marți, decembrie 17, 2024
AcasăPrima PaginăPSD face din nou legea în judeţ

PSD face din nou legea în judeţ

♦ Social-democraţii botoşăneni se dovedesc din nou invincibili în alegerile parlamentare, chiar dacă scorul lor a scăzut faţă de acum patru ani
♦ Doina Federovici, liderul PSD Botoşani, le-a mulţumit botoşănenilor pentru voturi şi a declarat că va colabora cu parlamentarii pentru binele judeţului

Victoria PSD în judeţul Botoşani, anunţată duminică seară la exit-poll, a fost confirmată de rezultatele oficiale comunicate ieri seară. Astfel, în urma centralizării rezultatelor din cele 427 de secţii de votare, PSD a câştigat în 66 de localităţi. Nouă localităţi au fost adjudecate de PNL, două de Pro România şi una de USR.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Vorbind în procente, PSD a obţinut 43,84% la Senat şi 43,09% la Camera Deputaţilor. Principalul adversar din judeţ, PNL, a totalizat 20,04% din sufragii la Senat şi 19,3%  la Camera Deputaţilor. Vorbind în cifre exacte, PSD a adunat 45.576 de voturi la Senat şi 44.447 de voturi la Camera Deputaţilor, mai mult decât dublu faţă de principalii adversari. Astfel, liberalii au adunat 20.764 de voturi pentru Senat, respectiv 19.906 la Camera Deputaţilor.

Social-democraţii vor avea cei mai mulţi parlamentari

Ieri, calculele preliminarii făcute fără a se lua în calcul intrarea PMP în Parlament, arătau că cele mai multe mandate de parlamentar ar reveni PSD.

„La Camera Deputaţilor ar trebuie să fie trei mandate PSD, unul AUR şi unul PNL şi rămâne un mandat de deputat care să fie stabilit la redistribuire, iar la Senat, un mandat la PSD, celelalte două urmând să fie stabilite la redistribuire”, a explicat Doina Federovici, preşedintele PSD Botoşani.

Liderul PSD le-a mulţumit botoşănenilor pentru încrederea acordată formaţiunii politice pe care o conduce. Aceasta a dat asigurări că va face echipă cu parlamentarii PSD Botoşani pentru a debloca toate programele de investiţii pentru fiecare comunitate locală.

Liderii PNL nu au putut fi contactaţi ieri pentru a oferi un punct de vedere cu privire la rezultatul alegerilor şi la mandatele la care speră.

Alegeri marcate de absenteism

Marcate de un absenteism major, alegerile parlamentare de duminică pot fi considerate atipice. În primul rând rezultatele trebuie privite prin prisma celor care au mers să voteze, majoritari fiind cei cu vârste de peste 45 de ani, dar şi mediul de unde au venit multe dintre voturi – multe fiind exprimate în mediul rural. Prin urmare, structura viitorului Parlament va reflecta în mod fidel preferinţele acestui electorat.

Raportându-ne la persoanele cu drept de vot din judeţ, rezultă că numai trei alegători din zece a mers la urne pentru a-şi exprima opţiunile. Iar în urma centralizării rezultatelor din cele 427 de secţii de vot din judeţ, a rezultat că alegerile au fost dominate de PSD, care a adunat aproape jumătate dintre voturi.

PSD este peste media naţională

Privind către ceea ce s-a întâmplat la nivel naţional, PSD a obţinut un scor mult mai bun în judeţ.

Astfel, ieri, după numărarea a 99,91% din voturi la nivel naţional, PSD era creditat la Camera Deputaţilor cu 30% dintre voturi (43,09% la Botoşani), iar PNL cu 26,10% (19,3% la Botoşani), diferenţa dintre ele, la nivel de ţară, fiind de mai puţin de patru procente. În schimb, la Senat PSD obţinuse 29,71% (43,84% la Botoşani), iar PNL 25,8% (20,04%), diferenţa dintre partide menţinându-se aproape identică.

Cifrele obţinute de partide la Botoşani

Alegerile parlamentare au adus surprize la Botoşani, la fel ca şi la nivel naţional, deoarece AUR a întrecut orice aşteptări. Cifrele obţinute de partide la aceste alegeri arată, printre altele, şi încrederea de care s-au bucurat candidaţii din partea celor care s-au prezentat la urne. În judeţ, de exemplu, PSD a obţinut la Camera Deputaţilor 44.447 voturi, faţă de 19.906 voturi obţinute de PNL. Prin urmare, PSD a avut un avantaj de 24.541, obţinând mai mult decât dublu faţă de PNL.

La Senat, PSD s-a bucurat de susţinerea a 45.406 de alegători, iar PNL a obţinut 20.764 de sufragii. Aici, diferenţa a fost de 24.642 de voturi, ceva mai mare decât la Camera Deputaţilor.

Achiţei are mai multe voturi decât Şoptică

Cristian Achiţei a candidat la Senat

În schimb, dacă ne referim la candidaţii PNL la cele două camere, se poate spune că de data aceasta Cristian Achiţei, care a candidat la Senat, a obţinut cu 858 de voturi mai multe decât Costel Şoptică, preşedintele PNL Botoşani, care s-a orientat acum spre Camera Deputaţilor.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), un partid apărut în judeţ vara aceasta, a adunat la Senat 14.896 voturi (14,38%), iar la Camera Deputaţilor 14.920 voturi (14,46%).

 

Liberali devansaţi de AUR la Dorohoi

Dacă ne uităm în judeţ, cifrele sunt la fel de interesante. La Dorohoi se poate spune că PSD controlează destul de bine zona, prin primarul Dorin Alexandrescu, iar rezultatele au fost pe măsură. Aici, PSD a obţinut 50% dintre voturi, atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, iar PNL numai 14-15 procente, liberalii fiind devansaţi de surpriza AUR.

PSD a spulberat tot la Săveni

În schimb, la Săveni, PSD a zdrobit pur şi simplu PNL. Astfel, la Senat PSD a adunat 1.368 voturi, iar PNL numai 205, iar la Camera Deputaţilor PSD a totalizat 1.328 voturi, iar PNL 196.

La Ştefăneşti însă, bătălia dintre cele două partide a fost destul de strânsă, PSD adunând la Senat 420 de voturi, iar PNL 409. Diferenţă mică a fost şi la Camera Deputaţilor, aici PSD totalizând 408 de voturi, iar PNL 389.

Şi la Darabani PSD a controlat bătălia atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, unde a adunat 942 şi respectiv 891 voturi, în timp ce PNL a obţinut un scor sub jumătate, totalizând 370 şi respectiv 359 de voturi. În schimb, la Flămânzi lucrurile au stat invers, pentru că la Camera Deputaţilor PNL a obţinut 1.095 de voturi, adică 44,08% dintre sufragii, iar PSD a fost la jumătate cu 563 voturi, respectiv 20,48%. Şi la Senat PNL a adunat 1.045 voturi  (41,63%), faţă de numai 578 voturi obţinute de PSD, care a adunat astfel numai 23,06% din sufragii. Şi aici merită punctată prezenţa AUR, care a încheiat cursa electorală pe locul 3.

AUR merge bine la Bucecea

La Bucecea AUR a fost a doua forţă. Asta pentru că PSD a luat şi aici mai bine de jumătate din voturi, în timp ce PNL s-a chinuit cu procente mult mai mici. Astfel, la Camera Deputaţilor PSD a fost votat de 691 de alegători (55,6%), iar PNL de numai 164 de votanţi (13%). La Senat, diferenţa dintre cele două a crescut puţin pentru că PSD a obţinut 720 voturi (58%), iar PNL 176 voturi (14%).

Luptă strânsă la Mihai Eminescu

Şi în comuna Mihai Eminescu bătălia a fost destul de strânsă. Astfel, la Senat PSD a avut 645 voturi, iar PNL 664 de voturi, diferenţa fiind de numai 20 de voturi, în timp ce la Camera Deputaţilor PSD a strâns 638 de voturi, iar PNL numai 631 voturi. Rezultatele pot fi considerate o surpriză, însă raporturile s-au dat peste cap în cele două secţii de votare din Cătămărăşti Deal unde PSD a ieşit victorios în confruntări.

– Virginia CONSTANTINIU
– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
6.7 ° C
7.7 °
6.6 °
70 %
2.7kmh
96 %
mar
11 °
mie
11 °
joi
9 °
vin
7 °
sâm
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Finanțatorul FC Botoșani arată care e situația echipei.

EDITORIAL

Vestea că de anul viitor intrăm și noi în sfârșit în Schengen a stârnit ceva bucurie, dar nu așa cum era de așteptat. S-or...

EPIGRAMA ZILEI

O-ntrebare-și pune-n van De când a ajuns sticlete : Dacă-a fost un cal troian N-o fi unul și ... nămete? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...