marți, decembrie 17, 2024
AcasăPrima PaginăBotoşaniul importă cazuri grave de Covid19 (video)

Botoşaniul importă cazuri grave de Covid19 (video)

♦ Spitalul Judeţean Botoşani a primit cinci pacienţi Covid în stare critică de la Bucureşti, care este sufocat de cazuri
♦ Locurile la ATI au ajuns să se elibereze mai mult prin decesul decât prin vindecarea bolnavilor

În mai puţin de 24 de ore cinci pacienţi cu Covid19 au fost aeropurtaţi de la Bucureşti la Suceava şi apoi la Botoşani, pentru a fi internaţi în unitatea mobilă de terapie intensivă. Acesta este cel mai amplu transport de relocare a pacienţilor cu Covid19 într-un singur spital din ţară. Dacă până acum au mai fost aduşi la Botoşani pacienţi cu avionul militar sau cu elicopterul, niciodată, până ieri, nu a fost un transport dedicat complet aducerii bolnavilor de Covid în unitatea din Botoşani.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Până acum pacienţii transferaţi pe calea aerului erau transportaţi pentru mai multe judeţe, precum Bacău, Iaşi sau Suceava, pe lângă Botoşani. Faptul că majoritatea spitalelor din ţară sunt deja pline cu astfel de bolnavi grav, a făcut ca reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să organizeze ieri un transfer cu patru pacienţi de la Bucureşti, toţi pentru Botoşani.

Transport efectuat cu ajutorul Ministerului Apărării

Astfel, Ministerul Apărării Naţionale a efectuat o misiune de transport umanitar din Bucureşti cu pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă. O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a transportat, în regim de urgenţă, pe ruta Otopeni – Suceava, patru pacienţi bolnavi de Covid19. Aeronava militară a decolat de la Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 14.00, iar la Salcea a aterizat aproape o oră mai târziu.

Transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. La Salcea o autospecială pentru transport victime multiple a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani şi două ambulanţe cu medic de la Ambulanţa Suceava au aşteptat pe aeroport, pentru a prelua cei patru pacienţi. Autosanitarele s-au deplasat apoi în coloană către Botoşani, pacienţii fiind internaţi în unitatea mobilă de terapie intensivă care se află în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

„Prognosticul este unul foarte rezervat pentru toţi patru”

Starea celor patru persoane, doi bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, era gravă în momentul decolării, iar pe parcursul zborului de aproximativ 50 de minute, starea a trei dintre ei s-a agravat. „Toţi patru pacienţii au ajuns la Botoşani intubaţi, unul dintre ei în stare critică. Prognosticul este unul foarte rezervat pentru toţi patru”, a precizat un asistent din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Unitatea de terapie intensivă mobilă găzduia cinci pacienţi înainte de acest transport, astfel că acum este la capacitate maximă.

Locuri la ATI monitorizate de Ministerul Sănătăţii

La nivel naţional un centru din cadrul Ministerului Sănătăţii centralizează, oră de oră, numărul locurilor din secţiile ATI şi dirijează pacienţii acolo unde se eliberează un pat. Potrivit reprezentanţilor autorităţilor sanitare, Botoşaniul este luat în calcul pentru preluarea mai multor pacienţi în perioada următoare, după ce a primit şi unitatea de terapie intensivă mobilă, capabilă să găzduiască nouă pacienţi intubaţi.

În prezent la Botoşani sunt, în total, 24 de paturi la ATI. 15 dintre acestea sunt pe Secţia de terapie intensivă şi nouă în camionul transformat în unitate mobilă de terapie intensivă. Ieri, toate aceste locuri erau ocupate.

Pacient adus şi cu o zi în urmă

Cu o zi în urmă, un alt pacient a fost adus pe calea aerului de la Bucureşti la Botoşani, în cadrul unui transport în care au fost dirijaţi pacienţi la Bacău, Iaşi, Suceava şi Botoşani.

Din păcate, tot mai des locurile la Reanimare Covid se eliberează mai degrabă prin decesul, decât prin vindecarea unui pacient.

Misiunea de ieri a fost efectuată ca urmare a aprobării ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.7 ° C
8.3 °
7.6 °
62 %
8.6kmh
100 %
mar
11 °
mie
11 °
joi
9 °
vin
7 °
sâm
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Finanțatorul FC Botoșani arată care e situația echipei.

EDITORIAL

Vestea că de anul viitor intrăm și noi în sfârșit în Schengen a stârnit ceva bucurie, dar nu așa cum era de așteptat. S-or...

EPIGRAMA ZILEI

O-ntrebare-și pune-n van De când a ajuns sticlete : Dacă-a fost un cal troian N-o fi unul și ... nămete? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...