toate acțiunile pe numele soției (n.r. – Daniela Petronela Șlincu, și ea cadru didactic în Dorohoi) pentru că nu am vrut să intru într-un conflict de interese”, a mai recunoscut Dan Șlincu, care timp de cel puțin patru ani, în perioada 2002-2006, a fost chiar director al societății S & S SRL Dorohoi, firmă care îi aduce și acum bani în casă fără un efort prea mare.
„Firmele nu au avut afaceri cu instituțiile statului”
Chiar dacă cochetează de ani buni cu postura de funcționar public, actualul deputat PSD pare să aibă totuși afacerile în sânge. Absolvent al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza Iași și economist ca și formare profesională, Dan Șlincu și-a început inițial activitatea în sistemul privat, mai întâi lucrând pentru trustul fraților Micula din Oradea, iar mai apoi pentru o firmă din Botoșani, Daco SRL, care și-ar fi încetat activitatea între timp.
Însă ce nu apare în CV-ul fostului prefect este o altă firmă, Lamar Șlincu SRL Dorohoi. Înființată în 2008, societatea are menționat ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul de piese și accesorii pentru autovehicule. De altfel, firma a deținut la un moment dat și un magazin de piese auto care a funcționat tot în Dorohoi, pe strada Sf. Ioan Românul. La această firmă, Dan Șlincu a figurat ca acționar fondator, asociat și administrator mulți ani la rând.
În iunie 2013, după ce a devenit director executiv în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Dan Șlincu declarase venituri obținute în 2012 de la ambele firme, Lamar și S & S. Este drept, în intervalul 2012-2014 societatea Lamar nu ar mai fi desfășurat niciun fel de activități, dar ulterior aceasta a reluat afacerile. Așa se face că în 2019, în bilanțul depus la Fisc, societatea Lamar Șlincu a raportat un profit de 4.139 lei.
Ce surprinde însă este că toți cei care au rămas să gestioneze afacerile sunt și angajați în instituțiile statului, e drept în învățământ. „Ce pot să spun este că aceste firme nu au avut niciodată relații comerciale sau afaceri cu instituțiile statului”, a ținut să completeze deputatul PSD.