Un fost angajat al Primăriei Mileanca a dat în judecată statul român, după ce a făcut trei luni de închisoare din cauza unei presupuse erori judiciare. Ridicat de poliţişti pe 25 iunie 2020 şi încarcerat, bărbatul, E.A., în vârstă de 59 de ani, a stat după gratii până pe 25 septembrie 2020, când a reuşit să obţină în instanţă anularea mandatului în baza căruia a fost trimis la puşcărie.
Eliberat, el a dat în judecată statul român şi cere daune, apreciind că a ajuns în penitenciar întrucât instanţa nu a făcut suficiente verificări înainte de dispune încarcerarea lui.
Întreaga poveste a început pe 21 martie 2015, când E.A., referent în cadrul Primăriei Mileanca, a fost acuzat de un vecin că l-ar fi lovit, la beţie, cu o piatră în cap. Trimis în judecată pentru loviri şi alte violenţe, el a respins acuzaţiile susţinând că vecinul s-ar fi rănit singur la cap în timp ce curăţa copacii. Cu toate acestea, în urma unui proces care s-a judecat la Darabani şi la Curtea de Apel Suceava, el a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare şi obligat la plata unor daune faţă de vecin în sumă de 2.141 de lei, dintre care 1.141 lei daune materiale şi 1.000 de lei daune morale. Sentinţa definitivă a fost pronunţată pe 13 septembrie 2017, E.A. fiind obligat să achite banii şi să respecte toate obligaţiile stabilite de judecători timp de doi ani.
Magistraţii au considerat că bărbatul nu a respectat toate obligaţiile
În iunie 2019, Serviciul de Probaţiune, care trebuia să verifice modul în care bărbatul a respectat decizia instanţei, a sesizat Judecătoria Darabani şi a cerut încarcerarea lui întrucât E.A. nu i-ar fi plătit vecinului daunele materiale de 1.141 de lei. Este drept, înainte de a deschide acţiunea, un consilier de probaţiune l-a contactat, iar angajatul primăriei i-ar fi replicat că „nişte specialişti în drept i-au spus că nu trebuie să achite obligaţiile civile”.
Cu toate acestea, bărbatul a mers şi a plătit şi ultimii bani, dar nu a mai dat atenţie la documente. Chemat din nou în instanţă, bărbatul a invocat că a plătit totul, însă, fără să aibă un document care să se ateste achitarea ultimei sume, magistraţii Judecătoriei Darabani au considerat că bărbatul nu a respectat toate obligaţiile şi au dispus revocarea suspendării executării pedepsei şi implicit încarcerarea lui E.A.
Acte doveditoare ajunse prea târziu la instanţă
Această nouă sentinţă a fost dispusă pe 16 iunie 2020 şi comunicată angajatului primăriei trei zile mai târziu, care a contestat-o imediat, doar că actele trimise prin poştă de acesta, care dovedeau că cei 1.141 de lei fuseseră achitaţi încă din iunie 2019, au ajuns prea târziu la instanţă. Prin urmare, judecătorii au emis mandatul de executare a pedepsei, iar E.A. a fost încarcerat pe 25 iunie 2020. Contestaţia lui a ajuns până la urmă în atenţia Tribunalului Botoşani, iar în urma analizării tuturor documentelor judecătorii au recunoscut că ultimii bani, de la care i s-a tras totul, au fost achitaţi chiar cu câteva zile înainte ca Serviciul de probaţiune să deschidă acţiunea.
Prin urmare, bărbatul nu minţise, doar că singura culpă care i se poate imputa a fost că nu a prezentat la timp documentele. Aşa se face că mandatul de executare emis pe numele lui a fost anulat, iar E.A. a fost eliberat pe 25 septembrie 2020 din Penitenciarul Găeşti, unde ajunsese să execute pedeapsa. Acum, însă, botoşăneanul consideră că a făcut nejustificat cele trei luni de puşcărie întrucât Judecătoria Darabani a emis mult prea repede actul în baza căruia a fost încarcerat, fără să mai facă verificări suplimentare.
Rămâne de văzut care va fi verdictul Tribunalului, magistraţii botoşănenii fiind puşi în situaţia să decidă dacă a fost sau nu eroare judiciară şi dacă bărbatul a făcut nejustificat cele trei luni de puşcărie. Probleme s-au complicat însă pentru că, în momentul în care a fost încarcerat, bărbatul şi-a pierdut locul de muncă şi a rămas fără serviciu.