Cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-Covid debutează azi la Botoşani. Până ieri, peste 8.000 de salariați din sistemul public și privat s-au înscris în cea de-a doua etapă a vaccinării. Potrivit medicului Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, asta reprezintă 50% dintre persoanele care trebuiau să se vaccineze în această etapă, în afară de persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. „La o primă strigare, depăşesc 8.000 de persoane, angajați din instituții publice și private. Sunt încântată că oamenii au înțeles că singura soluție ca să scăpăm de coronavirus e vaccinarea”, a menționat directorul DSP Botoșani.
Astăzi, campania începe la centrul de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, unde vor fi trei cabine. „Centrul de Vaccinare de la Colegiul „Asachi” e deschis cu o capacitate de 120 de programări pe zi, iar de miercuri, 20 ianuarie, și cel din municipiul Dorohoi de la Sala de Sport din strada George Enescu nr. 53 cu o capacitate de 60 de programări pe zi. Persoanele peste 65 de ani și cei cu boli cronice au prioritate”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, care a adăugat că „deocamdată pentru aceste două centre s-a primit aprobare de la București, urmând să se deschidă și celelalte centre”.
Cum se face înscrierea
Pentru a se putea vaccina, persoanele care fac parte din categoriile vizate trebuie înscrise pe programare.vaccinare-covid.gov.ro. În cazul persoanelor angajate, înscrierea trebuie să fie făcută de angajator.
Adulţii cu vârsta peste 65 de ani şi persoanele cu boli cronice pot opta pentru una dintre următoarele modalităţi de înscriere pentru vaccinare: prin intermediul medicului de familie sau prin direcțiile de sănătate publică de la nivelul primăriilor, telefonic sau electronic – direct în platforma naţională de programare. Aplicaţia permite ca programarea să fie făcută şi de un membru al familiei sau de un apropiat, care are acces la datele personale.
Autentificarea în platformă se face prin introducerea codului numeric personal şi a codului unic trimis printr-un SMS. Sistemul recunoaşte dacă persoana are peste 65 de ani, dacă este în evidenţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu boli cronice sau dacă a fost introdusă deja în sistem de către medicul de familie.
Pasul 2 este de completare a datelor de identitate. În cazul persoanelor cu boli cronice, se selectează şi categoria de afecţiuni. După salvarea datelor, puteţi selecta centrul de vaccinare, data şi ora la care doriţi să vi se administreze prima doză şi, foarte important, trebuie să alegeţi şi ziua rapelului.
La final, se poate vedea sumarul programării şi este necesară acceptarea declaraţiei de conformitate a datelor.
Cei care doresc pot descărca programarea care conţine datele de prezentare în centrul de vaccinare.
De asemenea, platforma permite modificarea sau anularea programării realizate.
Peste o mie de noi doze au ajuns în judeţ
Până ieri, la Botoşani 2.240 de persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19 şi nu au fost înregistrate efecte adverse. De asemenea, de la debutul campaniei nu au fost înregistrate situaţii în care doze de vaccin să rămână nefolosite.
Ieri, alte 1.170 de doze de vaccin au ajuns în judeţ. Acesta este cel mai mare transport primit de DSP de la debutul campaniei de vaccinare în judeţ.
CINE SE POATE VACCINA ÎN ETAPA A DOUA
(a) personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora
(b) personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești
(c) personalul din sectorul economic vital:
– procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume;
– uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
– centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
– unități de producție, transport și distribuție gaze;
– unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
– unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
– transport de persoane și mărfuri;
– noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
– comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale;
(d) personalul din unitățile de învățământ și creșe;
(e) personalul poștal și din servicii de curierat;
(f) personalul cultelor religioase;
(g) personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unități medicale;
(h) personalul din domeniul salubrității și deșeurilor;